Украйна поведе с 1:0 ден преди откриването на Еврофутбол 2020

Фланелките на украинските футболисти тревожат представителите на Русия, чийто спортисти се състезават без флаг и химн, войниците й се бият без пагони и обозначени униформи, а гражданите й живеят без права и совбоди

Андрий Шевченко с новата фланелка на украинските национали, Украйна, Крим, европейско първенство по футбол, Русия, агресор

Андрий Шевченко с новата фланелка на украинските национали, Украйна, Крим, европейско първенство по футбол, Русия, агресор

Васил Данов

На 6 юни в централата на европейската футболна асоциация УЕФА президентът на Украинската футболна асоциация Андрей Павелко представи основния и резервния екип, с които украинските футболисти ще играят на Евро 2020.
Главният атрибут на екипа е скъпата за всеки украинец карта на страната, която включва заграбения през 2014 г. от Русия Кримски полуостров, Донецка и Луганска област, където все още се пролива украинска кръв, както и другите градове и села на втората по територия европейска държава.
"Сигурен съм, че географските очертания на украинската страна ще придадат сили на футболистите, които 

ще се сражават за цяла Украйна

 А цяла Украйна, от Севастопол и Симферопол до Киев, от Донецк и Луганск до Ужгород ще ги подкрепя във всеки мач“, заяви Андрей Павелко.

Украинските екипи са изпълнени в синьо и жълто, двата цвята на украинския национален флаг. 
След като на 7 юни ръководството на УЕФА одобри украинския спортен екип, последва остра реакция от руското външно министерство и от руския футболен съюз. Небезизвестната Мария Захарова заяви, че екипите на украинските футболисти представляват „пореден опит на държавната украинска пропаганда да укрепи в общественото съзнание лозунг, който у мнозина извиква асоциации с престъпленията на Украинската въстаническа армия (УПА) и на Степан Бандера по време на Втората световна война“. 
Др. Захарова припомни, че „дейността на УПА“ била забранена на руска територия от ноември 2014 г.
Става дума за субективно тълкуване на исторически факти и личности. Както за Османската империя Васил Левски е бил размирник и враг, така и патриотите от УПА и идеологът им Степан Бандера няма как да бъдат обичани от кремълските болшевики и от днешните руски нашественици в независимата украинска държава.

Генералният щаб: „Одобряваме, подкрепяме, приветстваме!“

Генералният щаб на Украинските въоръжени сили приветства новите екипи на националния отбор. "Слава на Украйна! Слава на героите!", не са само думи, изписани върху фланелките, но и „воински поздрав от Въоръжените сили. Слова окъпани в кръвта на милиони, паднали за Украйна във всички досегашни войни“, се казва в посланието на Генералния щаб.
Военното ръководство на украинската държава изразява твърдата си подкрепа за украинския национален отбор по футбол.

Андрий Шевченко: „Реакцията им не ме интересува“

Селекционерът на украинския национален отбор, най-големият украински футболист за всички времена и носител на „Златната топка“ Андрий Шевченко бе лаконичен. „Реакцията им изобщо не ме интересува. За мен е важна нашата реакция. Смятам, че екипите се харесаха на украинските любители на футбола. Затова съм доволен“, заяви Шева на пресконференция след контролна среща с Кипър.

Срещу руските интриги скочи и председателят на комисията за националните отбори към Украинската футболна асоциация Мирон Маркевич: „Първо, бих искал да посъветвам руските „експерти“ по-добре да се захванат с допинговите си скандали, заради които на руските национални отбори е забранено да участват на най-големите световни състезания под флага и химна на Руската федерация. Наглите им претенции спрямо контурите на украинската държавна граница и екипите на футболистите ни изобщо не заслужават внимание“.

Василий Уткин: „Вижте първо себе си!“

Руският блогър и журналист Василий Уткин рязко критикува позицията на външното министерство и на руската футболна централа. „Че откъде-накъде би могъл да възникне скандал заради екипите на украинските национали?! Я се огледайте кои страни признават Крим за руска територия? Нито една от държавите-участнички в европейския шампионат! 
УЕФА и ФИФА изразяват мнението на ООН. А ООН признава Украйна в границите й, нанесени върху екипите на футболистите. Така че няма основания за никаква международна шумотевица“.
"Не ме интересува какви щрихи и фигури са изрисувани върху екипите на други отбори. Но вижте как бяха представени екипите на руските футболисти: при официалната презентация на екипите знамето на руската федерация върху ръкава на футболистите бе обърнато наопъки! Никой от официалните лица не бе забелязал грешката. Не са видяли или не са разбрали. Ето това бе унизително за руските футболисти“, напомня руският журналист.

УЕФА в ролята на цар Соломон

За да не остави руската дипломация и руския национален отбор в пълна изолация, УЕФА взе Соломоново решение и след като на 7 юни одобри украинските екипи, на 9 юни посъветва Украинската футболна асоциация да премахне втория лозунг от вътрешната страна на фланелките („Слава на героите!“).  
Според футболните старейшини, повторението на два призива представлява “по природа политическо послание, което съдържа историческо и милитаристическо значение“.
Украинското футболно ръководство е приело препоръката на УЕФА. Явно е, че оставащите атрибути върху фланелките на футболистите са достатъчно ясни послания за онези, които разбират и от спорт, и от европейска култура.
„Странно е, че фланелките на украинските футболисти тревожат представителите на държава, чийто спортисти се състезават без флаг и химн, чийто войници се бият без пагони и обозначени униформи и чийто граждани живеят без права и совбоди“, разсъждават спортни коментатори.
Шампионатът отново започва със загуба 0:1 за „сборния“ отбор на ОПГ (организирана престъпна група) от Кремъл.