Разбитите генерали взимат реванш в мемоарите си

Не е важно кой къде е учил, а кой кой е сега, какви ценности и принципи отстоява

Капитан I ранг о. з. Васил Данов, Атлантически съвет на България

От няколко дни споря със съветско военновъздушно другарче. За същото: по-рано или по-късно да получим вторите осем самолета F-16. Съветското другарче е български офицер, но е запален поклонник (и полковник) на съветската авиационна техника, полу-натовец и пр.
Та същото въздушно другарче, възмУтено от становищата на Атлантическия съвет на България, ме призовава да си публикувам дипломата. Щото там имало доста "интересни дисциплини".
Наистина има "интересни" дисциплини. Като "марксистко-ленинска философия", "научен комунизъм", "политикономия" и др. Същите, които въпросният другар най-прилежно е изучавал в българските военни училища и в академията. 
Все още нямам основание да се срамувам от съветската си диплома. Тя ли му е проблемът? Преди 44 години завърших военна журналистика във Лвов с отличие и златен медал. След 1990 г. легализирах съветския документ, който все още е напълно законен. 
За успокоение на червените другари имам още една диплома - по политология от Пловдивския университет "Пайсий Хилендарски". Магистърска степен от 2001 г. Също с отличие. Освен това смятам, че не е важно кой къде е учил, а 

кой кой е сега, какви ценности и принципи отстоява

 Нещо като "Ти може и да напуснеш селото, но селото да не напусне теб".
Другарят (п)резидент Радев като е учил в САЩ, та какво? Забелязал съм, че съветските и българските комунисти много обичат да нападат идейните си противници, като ги питат къде са учили, работили и какво са правили преди 1990 г. Демек, "Затваряйте си устата, защото ще ви извадим кирливите ризи!" Редно е да се уточните, уважаеми другари: обучението в СССР нещо добро ли е, или е нещо лошо, за което със задна дата се опитвате да злепоставите опонента си. 

Въпросният другар съветва колегите-атлантици да посетят военните авиобази, да говорят с командирите, с пилотите и техниците. И тогава да се произнасят относно професионализма и патриотизма им.

Това е добър съвет. Само че въпросните командири няма да ни допуснат зад бариерата на базите си. А и защо трябва да ходим чак до Граф Игнатиево, след като и новоназначеният командир на ВВС, и командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" в прав текст, пред целокупната българска общественост си казаха какво им тежи на сърцата, като се осветиха ярко и недвусмислено като 

лобисти на съветските летателни апарати

Питам се защо точно сега, две години след  правителствено и парламентарно решение, след подписването на договор с американската компания някои другари се сетиха, че F-16 е неподходящ, стар, демодиран, ненужен на българската държава. И че ако бъдат получени всички 16 броя многоцелеви изтребители, това нямало да бъде много полезно, както твърди един новоназначен Мецчо Пух. 
Къде бяхте, другарки и другари, когато течаха дебатите в парламентарната Комисия по отбрана, председателствана от уважаван генерал от ВВС? Когато авиационни специалисти и офицери от Щаба на ВВС обясняваха на населението, че този тип самолет е оптималният вариант за балканския ТВД и за джоба на българина? 
Както и за съюзниците от Румъния, Гърция и Турция. 
Кой саботира войската, мили другарчета? Този, който ратува за изпълнение на държавните решения и за следване на коалиционната политика на НАТО, или дъртите комуноиди-носталгици, които не могат да прежалят разпивките със съветските льотчици, ежегодните учения и стрелби на съветските полигони или допълнителното заплащане за пилотиране на "непобедимия" МиГ-29? 

Защо през 2018 г. не мобилизирахте вашите партии, НПО и комунистическо запасно войнство, за да спасите държавата от избор, който смятате за фатален? 
И в крайна сметка 

какво предлагате - "Грипен"

 Су-не-знам-колко си? Или просто ви е криво за отлетялата съветска младост? 

Подозрително еднакви ми изглеждат и аргументите на някои авиационни „експерти”, приказките на др. (п)резидент Радев и болнавото каканижене на някакви новоназначени въздушни генералчета.
Държат се като дядото от руския виц, който казал, че най-щастливите му години са били 1937 и 1938 г., защото тогава за последно му е ставал.

И последно: редица наши национални революционери, будители и възрожденци са учили или работили в Русия, но стават най-ярки противници на руския империализъм и на съветския болшевизъм. Защото познават 

най-опасния враг на българската държавност 

през последните 200 години. 
Честит Петковден със задна дата на всички атеисти от БСП, ГЕРБ, "Атака", МВРО, "Воля", "Наведи се, България", "АБВГЗ" и пр. сволоч!