"Традиционни симпатии" и корупция - България под заплахата на "руския свят"

Промитите мозъци на българите служат вярно на Русия като преден пропаганден отряд на нейната армия

Генадий Габриелян, Радио Свобода

На 5 февруари в България служител на Главната дирекция за борба с организираната престъпност на МВР беше заподозрян в шпионаж в полза на Русия. Извършен е обиск в сградата на ведомството, съобщава българската секция на радио "Свобода". Според БНТ разследващите смятат, че полицаят е предавал класифицирана информация на бивш дипломат в руското посолство, който преди това бе обявен за персона нон грата. Секретната информация се отнасяла до факти, свързани с нарушения в  режима на санкции от компании с руски капитали и схеми за заобикаляне на санкциите срещу Русия.

След началото на войната на Русия в Украйна проевропейското правителство на България се стреми да блокира съществуващите канали за влияние на Кремъл и кремълската пропаганда в различни държавни структури, върху служители и учени, както и по отношение на общественото мнение в България. Това обаче невинаги се получава - преди всичко заради съществуващите традиции на симпатия към Русия, както и поради 

процъфтяващата корупция

Съпредседателят на парламентарната група „Продължаваща промяна – Демократична България“ (ПП-ДБ) ген. Атанас Атанасов обяви миналата седмица, че ДАНС си затваря очите за схема за руснаци получаващи българско гражданство с помощта на фалшиви документи, въпреки че са наясно с това. "Това е потенциален канал за влизане на руски разузнавачи в Европа", каза Атанасов и търсим пълноправно членство в Шенгенското пространство. Русия ни обяви за враждебна държава, така че трябва да сме изключително бдителни какви хора влизат в България .”

Ген. Атанасов, който самият някога е бил директор на ДАНС, каза, че има някакво „митично лице“ (по думите му „украинец по произход, но мисля, че е руснак“), който се казва Глеб Мишин. Според генерала този човек има офис в Москва, където набира хора, които искат да получат българско гражданство. Те му изпращат документите си по куриер, а той ги подава в българското Министерство на правосъдието. Има „цяла кавалкада” от такива хора, а 

ДАНС има информация кой и колко пари е получил

 за това, включително и президентската институция. ДАНС, припомня Атанасов, се ръководи от Пламен Тончев, когото Радев назначи през 2021 г. и е „ревниво пазен” на този пост от българския президент. 

Отговорът на Агенцията бил: „Имаме оперативен интерес, не се намесвайте“. Колегите им от друга, контролирана от президента служба - Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) пък казала: „Вероятно депутатът Атанасов е бил подведен от непълна и тенденциозна информация, целяща дискредитиране и уронване на престижа на разузнаването пред обществеността и международните партньори“. 

Депутатът Атанасов смята, че пълният контрол върху назначаването на шефовете на разузнаванията трябва да бъде прехвърлен на правителството – към това се стреми сега кабинетът на премиера Николай Денков.

По време на дискусията стана известен и един от случаите на получаване на българско гражданство от руски граждани. Както съобщи депутатът от ПП-ДБ Кристина Петкова, един от бившите посланици на Русия в България е получил български паспорт за принос в развитието на социално-икономическите отношения между двете страни. Според изданието "Сега" това е Анатолий Потапов, който е бил посланик в София през 2004-2008 година. Впоследствие, благодарение на факта, че той получава българско гражданство, паспорти са издадени и на съпругата и сина му, и дори на внука на дипломата.

Взривове в България, руски агенти и войната в Украйна

Самият факт, че беше възобновено делото за взривовете в България може да се тълкува като доказателство, че е преодоляна съпротивата на тези, които се опитаха да погребат разследването. Това обаче не може да се счита за значителен напредък, посочва българската секция на радио "Свобода": искане за екстрадиране на тези лица от Русия не е имало, тъй като Москва отказва да екстрадира свои граждани, наличето на европейска заповед обаче най-малкото означава, че лицата са включени в списъците на издирваните от системата на Шенгенската информационна агенция и Интерпол, а страните членки на тези организации са длъжни да бъдат уведомени от засегната държава, ако ги е засякла на своя територия.

Разследващият журналист Христо Грозев съобщи, че трима от въпросните шест лица в момента заемат държавни длъжности в администрацията на Путин, двама от тях са представители на президента като федерални инспектори в Сахалин и Якутия, а още един е дипломат. "Мисля, че за първи път една страна обвинява в тероризъм настоящи служители на друга държава", каза Грозев, "това е символично", каза той.

Той обясни, че шестимата руснаци са част от една и съща група към Главното управление на Генералния щаб на Руската федерация (ГРУ) под № 29155. „Говорим за много целенасочена и продължителна атака срещу България от тази групировка на ГРУ“, казва още Грозев. По думите му след издаването на европейска заповед за арест тези шестима души вече никога повече не могат да пребивават в  страните от ЕС. "Това са хора, които работят под фалшиви имена от най-малко десет години, пътувайки до различни европейски страни на всеки два-три месеца. Те са били съучастници в експлозиите в Чехия през октомври и декември 2014 г., отравянето на Скрипал и много други операции в Европа Очевидно е, че те повече няма да пътуват в Европа, и въпреки че европейската заповед за ареста им има символично значение, това вече е нещо”, казва Грозев.

Паметници на окупатора

Вечерта на 3 февруари върху пиедестала на гигантския бетонен паметник „Альоша”, който доминира над град Пловдив, надписите „Убийци”, „Червена тълпа” и „ Премахнат“, както и плакат: „Този паметник е посветен на онези, които окупираха България, избиха и репресираха нейната интелигенция и я превърнаха от модерна европейска държава в изостанала съветска провинция”. Снимките тогава заляха социалните мрежи, отбелязва порталът 24chasa.bg, а повечето от потребителите изразиха одобрение на стореното. Тази акция, уточнява медията, е посветена на Деня за памет на репресираните от комунистическия режим.

След като центърът на българската столица беше „осбоводен“ от издигащия се почти 70 години паметник на Червената армия,  депутати от партия Демократи за силна България (ДСБ) внесоха в Общинския съвет на Пловдив предложение за преместване “Альоша” в музейна среда. По думите им целта на преместването трябва да се разглежда като „морален акт, какъвто заслужава  българската история, националното достойнство и паметта към жертвите на тоталитарния комунистически режим в България“. Държавната дума на Руската федерация направи изявление по този въпрос, лишено от всякаква дипломатичност („подъл опит за безобразие“, „маниакално и отчаяно желание да се омаловажи героичният подвиг на съветските войници“), а нейният председател Вячеслав Володин дори заплаши властите в Пловдив с „последствия“, ако решат да  демонтират „Альоша“.

На Володин отговори ген. Атанас Атанасов. Още през 2000 г., каза политикът, е приет закон, който признава комунистическия режим в България за престъпен, но различни знаци от тъмното минало все още стоят на различни места в България под формата на паметници. Те нямат нищо общо с „братската дружба“ между нашите народи и служат за две основни цели: първата е пропаганда, а втората, която е още по-страшна, защото навежда на един очевиден извод: „вашата страна е под властта и милостта на руското оръжие. За нас демонтирането на паметници на окупационната Червена армия е борба за истината. Но истината е, че последвалите събития (след установяването на комунистическия режим през септември 1944 г. – бел. ред.) написаха  най-мрачните страници от нашата история – десетилетия на политически мотивирани репресии, убийства, екзекуции, мъчения, създаване на концентрационни лагери, робски труд, глад, принудителни изселвания, етническо и религиозно преследване, насилие срещу свободата на съвестта, мисълта и словото."

Атанасов отново настоява за връщане в България на „пленените от Червената армия като „трофеи” български архиви: документи на МВР, Военното министерство, МВнР, Царската канцелария, както и лични архиви на български политици.

Бившият кмет на Пловдив, общественикът Спас Гърневски твърди, че наследницата на БКП – БСП – и днес „продължава да защитава интересите на Кремъл, поставяйки желязна преграда пред опитите ни за пълна интеграция с цивилизованите европейски нации“. Що се отнася до съветските паметници, според Гърневски в България има стотици подобни обекти и тяхното бъдеще трябва да се реши на национално ниво, след сериозен дебат и с одобрението на Народното събрание. „Централните власти не бива да се крият зад гърба на местните власти и обществени инициативи по толкова важни въпроси като този за паметниците от периода на окупацията.

За "денацификацията" на България

В края на декември миналата година 50-годишната Дарина Григорова, преподавател в Софийския университет и специалист по руска история, каза в интервю, че „след денацификацията на Украйна, която е въпрос на време, ще трябва да последва и денацификация на България“ (имайки предвид с участието на сили на Русия), а НАТО ( в което България членува от 2004 г.) „ще трябва да се върне в границите от 1997 година.” Убеден путинист, Григорова предрича и скорошен крах на съществуващата държавна система в България.

Академичният съвет на Софийския университет „категорично се дистанцира” от изразената от нея позиция, възприета тук като призив за директни действия на Кремъл по отношение на България, като в същото време  група изявени интелектуалци русофили защитиха „правото на специалиста в тази област да има лично мнение“.

Ето какво пише за това видният анализатор Димитър Попов: „Такива хора „водят военна пропаганда тук, на наша територия, промиват мозъците на българите и служат вярно на Русия като преден пропаганден отряд на нейната армия. Те правят това чрез  държавните медии, в университетите и никой не може да ги спре, сякаш държавата е в ступор пред такава внушителна наглост. И как реагираме ние? Държавните институции имат смелостта да наричат Русия заплаха за нашата сигурност, да се жалват от хибридните атаки и руска пропаганда у нас, но не предприемат никакви дрействия срещу нея. Абсолютно никакви! В резултат на това никой няма да попита Дарина Григоров дали тя лично ще се заеме с денацификацията или заедно със свои съмишленици ще повика зелените човечета от Крим. Няма да питат и Копейкин (така тук наричат лидера на прокремълската партия „Възраждане” Костадин Костадинов. – бел. ред.) защо развява руското знаме. Няма да питат и БСП защо тя поддържа приятелски връзки с Кремъл, който заплашва Черно море с ядрено оръжие." Ако не защитим европейското си бъдеще, не изолираме такива пропагандисти, заключава Попов, тогава един ден може да се чудим как тези "шампиони на свободата на словото“ успяха отново да тласнат българите, традиционно симпатизиращи на Русия, в руското блато”.

Превод със съкращения: Faktor.bg