В Русия започна война на клановете за трона на Путин. Кой ще победи?

Приятелството със застаряващ и отслабващ диктатор вече не решава нищо (особено ако диктаторът не е жив) - решават садисти с готови чукове

Редакторът на Важни истории Роман Анин за това как ще завърши руската „Игра на тронове“

Първата среща на върха на Г-8 през 21 век се проведе през 2000 г. на японския остров Окинава. Младият руски президент Владимир Путин за първи път участва в среща в такъв формат. На групова снимка на държавните и правителствените ръководители усмихнатият Путин стои между британския премиер Тони Блеър и президента на САЩ Бил Клинтън. На същата снимка са лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Европейският съюз. Те се шегуват: някои гледат право в камерата, други се обръщат настрани към нея. Изглежда, че в този ден не главните лидери на света се събраха в Окинава, а съученици за деня на срещата на завършилите. Гледайки тази снимка днес, е трудно да се повярва, че Русия започна века като член на елитния клуб на най-развитите страни в света. След 20 години управление на Путин страната премина в друга лига - към Иран, Северна Корея и Сирия. Днес Русия заслужава място сред най-изолираните и нечовешки режими в света. И това не е само заради войната. Това е следствие от двадесет години политическа и морална деградация на руската държава. За да разберете степента на този морален упадък, достатъчно е да прочетете биографиите на съвременните герои на страната - тези, които властите награждават с почетни ордени и медали, тези, които се възхваляват от пропагандистите, а учителите дават за пример на децата в часовете по патриотично възпитание. 

Националните герои 

Един от главните руски герои от войната е Евгений Пригожин. Съден за кражби, грабежи, измами и въвличане на непълнолетни в престъпни деяния, той започва "кариерата" си с душене на жени и късане на златни обеци от тях. Днес Пригожин е три пъти герой: на Русия и на т.нар. ДНР и ЛНР. Той притежава хилядна частна армия със своите самолети, бронирани превозни средства и ракетни системи за многократно изстрелване. Тази армия е съставена от затворници и садисти, които почти на живо, с одобрението на пропагандистите, разбиват главите на затворниците с чукове. Ето още един пример за истински патриот от времето на Путин - Олег Дзарахохов, убиец в банда садисти на име Колобок. В средата на декември миналата година Владимир Путин го награди посмъртно с медал „За храброст“. Колобок е известен с организирането на екзекуцията на погребение в Беслан през 2013 г.: четирима случайни души загинаха. За това престъпление той е осъден на 19 години затвор. Колобок все още трябваше да излежи присъдата си, но Евгений Пригожин го освободи и Джарахохов, подобно на десетки хиляди други затворници, се присъедини към армията на „вагнеровците“. В края на ноември 2022 г. Колобок загина близо до Бахмут. Пригожин и колобовци са героите от времето на Путин. И това, според мен, говори много повече за бъдещето на страната, отколкото спада на доверието в Путин. 

Упадъкът на руското общество 

Моралната деградация обхвана не само така наречените елити, но и обществото. Съвременна Русия е страна, в която мнозинството от населението подкрепя варварската агресия срещу Украйна. Освен това същите тези хора се чудят защо Путин все още не е изтрил Украйна напълно от лицето на земята. Войната разцепи руското общество: родители, отровени от пропагандата, наричат децата си предатели, защото не подкрепят агресията срещу съседна държава. Масово напускат Русия най-успешните и образовани нейни жители: учени, предприемачи, изобретатели. Онези противници на войната, които не могат или не искат да напуснат, са парализирани от страх, подозрение и апатия - тези деморализиращи фактори, които изсмукват всички сили и лишават от всяка надежда. И въпреки че, както знаем, обществените пожари понякога избухват от огъня само на един човек, въпреки това сега изглежда, че руското общество не е готово да участва в процеса на смяна на властта в страната. А това означава, че изборът отново ще бъде направен за негова сметка. 

Разрушаване на основите на държавата 

Миналата година Владимир Путин навърши 70 години. Не знаем колко верни са многобройните слухове за тежките му заболявания, но малцина се съмняват, че той ще умре съвсем скоро (според историческите стандарти). В държави с функциониращи институции напускането на един лидер – независимо дали от политиката или в друг свят – разбира се е събитие, достойно за първите страници на вестниците, но не определя съдбата на страната. Какво ще стане, ако Макрон напусне утре или Шолц умре? Дали Франция или Германия ще престанат да съществуват? Разбира се, че не. Ситуацията е съвсем различна в страни с разрушени институции, каквато е Русия. Отстранявайки всички конкуренти и отменяйки изборите, Путин лиши Русия от гаранции за легитимно и мирно предаване на властта и по този начин окачи бъдещето на страната на много ненадеждна кука - собствения си живот. Когото и да избере Владимир Путин за свой наследник, ще му бъде трудно да съгласува кандидатурата със своята разпокъсана среда. До февруари 2022 г. гадаехме какъв е неговият вътрешен кръг и какви нрави царят в него, но войната в Украйна, или по-скоро военните поражения, изостриха вътрешните противоречия между управляващите кланове до краен предел и стана очевидно: предстои ни ожесточена борба за трона на застаряващ диктатор. 

Руската игра на тронове 

Клановете около Владимир Путин днес са като организирани престъпни групи. Някои от тях имат собствени армии (като например Евгений Пригожин и ръководителят на Националната гвардия Виктор Золотов), други имат силови звена (като например ръководителят на Съвета за сигурност Николай Патрушев); всеки клан има собствени финансови ресурси - банки, държавни корпорации, големи компании; някои кланове притежават цели региони, като Рамзан Кадиров - Чечня; и те не са обект на никакъв закон. Тези кланове никога не са били обединени. В продължение на 20 години те постоянно се бориха помежду си за сфери на влияние и ресурси. Техните войни могат условно да се нарекат студени: те се водеха под килима от ръцете на правоохранителните органи, а жертвите - служители на силите за сигурност, бизнесмени и служители от противоположни кланове - по правило бяха лишени от свободата, а не от живота си (въпреки че имаше изключения). През всичките тези години Владимир Путин действаше като своеобразен арбитър в конфликтите на своето обкръжение. Самата му фигура осигуряваше несигурен баланс на силите между воюващите фракции, защото всеки от тях разбираше: ако той си тръгне, тогава балансът ще бъде нарушен, ще започне война на всички срещу всички. Но нищо не отслабва властта на един диктатор повече от остаряването и военните поражения. Колкото по-близо е краят на Владимир Путин - политически или физически - толкова по-вероятно става многото студени войни на кланове за власт да се превърнат в горещи. Първо, защото историята на отношенията между някои групи просто не оставя място за всички тях в Русия без Путин. Условният Пригожин никога няма да приеме факта, че лице като условния Ковалчук ще стане наследник. Защото тогава „готвачът на Путин“ и хората му ще трябва да се откажат най-малкото от активите и влиянието си, а може би и от живота си. 
Второ, защото всички тези кланове бяха затворени в своя серпентариум. Почти няма къде да избягат. На Запад ги чака Хага, на Изток ги чака имуществото, но не и те самите. Разбира се, все още има такива съюзници като Иран, Северна Корея и Сирия, но това е лош късмет: в тези „прекрасни“ страни, както в Русия, законът не работи, което означава, че няма гаранции за сигурност. 
Трето, Владимир Путин лиши себе си и държавата от монопола върху насилието. Днес, освен армията и силовите ведомства, този лиценз имат всякакви вагнеровци, кадировци и други чевекашници. И с легитимните институции на насилието не всичко е толкова просто: в същата ФСБ има цели звена (например добре известните „специални части на Сечин“), които всъщност са извадени от юрисдикцията на държавата и подчинени на интересите на частни лица. 

Фаворити и аутсайдери в борбата за трона 

Преди да се опитаме да заложим на победителя в руската Игра на тронове, нека се опитаме да идентифицираме аутсайдерите. По-лесно е. Когато един диктатор отслабне, ключовият фактор в борбата за неговия трон не са връзките, а физическите ресурси: който има по-голяма и по-въоръжена банда, има предимство. Това се разбира добре от хора, близки до Путин. Това, според мен, обяснява трансформацията на Дмитрий Медведев – някогашната главна надежда на руските либерали, който днес на Запад е наричан нищо повече от клоун заради нелепите му заплахи към света – „еротични фантазии“, както наскоро Евгений Пригожин уместно го определи. Всички тези милитаристични писъци на Медведев не са нищо повече от отчаян опит на едно страхливо момченце да покаже на хулиганите в класа, че и той може да бъде лош: може би някой ще го повика в бандата си. 
Войната значително отслаби позициите на някога влиятелния клан Шойгу. Ако до февруари миналата година тази група дори твърдеше, че е кандидат за поста наследник, то след всички „жестове на добра воля“, след като целият свят разбра какво всъщност представлява руската армия, Шойгу - някога един от най-популярните чиновници в страната вече е превърнат в един от най-мразените. Войната в Украйна така промени съотношението на силите в руския серпентариум на властта, че дори фаворитите се замислят за бъдещето си. Например Юрий Ковалчук всъщност е вторият най-влиятелен човек в страната. Доскоро позицията му изглеждаше непоклатима, но днес той е принуден да се бие с Евгений Пригожин, защото разбира, че в клановата война на всички срещу всички, приятелството със застаряващ и отслабващ диктатор вече не решава нищо (особено ако диктаторът не е жив) - решават садисти с готови чукове. Означава ли това, че основният претендент за победа в руската "Игра на тронове" е Евгений Пригожин с неговия оркестър от хиляди килъри? Според мен всичко е много по-сложно. 

Кланови коалиции 

Човешката ДНК е 99% идентична с тази на шимпанзетата, в които цялата политика се върти около алфа мъжкаря. Докато алфа мъжкият е млад и силен, той държи цялата глутница на разстояние, управлява разпределението на ресурсите, чифтосва се с всички женски и строго наказва тези, които поставят под съмнение авторитета му. Но щом алфа мъжкарят започне да остарява и да показва признаци на слабост, започва ожесточена война за неговото място. Както са доказали приматолозите, физическата сила е важен, но не решаващ аргумент в борбата за власт на шимпанзето. Също толкова важна е способността за изграждане на коалиции. Според мен руската политическа система днес не се различава много от това как властта е подредена в глутници шимпанзета. Затова ми се струва, че победата в борбата за мястото на възрастния алфа мъжкар на Русия ще бъде спечелена не от един клан, а от този, който може да създаде най-силната коалиция от кланове. След няколко месеца война в Украйна се очертаха контурите на една от възможните коалиции. Говорим за съюза на Пригожин и Кадиров. Към тяхната двойка може би си струва да добавим клана на директора на Руската гвардия Виктор Золотов, който е добре запознат с Пригожин от дните на „гангстерския Петербург“ и общува тясно с лидера на Чечня. Нека наречем тази троица „коалицията на кръвожадните“. Основните и предимства са очевидни: жестокост, решителност, готовност за пренебрегване на жертвите и методите на борба и, разбира се, огромна обединена армия. 
Друга коалиция, която може да възникне в хода на борбата за трона, е съюзът на онези, които бяха най-влиятелни преди началото на войната в Украйна, тоест приятели и колеги на Владимир Путин. Нека го наречем "коалиция от близки съратници". Каквито и противоречия да разкъсват всички тези Ковалчуци, Патрушеви, Токареви и други Тимченковци, мисля, че те също усещат каква заплаха представлява за тях „кръвожадната коалиция“. Те познават добре стадото си и разбират, че когато Пригожин говори за дебели говеда, които не могат да откъснат розовите си дупета от дивана в Рубльовка заради войната, той има предвид не само Дерипаски и Алекперови, но и техните непосредствени съседи. Ако се появи такава коалиция, нейните безусловни предимства ще бъдат огромните финансови ресурси (тези хора буквално притежават цяла Русия) и контролът върху специалните служби, които, макар и да отстъпват на „армията на кръвожадните“ по настъпателна мощ, но имат много по-голяма интелигентност и интелектуален потенциал. 
И накрая, третото сдружение, което се появи веднага след началото на войната в Украйна, но все още не е намерило своя лидер и окончателна структура, е „коалицията на патриотите“. Хората, включени в този съюз, все още не са се осъзнали като общност, но войната събуди у тях общи ценности, омраза и стремежи. „Коалицията на патриотите“ мрази руската управляваща класа заради корупцията и военните поражения; тя също не приема "коалицията на кръвожадните" за връзките им със сегашното правителство, престъпността и Чечня. Тази коалиция има огромни предимства. Тя изразява интересите на огромното мнозинство от населението на Русия, включително армията: тя се противопоставя на корупцията на сегашното правителство и пълното унищожаване на Украйна. Според мен „съюзът на патриотите“ е тъмен кон в руската „Игра на тронове“, чийто успех до голяма степен зависи от това кой ще стане неин ездач. 

Русия на кръстопът 

Бъдещето на страната зависи от това коя коалиция ще спечели в продължаващата борба за трона. Преди Русия, както в старите руски приказки, има три основни пътя. Най-малкото кръвожадния е гарантиран от „коалицията от близки съратници“: в случай на нейна победа репресиите ще засегнат само лидерите и активните членове на клановете, които й се противопоставят. Бъдещето на Русия ще се определи от децата на всички тези Патрушеви, Ротенберги и Ковалчуци. От това, което ми казват познати, тези млади хора предпочитат да изберат любимите си балове в Монако и ски пистите на Куршевел, отколкото перспективата окончателно да се превърнат в Северна Корея с продължаваща погранична война. Ако „коалицията на патриотите“ победи, Русия неизбежно ще се изправи пред военна диктатура. Защото победата на фронта изисква твърда ръка и безпощадна война срещу предателите в тила. Колко дълго ще продължи тази диктатура, никой не знае. Северна Корея, например, живее по този начин повече от 70 години. Е, ако "кръвожадната коалиция" победи, Западът, от една страна, и Китай, от друга, ще трябва да отговорят на един много труден въпрос: готови ли са да се примирят с факта, че един от най-големите ядрени арсенали в света ще се окаже в ръцете на красива „света троица“: удушвач на жени, който днес дирижира оркестър от садисти с чукове; академик от Чечня, който обича да измъчва жертвите си и да организира извънсъдебни екзекуции; както и бивш бодигард на президента, известен със своите когнитивни способности. 
Какъвто и да е финалът на тази Игра на тронове, вече е ясно, че 

Владимир Путин не играе главна роля

 в този сериал. С него се случи най-лошото, което може да се случи на един диктатор: вместо страх той започна да предизвиква презрение. Той не спира да плаши Запада с ракетите си, а Западът го изобразява в карикатурите си като маймуна с малко пишле, надвиснало над ядрен бутон; той пише много часове речи, а неговият прессекретар обещава, че целият свят ще ги препрочита и анализира дълго време, а светът минава и не ги слуша по същия начин както минувачите не обръщат внимание на луд в метрото, който всеки ден заплашва с края на света; Путин все още се опитва да бъде алфа-мъжкарят в глутницата си, но дори и последните й обитатели го наричат страхливец, който "показателно се страхува за живота си по време на голяма и тежка война". С това клеймо той ще сложи край на кариерата и живота си.
Превод доц. Момчил Дойчев