Тръмп е участвал в заговор срещу конституционния ред – какво казва докладът на комисията за щурма от 6 януари

Авторите на разследването препоръчват на бившия президент да му бъде забранено да заема държавни длъжности в бъдеще

Бунтът пред Капитолия

Бунтът пред Капитолия

Кейла Епстийн и Майк Уендлинг, Би Би Си

Двупартийната комисия към американския Конгрес, която разследва атаката срещу Капитолия от 6 януари 2021 г., обвинява експрезидента Доналд Тръмп в „многосъставен заговор“ с цел да бъдат ревизирани в негова полза резултатите от президентските избори.
Окончателният доклад от разследването на комисията се състои от осем глави и е в обем от 845 страници.
Доналд Тръмп е посочен като 

пряк виновник за престъпленията,

 свързани с щурма срещу Капитолия.  Авторите на доклада препоръчват да му бъде забранено да заема държавни длъжности в бъдеще. 
Самият Тръмп отказа да съдейства на комисията и нарече разследването "лов на вещици".
За година и половина работа комисията проведе 10 публични изслушания и разпита над 1000 свидетели, включително служители на администрацията на Доналд Тръмп, членове на семейството му, служители на полицията на Капитолия, както и непосредствени участници в щурма.
На 19 декември комисията, включваща седем демократи и двама републиканци, препоръча на американското правосъдно министерство да разследва бившия президент (който заяви намерение да се бори отново за Белия дом) за съучастие в метеж и три други федерални престъпления: възпрепятстване на официално разследване, сговор с цел да бъде измамено федералното правителство на Съединените щати, сговор с цел даване на лъжливи показания.  

В предисловието към доклада председателят на  комисията демократът Бени Томпсън отбелязва, че преди 6 януари е подобна ситуация е била невъобразима – президентът на САЩ да подстрекава тълпа да щурмува Капитолия.

Шест ключови извода на доклада, публикуван в късните часове на 22 декември:

1. Тръмп преднамеренно е излизал с неверни твърдения

Комисията определя като предумишлено решението на Тръмп да обяви в нощта след гласуването, че е победил на изборите, въпреки че данните от изборните комисии показваха неговото поражение. Посочва се, че единствено адвокатът му Руди Джулиани е подкрепил решението  да обяви изборна победа.  
След като съобщенията в медиите за победата на съперника му Джо Байдън зачестиха, Тръмп започна да твърди, че са извършени мащабни фалшификации, въпреки че нямаше основания за подобни твърдения. След официалното обявяване на изборните резултати експрезидентът с още по-голяма настойчивост повтаряше, че изборите са били „откраднати“. 
В доклада са цитирани думите на няколко съветници и юристи, близки до Доналд Тръмп, които казват, че  не са вярвали на изявленията на Тръмп и не са могли да намерят каквито и да е доказателства за думите му.
Особено значими са показанията на бившия генерален прокурор на САЩ Уилям Бар, който казва:  
"Ясно показах, че не подкрепям идеята да се говори, че изборите са откраднати и че тиражирането на такива твърдения, както казах на президента, е (неприлично)."
През седмиците след гласуването Тръмп продължи да разпространява слухове за заговор, целящ да му открадне изборната победа, въпреки че представители на неговата администрация са го предупреждавали, че твърденията му са неверни.  

2. Риториката на Тръмп е провокирала безредиците във Вашингтон.
Комисията смята, че щурмът и превземането на Капитолия са провокирани от самия Тръмп.
В допълнение към многобройните му твърдения за изборни измами в доклада се акцентира върху негова публикация в Twitter от 19 декември 2020 г., в която той пише, че предстои голям протест в окръг  Колумбия на 6 януари. „Бъдете там, ще бъде диво!“ – гласи призивът на бившия президент. 

В свидетелските си показания много от участниците в щурма и служители на полицията на Капитолия посочват този туит на Тръмп като причина да потеглят за Вашингтон. 
Комисията цитира участници в събитията като Робърт Морс, който беше признат за виновен за нападение над служители по време на нахлуването в Капитолия. Морс „вярва, че 6 януари е моментът, когато „1776 ще се повтори“, защото президентът Тръмп ги е помолил „Бъдете там, бъдете диви!“, се казва в доклада.

Комисията цитира и предупреждения от Secret Service, че хора планират да дойдат във Вашингтон на 6 януари и заплашват да „дивеят“.

3. Тръмп е бездействал по време на щурма на Капитолия

Комисията приема, че Тръмп не е предприел нищо, за да спре щурмът след неговото започване и е пренебрегнал предупрежденията, идващи от Конгреса, че се разгръща сериозна атака. 

Някои от заключенията се основават на показанията на бившата служителка на Белия дом Касиди Хътчинсън, която в рамките на драматично изслушване даде показания за хаоса в Белия дом, чийто свидетел е станала тя през онзи ден. 

По думите й, бивш юрист на Белия дом, отговарящ за етиката, се е опитал да повлияе на показанията й пред комисията. „Колкото по-малко си спомняте, толкова по-добре“, казал служителят.
В доклада са цитирани също и съобщения от законодатели, които при щурма са били в Капитолия, до шефа на кабинета на Белия дом Мак Медоус, който е бил залят от молби за предприемане на действия срещу агресията.
Свидетелските показания на Хоуп Хикс – една от най-верните сподвижнички на Доналд Тръмп, дават представа за ужаса сред служителите на Белия дом в онези часове.

Хикс разказва, че след потушаването на атаката срещу Капитолия е написала съобщение на шефа на кабинета на Иванка Тръмп – Джули Радфорд, в което се е казвало: "Сега всички изглеждаме като вътрешни терористи." Тя е писала и на юрист от Белия дом: „Толкова съм разстроена. Всичко, за което работихме, беше заличено.“

4. Крайно десни групи са планирали безредиците 

Предупреждения, че въоръжени групировки може да атакуват цели във Вашингтон и дори Капитолия, започнаха да се появяват през декември 2020 г. В доклада се отбелязва, че до ФБР са изпратени съобщения, циркулиращи сред привърженици на крайно десните групи Oath Keepers и Proud Boys.

„Има само един път. Това не са протестите. Не са митингите. Това са шибаните куршуми.“ – гласи едно от съобщенията.

Полицията на Капитолия и спецслужбите, отговарящи за сигурността на президента, са получили подобни съобщения от членове на крайно десните групи, както и от други източници. В някои специално се посочва Капитолия като потенциална цел за атака. 
Някои чатове са от частни криптирани приложения, но други съобщения са видими публично в Twitter и в сайтове на привърженици на Тръмп.
Заедно с доклада комисията публикува десетки необработени стенограми на показания, дадени от свидетели по време на заседания при закрити врати. Няколко от най-големите поддръжници на г-н Тръмп от крайната десница - като Алекс Джоунс и белия националист Ник Фуентес, отказаха да отговарят на въпроси, позовавайки се на конституционното си право да не свидетелстват срещу самите себе си.
Показанията на други свидетели обаче – включително тези на основателя на Oath Keepers Стюарт Роудс и лидера на Proud Boys Енрике Тарио, показват че имало взаимна подозрителност, вътрешни борби и конспиративно мислене сред фракциите, участващи в бунта.

Роудс беше осъден за заговор, за бунт и по други обвинения през миналия месец. Той може да получи присъда от десетилетия затвор, докато процесът срещу Тарио все още продължава.

5. Тръмп се е опитал да окаже натиск върху вицепрезидента, за да постигне ревизиране на изборните резултати 

Планът на Доналд Тръмп да остане в Белия дом отчасти е базиран върху спорен прочит на американската конституция, който според него е позволявал на вицепрезидента Майк Пенс, който щеше да председателства заседанието на Конгреса по официалното обявяване на избора на президент, да обяви Тръмп за победител.

На 6 януари бившият президент се е опитал да се обади на Пенс по телефона, крещейки на неговите сътрудници да го свържат с вицепрезидента, се казва още в доклада. След това бившият президент е настоял пред Пенс, че той има властта да се намеси в обявяването на победителя.
По думите на свидетели, при разговора Тръмп е нарекъл вицепрезидента „слабак“ и го е обвинил, че не действа „достатъчно твърдо“.
Обръщайки се към тълпата на 6 януари, Тръмп заяви, че се надява Пенс да "постъпи правилно". По-късно, нахлувайки в Капитолия, участниците в щурма скандираха „Обесете Майк Пенс“.

6. На Тръмп трябва да бъде забранено да заема държавни длъжности

С оглед на резултатите от разследването комисията излезе с 11 препоръки. 
В едната от тях се цитира текст от американската конституция, постановяващ, че лице, което е положило клетва да спазва основния закон на страната, но е участвало в бунт или е подпомогнало врагове на конституционния ред, може да бъде лишено от правото да заема държавна длъжност. 
Авторите на документа посочват, че Тръмп е съучастник в нападението срещу Капитолия, от което следва, че не може да заема държавни постове.
Превод: Faktor.bg