Терористичният акт в Корокус Сити Хол: кому беше нужна касапницата, кой точно е терористът?

Путин едва вчера разбра, че Русия е във война

Авторът

Авторът

Проф. Татяна Дронзина

Снощи московчани преживяха трагедия, чиито истински размери все още не знаем. Говори се за над 60 убити и 115 човека потърсили медицинска помощ. Руските власти предупредиха, че броят на жертвите може да нарасне. 

Последните почти 15 години руското общество не беше преживявало такъв терористичен шок- поне не откакто две терористки-самоубийци не се взривиха на линия на московското метро през 2010 година, отнемайки живота на 40 души и ранявайки два пъти по толкова. 
Случилото се снощи навява неизбежни 

асоциации с терористичния акт на Дубровка

 от 2002 година, когато няколко десетки въоръжени мъже и жени нахлуха в театъра по време на спектакъла Норд Ост и отнеха живота на 129 заложници – повечето загинали от нервно-паралитичния газ, използван от руските специални сили. Но има и сериозни разлики. 
Няма никакво съмнение, че нападението на Крокус Сити Хол е терористичен акт, без значение кой точно го е извършил. Който стреля в цивилни, е терорист, това даже не следва да се дискутира. Съмненията се въртят обаче около това, 

кой точно е терористът

В независимите медии непосредствено след инцидента се обсъждат две основни версии: дали властта е проспала подготовката на това чудовищно масово убийство, или напротив, го е устроила. 

Трябва да признаем, че съществуват аргументи в полза на едното и на другото. 
От една страна, джихадисткото нелегално движение в Русия продължава да съществува, но вероятността да става думи за чеченски терористи е малка, въпреки че не е изключена. Доказателство за това е фактът, че петимата терористи не взеха заложници и не са имали намерение да вземат, за да ги изтъргуват срещу затворени чеченски радикални лидери. Подобни искания бяха издигнати на времето от нападателите на Дубровка, които имаха намерение да държат зрителите като заложници докато не се изпълнят техни искания, свързани с освобождаването на чеченски терористи от руските затвори и независимост за Ичкерия. След като пуснаха нервно паралитичен газ, който приспа цялата публика, част от нея завинаги, упоените терористи бяха застреляни – при положение че не представляваха заплаха за никого и за нищо. Но идвайки в съзнание, можеха да издадат кой всъщност е подготвил онази информация. И тогава щяха да лъснат неприятни истини. 
Случаят в Крокус Сити хол обаче не е този. От това, което видяхме по телевизията, стана ясно, че задачата на нападателите е била да дойдат, да убият и да се оттеглят – което направиха много успешно, тъй като съобщенията поне до преди половин час бяха, че са на свобода. Те бяха въоръжени с автомати, облечени в бронежилетки и отлично екипирани с други боеприпаси – опитни бойци, готови да водят сражения с различен вид оръжие, ако се налага. Как са преминали през охраната, един господ знае. Още по-голям е въпросът как са се добрали до концертната зала, когато Москва е осеяна с камери – част от гигантския механизъм за контрол, разгърнат след началото на войната в Украйна, който включва подслушване на телефони, лицево разпознаване и др. И как така са успели да изпълнят плана си, защото план очевидно има. На кадрите се виждат терористите, част от които обезвреждат охраната, а другите разстрелват гражданите. Изгледах тия ужасяващи кадри – въпреки че бяха въоръжени с автомати, се чуваше по-скоро единична, отколкото автоматична стрелба. Бягащите хора бяха разстрелвани един по един като дивеч.  нападателите очевидно познават полето на действието, те очевидно са били тук и са го проучвали много пъти, проигравайки акцията. Вероятно някой ги координира, защото в действията им не се наблюдава никакво объркване. А и до сега са 

на свобода

 След началото на терористичния акт никой от официалните лица не дойде на място; президентът не направи изявление в тия първи минути, а руските тв канали даже не прекъснаха програмите си. Възможно ли е правителството да е проспало терористичния акт? Да, напълно. По-голямата част от антитерористичните сили са на фронта с Украйна или твърде заети да следят противниците на Путин в Русия, или да избиват негови опоненти, вместо да следят местните и международните терористи, преминаващи през страната. 

Не по-малко състоятелни са и аргументите в полза на другата версия. Не знам дали този акт е организиран директно от Путин, обаче той му дойде като 

истински дю шеш - точно след изборите,

 които никоя западна страна не призна за легитимни. точно сега, когато на Шойгу му трябва нова мобилизация, защото в Украйна нещата не вървят точно така, както си представяше руския политически елит или поне онази част, която е свързана с военопрестъпника Путин. Точно вчера, защото вчера стана ясно, че замразените руски активи ще бъдат предадени на Украйна;  точно вчера, защото за първи път в Русия беше употребена думата война - и следователно, пропукалото се народно единства трябваше да бъде заздравено, циментирано, а враждебността към Украйна - канализирана и превърната във "всенародно" верую и действие. И това никак не е трудно - обстановката в Русия доста напомня тая от 1937 година; и сега изгладнялото и озверяло население пише доноси срещу когото му падне. 
Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев каза, че „терористите разбират само от терор за отмъщение“ и „никакви съдилища или разследвания няма да помогнат, ако на силата не се противодейства със сила, а на смъртните случаи – с тотални екзекуции на терористи и репресии срещу семействата им“. Според Медведев това се доказва от световния опит.  „Ако се установи, че това са терористи на киевския режим, не може да се действа по различен начин с тях и техните идейни вдъхновители. Всички те трябва да бъдат намерени и безмилостно унищожени като терористи. Включително служители на държавата, извършила такова зверство. Смърт за смърт“, написа той в канала си в Telegram. Говорителят на руското външно министерство, Мария Захарова отбеляза, че в изявлението на Белия дом няма намек за украинска следа.

Нататък е ясно. 

Ще бъдат обвинени или Украйна, или Западът,

 въпреки че точно тоя запад в лицето на американските, канадските и английските служби предупреди руските власти за атентати около изборите. Дали става въпрос за същите атентати? Няма преки доказателства, но съвпаденията са прекалено много. От друга страна, до този момент Русия не е отправила срещу никого конкретни обвинения – а междувременно към полунощ ИДИЛ-к пое отговорност за атентата. 
Жалко! Толкова естествено беше да бъде хвърлена вината на украинците! Естествено, че са украинците (според руските власти), кой друг? Само че за какво им е на украинците терористичен акт в Москва? За да повишат процента на гласувалите за Путин, който и без това е около 78? За да засили антиукраинските  и псевдопатриотичните настроения на руснаците? За да провокира нова мобилизация? Моля ви се. Той е необходим единствено на Путин и никой друг, който едва вчера разбра, че Русия е във война. Впрочем, той и до сега не се е появил по руските официални медии. 

....Росгвардия пристигна едва час след ужасяващия инцидент. И защо ли да бързат? Те, както и останалите репресивни органи на властта са на време само тогава, когато московчани поднасят цветя на паметника на Тарас Шевченко.