Служебното правителство призна официално в доклад: Руската подривна дейност цели вътрешнополитическа дестабилизация и обществено противопоставяне

На сайта на МС днес бе публикуван Докладът за състоянието на въоръжените сили и отбраната през 2022 година

Руската хибридна война и пропаганда срещу България има основна цел оказване на влияние върху вземането на суверенни национални стратегически решения. Това е стратегическата констатация, изведена в Доклада за състоянието на въоръжените сили и отбраната през 2022 година(виж прикачения файл, б.р.). Той е приет на 30 март тази година от служебното правителство на Гълъб Донев и публикуван днес на сайта на Министерски съвет.

Още в Увода и в раздела „Среда на сигурност“ еднозначно и категорично кабинетът признава, че Русия е агресор, нарушила е международното право и извършва престъпления срещу Украйна и нейния народ.
„Руската военна агресия беше най-непосредствената

заплаха за мира в световен план

Войната на Руската федерация против Украйна беше основният фактор с дестабилизиращо влияние върху стратегическата среда, който определяше предизвикателствата за националната сигурност“, се изтъква в доклада. В него експертите констатират още:
„Започнатата в пълно нарушение на международното право неоправдана война в Украйна нанесе щети в особено големи размери върху всички сфери на социалния и икономическия живот.
Войната доведе до разширяване и интензифициране на руската хибридна
подривна дейност против държавите от НАТО и ЕС. Целта на тези действия е насочена основно към: създаване на вътрешнополитическа дестабилизация и обществено противопоставяне; възпрепятстване на решения за укрепване на съюзния възпиращ и отбранителен потенциал; намаляване на солидарността и подкрепата за Украйна и оказването на навременна и ефективна военна помощ; продължаване на зависимостта от руски енергийни доставки.“ 

Служебното правителство на Гълъб Донев потвърждава, че Република България също е била

обект на системни руски хибридни въздействия,

включително и чрез едностранно прекъсване на газовите доставки, с цел оказване на влияние върху вземането на суверенни национални стратегически решения.
Констатирани са и рисковете за киберсигурността. 

„В контекста на руската инвазия в Украйна държави от ЕС, включително и България, бяха подложени на многократни и продължителни офанзивни кибероперации. Очаква се да продължат кибератаките срещу критичната инфраструктура, в съчетание с други хибридни действия, мащабни дезинформационни кампании и опити за провокиране на социално недоволство и миграционни процеси, диверсии и саботажи.“, се посочва в правителствения документ. В него още е отчетено, че енергийните доставки са използвани активно и агресивно от Русия като оръжие от цялостна военно-политическа кампания срещу така наречените „неприятелски“ държави, сред които е и България. Целта е предизвикване на икономическо, социално и политическо напрежение и предотвратяване на единна реакция на страните от ЕС срещу войната, на която е подложен украинският народ.
Не е подмината и темата за сигурността в Черноморския район: „Руските агресивни действия оказаха силно негативно въздействие върху стабилността в широкия Черноморски регион и Западните Балкани. Влоши се състоянието на сигурността в зоните на замразените конфликти. Главната заплаха за сигурността произтичаше от непровокираната война против Украйна, от нарастващото руско противопоставяне на Запада и стремежи чрез силови механизми, включително със

заплахи за използване на ядрено оръжие, да промени, според разбиранията си, световния ред

и да обособи своя сфера на доминация и влияние.“

Деструктивната роля на Кремъл е отчетена и за процесите в Балканския район, като се подчертава силното руско влияние върху Сърбия, а дестабилизирането на Босна и Херцеговина се запазва в резултат на сепаратистките инициативи на босненските сръбски лидери, подкрепяни от Кремъл. 
В доклада се отчита като положителен момент помощта, която Министерство на отбраната оказва на Украйна. В документа се декларира, че като съюзник в НАТО и член на ЕС, страната следва и целите и приоритетите, залегнали в новата Стратегическа концепция на НАТО 2022 и Стратегическия компас на ЕС.
„Република България продължи да участва активно в изграждането на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО и в изграждането на предното присъствие на НАТО в региона на Черно море. За укрепване на националната и колективната отбрана, на територията на страната беше успешно изградена „Бойна група за изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса, с рамкова държава Италия“.
Република България е солидарна с Украйна и подкрепя нейните легитимни усилия и действия да се противопостави на руската военна агресия, включително и с предоставяне на военна помощ.“, се декларира в доклада.

За българският гражданин твърде странен остава фактът, че важният документ за отбраната е приет в пълен дисонанс с видимата политика на президента Румен Радев и служебните му министри по отношение на войната в Украйна и ролята на Русия. Така за пореден път се потвърждава усещането за двойните стандарти в държавата – на официално ниво и пред партньорите декларираме едни позиции и цели, а реално блокираме помощите за Украйна, обслужваме интересите на Кремъл и разколебаваме българите за подкрепата им за ЕС и НАТО.

Прикачени файлове