Руският консул Гергов и изгонените от ГЕРБ са големите победители в Пловдив

За пореден път се повтаря схемата – цялата опозиция да лапка дружно на общинската софра

Димитър Иванов

Случи се очакваното -  на приключилите преди седмица кметски избори  Пловдив за пореден път се оказа арена на подли договорки и задкулисни игри, но не в интерес на избирателите, а на корпоративни, лични и дори чужди на България интереси. Схемата е проста – много мераклии в надбягването, всички са опозиция по време на изборите, но после винаги всички дружно са в управлението. Троянски коне, които винаги са „наши”, защото служат на  един господар, който никога не губи – руският гражданин, почетният консул на Руската федерация, местният лидер на БСП Георги Гергов. Той е истинският победител в града под тепетата.

На пловдивчани повече от 10 години им се предлага една и съща претоплена и вкиснала политическа манджа, но градът, в който преди 134 години бе извършено най-българското дело -  Съединението, днес показва, че няма сетивност за плявата. Ефикасен се оказа и

лакмусът,

по който кандидатите за кмет сами се осветиха като троянски кончета на руския консул?

Нито един от основните играчи – Здравко Димитров (ГЕРБ), Дани Каназирева (Съюз за Пловдив), Славчо Атанасов (ВМРО-НФСБ), Георги Титюков (Кауза Пловдив) и Николай Радев (БСП) не проявиха и капчица смелост и гражданска доблест в предизборната си кампания  да  поставят проблема да бъдат върнати на общината придобити от фирми на Георги Гергов, по ощетяващи пловдивчани схеми имоти за над 150 млн. лева. Всъщност точно такъв сигнал беше един от първите, заведени в новосъздадената Комисия по корупция от депутата от ГЕРБ Спас Гърневски. Той бе изпратил уличаващите материали и до главния прокурор, но досега мълчанието на институциите е тотално. Гърневски, който е бивш син кмет на Пловдив, твърди, че това е грабежът на века.  Но какво от това, след като никой в Пловдив не иска да си развали рахата и да воюва с руския другар, за да защити интересите на съгражданите си.

Най-странна метаморфоза по време на последните избори за поредeн път изживя 

вечната претендентка за властта Дани Каназирева

От жертва на екзитпола, който първоначално я обяви за втора и сигурен играч на балотажа, напористата дама се оказа новият управител на Пловдивска област. От „Демократична България” в града побързаха със специална декларация да попитат: "Как си "антисистемен" и се вливаш в една от най-системните партии в България - ГЕРБ, като забравяш за партийните назначения, корупцията, обвиненията в партизанщина и некадърност? Как забравяш това? Как го забравяш като са гласували живи хора за теб на база тези послания?" 

В Пловдив всички знаят, че Дани е опозиция само един месец на четири години, тоест по време на избори, а инак винаги е сред  управляващите, като с местната партия „Съюз за Пловдив” винаги е удобна патерица за големите. Тя е опозиция за дребните проблеми в управлението на общината, но за бюджета, сделките и големите игри - е винаги с мнозинството. В последното управление на Пловдив „опозиционерката” Каназирева имаше заместник- кметове в три райони кметства. Малко преди старта на кампанията, в специално писмо до Faktor.bg, което публикувахме, се зарече, че е единственият противник на модела „Гергов” и ще се бори неправомерно придобитите от него имоти да бъдат върнати на пловдивчани. Но думите й се оказаха трик. Реално цялата й кампания беше плюене на модела „Тотев”, който и бе осигурил заместник кметски места, и нито дума за руския консул.

Каназирева се слави и като емблематичен политически номад, сменила няколко формации – първо ГЕРБ, след това „България на гражданите” на Кунева и „Нова република” на Радан Кънев, но сега, според премиера Борисов, се оказва „наша”.  В ролята на областен управител трябва да играе коректив от името на държавата на новоизбрания кмет и общински съвет. Но това сигурно никога няма да се случи, след като сама призна, че човекът, който трябва да контролира (Здравко Димитров, б.р.), и е предложил важния поста. Инак до преди вота той бил обещан на досегашния кмет Иван Тотев, но пазарлъкът вече е друг.

Георги Тютюков пък е стар 

играч под шапката на Гергов

Тръгнал от младежкото СДС, той е вечният кандидат за кмет на район Централен, но и вечният губещ от вота на гражданите. Независимо от това обаче винаги е в първите редици при раздаване на постове и управление на общински предприятия. Неговата формация „Кауза Пловдив”, която е без нито един член, държи контрола на четири общински предприятия, а самият Тютюков беше заместник кмет на Пловдив до сега. На изборите обаче предизвестено го игра опозиция. Сега се  очаква новия кмет Здравко Димитров, да раздели ресора, за който отговаряше последните два мандата Тютюков  - „Социални дейности, младежта и спорта”, за да остане и за „Кауза Пловдив” парче от новата баница. Покрай очаквания реверанс към Тютюков под тепетата се заговори, че новият градоначалник вече ще има не 7, а 10 заместник- кмета. Всички „опозиционери” да бъдат нахранени, та да даже ще бъде заситен апетитът и на една алкохолна компания.

Вечният резервен играч

на Гергов – Славчо Атанасов, и този път изпълни мисията си. За втори пореден път отиде на балотаж с човек на ГЕРБ. Размина се с кметското място, но му остана утехата да е депутат в парламента и шеф на комисия. Покрай поредното номиниране на Славчо Атанасов загуби единствено ВМРО, която той предаде преди години заради дослука си с БСП. На приключилите преди седмица избори войводите на Каракачанов загубиха кметското място в район „Южен”, където  печелят ГЕРБ. 

Набеден състезател за кмет се оказа  и 

директорът на английската гимназия  Николай Радев, 

който три мандата до сега е общински съветник от БСП с личната протекция на Георги Гергов. Радев се класира едва на четвърто място, което недвусмислено показва, че БСП  в Пловдив няма бъдеще. Нинова обаче няма смелост да се бори с покровителя на Радев.

Видимо големият победител е Здравко Димитров – Зико

Само преди четири години той беше едва четвърти в надпреварата за кмет, но лошият късмет тогава вероятно бе заради ортаклъка му с Радан Кънев. Преди старта на кампанията тази година Зико бе нежелан от структурите на ГЕРБ, които не го посочиха като фаворит. Наложен бе централно. В ГЕРБ още помнят, че преди години той предаде партията и беше отстранен от парламентарната й група. Победата на Димитров сега е доста жалка, като се има в предвид, че стана кмет с под 50 000 гласа, а Пловдив се оказа сред първенците в страната по най-ниска избирателна активност. Тепърва анализаторите ще кажат дали и тези малко гласове са от редовите гербаджии или от корпоративните играчи, които сега чакат постове.

Реванш на изгонените и нови задкулисни игри

Картинката ще светне с назначенията на новите заместник- кметове и шефове на общински предприятия. Заедно със Димитров и Каназирева на първите позиции в Пловдив след местните избори ще се завърнат и други изгонени от ГЕРБ преди време – Анести Тимчев, Костадин Язов, Ангел Ангелов. Повечето от тях са с ясно червено минало, но това не пречи да се представят за десни играчи.

Още  в първите часове след изборите се заговори и за това, как общински съветници от ГЕРБ са притискани да напуснат местния парламент, за да се предвижи на по-предна позиция и влез в съвет Александър Държиков - човек, много близък до Зико и шеф на предизборния му щаб. Замисълът сработи –  след "доброволния" отказ на Лариса Кътова и Фиданка Кацарска в петък, Държиков вече е член на новия общински съвет. Сценарият ще бъде изпълнен докрай  в понеделник, когато се очаква на първата му сесия  кофчежникът на Зико  - Държиков, да стане негов председател. Подреждайки пасианса – кмет, областен управител и председател на общинския съвет в един тандем, искрено верен на руския консул, Гергов реализира победа три в едно. Така човекът от Маноле доказва, че в българската политика благословията на Кремъл е по-важна дори и от тази на дядо Николай.