Системата се разпада, Кремъл разчита на пасивността на руснаците

Путин е най-обикновен мафиот, който в душата си е останал „мутра“, но се е оказал в позицията на „Главния“

Пасивността на руснаците се оказа главното оръжие за разцвета на сталинизма и путинизма

Пасивността на руснаците се оказа главното оръжие за разцвета на сталинизма и путинизма

New York Times

Атаките с дронове в бизнес-квартала на Москва дават сигнал, че в Русия вече не е безопасно.
Въздушните атаки в центъра на Москва и последвалото предупреждение на украинския президент Володимир Зеленски за това, че войната се връща на територията на Русия, събитията последвали метежа на Пригожин демонстрираха неспособността на Кремъл да защити от въздушни атаки даже символни обекти в столицата. 
Дойде ли време да говорим за

 близък край на режима на Путин

Тази тема коментира професорът от Ратгерския университет в Ню Джърси Сергей Ерофеев:
– „Времето да говорим за близък край на режима на Путин настъпи на 24 февруари 2022 година. Можем да говорим за това, че ситуацията се влошава, да говорим за по-бърз или по-бавен край на този режим.
Разбира се, прави са тези, които говорят, че в резултат на метежа на Пригожин, който аз смятам за оперетен, путинската власт е отслабнала. Но тя отслабва постепенно.
Можем да предположим, че войната ще продължи до края на Путин, като минимум до неговия политически край. Но тя може да продължи в други форми.
Не непременно под формата на бойни действия на територията на Украйна. Напълно е възможно, че вековният конфликт между силите на модернизацията и силите на традиционализма вътре в руското общество ще преминат във финална фаза, възможно, дори много гореща, за самата Русия“.
Бившият кореспондент на Financial Times в Москва Дейвид Сатър писа в своя статия в National Review, че путинската машина, създадена през 1999 година е близо до крах след взривовете на жилищните блокове. И продължава да поддържа тази гледна точка:
„Аз мисля, че путинската система безусловно слабее. Но Кремъл има важно предимство – може да разчита на пасивността на населението, което е лишено от възможността да се съпротивлява. И тази пасивност се разпростира и върху армията.
Естествено, не разполагаме с точна информация. Но това, че властта може да води такава кървава война без реакция от обществото, без реакция в армията при такава масова гибел на войниците, е свидетелство, че и населението, и армията, с изключение на тесен кръг хора, са лишени от възможността да повлияят върху ситуацията. 
Но това може да се промени.
В ситуация, в която няма единство сред тези, които контролират лостовете на властта, за което  можем да съдим по пригожинския метеж, е невъзможно да се води успешно война. 
Така че, всичко може да се случи.
Единственните ясни послания на Пригожин бяха, че властта жертва войниците за нищо, че ръководството е некомпетентно, че тези, за които войната е изгодна не са на фронта, а децата им не воюват.
Такива пукнатини и такива изказвания във върхушката на властта в Русия се прекалено опасни за стабилността на режима“.
Но свой ред Сергей Ерофеев обръща внимание на 

ядрото на путинския режим:

„Самото мафиозно ядро на путинската система на властта, и това не трябва да се подценява, е много сплотено. Тези хора спазват такива ценности, че ако не ги следват, това понякога ги изправя на границата между живота и смъртта.
В случая с Русия ние имаме пълноценно 

превземане на държавата от мафията

 и срастване на мафията с държавата, самата държава е станала мафия, използва държавните институции, включително и ФСБ, в интерес на много сплотена мафиотска групировка.
Но аз искам да обърна внимание на нещо друго, на това, че има известна закономерност в тази война. Поражението на Путин на бойното поле в Украйна, победата на Украйна в тази война е необходимо, но недостатъчно условия за падането на системата на Путин.
От друга страна, изчезването на Путин, реално или политически, не е необходимо условие за победата на Украйна. Тя може да победи, а Путин, както и преди да си остане в Кремъл.
Да не забравяме, че цялата система в продължение на много години е изграждана така, че тя да има достатъчен запас от устойчивост. И самата война в Украйна е само част от голямата картина.
И досега на Запад няма разбиране за природата на тази власт, путинската система. Само разбирайки нейната природа, може да се правят някакви планове.
Аз не споделям теорията, че Путин съвършено ирационално започна тази война. Да, той е аморален тип, но едновременно с това той е „рационален терорист“.
Той прекрасно разбира, че използването на ядрено оръжие няма да му донесе никакво предимство на бойното поле, напротив, това ще ускори края му.
Той е най-обикновен мафиот, който в душата си е останал „мутра“, но се е оказал в позицията на „Главния“.
Изхождайки от своята мифиотска и рационална култура, той няма да започне реално опасна екскалация, затова трябва всячески да се стремим към политическия край на Путин.
Неслучайно Джо Байдън заяви през пролетта на 2022 година във Варшава: „Боже мой, този човек не трябва да остава на власт“. След което Държавният департамент започна да се извинява и да обяснява, че американският президент не е имал предвид това, което е казал.
Но всъщност, това трябва да е главното!
Друг въпрос е как всичко това да бъде осмислено и превърнато в реалност?
Аз предполагам, че сериозни победи на Украйна на бойното поле и изтласкването на Путин от Украйна ще спомогнат за оптимизацията на мисленето на западните лидери и те няма да спрат дотам, а ще започнат да поставят на Путин условия.
Путин най-вероятно няма да се съгласи. Но на човека, който дойде на неговото място, трябва да бъде поставено условие, че „не само трябва да плаща репарации на Украйна, но и да осигури свободни избори в Русия“.
Победа на Украйна във войната е съвършено недостатъчно за осигуряването на мир и благоденствие в Европа.
Ако не се избавим от путинското управление, ние можем само да предполагаме, какви заплахи ни очакват.
Аз гледам реалистично на ограничените ресурси на Путин за нападение на Полша или Балтийските страни и не очаквам нещо такова. Точно наопаки: Путин хвърля всичките си ресурси за 

борба със собственото население

С изпреварващи темпове се повишават бюджетните разходи за вътрешна сигурност в сравнение с разходите за въоръжаване и за военните. Това е много важен сигнал. Това означава, че ще имаме огромна гниеща рана в критичен регион в глобален мащаб.
Разбира се, поражение на бойното поле ще приближи края, затова трябва всячески да се съдейства и занапред за отслабването на Путин. На първо място да се сътрудничи с руснаците, които сега се борят с Путин – от двете страни на границата“.
Превод: Faktor.bg