Таско Ерменков каза сбогом на социализма на Нинова – избра комунизма на Жан Виденов

Новата „Лява алтернатива – комунисти“ може да превърне БСП в четвърта или пета политическа сила

Новите съпартийци

Новите съпартийци

Сибила Ташева

Доскорошният виден социалист Таско Ерменков, който остана извън парламента на последните избори е напуснал обкръжението на Корнелия Нинова, ориентирайки се към новата „Лява алтернатива - комунисти“. Именно тя е свързана със завръщането на бившия лидер на БСП и министър-председател Жан Виден в политиката. 

Преориентирането на Таско Ерменков към възраждането на комунизма

 в България става ясно от публикувания предизборен апел на новата политическа формация, който е подписан от него, но Таско представян като енергиен експерт до сега не е обявил публично намеренията си. 
Освен Жан Виденов и инициатора Георги Атанасов там са и имената на още двама министри от времето на Виденов – здравния Мими Виткова и икономическия Дончо Конакчиев. Компания им прави и друг министър от правителството на Любен Беров – Румен Биков. 

Инициаторите са общо 32 като от кратките им биографии става ясно, че всички до един са 

стари номенклатури, 

минали през комсомола, БКП, БКП и други червени структури. Любопитна е и още една подробност – всички инициатори са представени като проспериращи бизнесмени и управленци, собственици на много дружества, тоест успешни капиталисти, които ще се борят с политически средства за равенство, братство, социална справедливост и възроден комунизъм.
Естествено новата „Лява алтернатива“ е за 

близки връзки с братска Русия и против ЕС и НАТО

В червените среди вече се говори, че новата алтернатива може да превърне на изборите на 11 юли БСП в четвърта или пета политическа сила. Преориентацията на Таско Ерменков била показателна за нагласите в БСП. Очаквал се голям отлив. Самият Ерменков бил в тих конфликт с Корнелия Нинова, която на последните избори го забутала на трудно избираемо депутатско място, за да угоди на червени босове.