Времето вече работи против руснаците: Свършва им техниката, нямат съвременни ракети

Последното настъпление на Русия вече боксува в непокорна Украйна

Анализ на ВВС

След няколко седмици „мащабно настъпление в Донбас“ руската армия не съумя да постигне значителни успехи и успя да превзема само град Попасная в Луганска област, при това едва след като градът беше практически изцяло разрушен. Руските власти твърдят, че тяхната „специална операция“ върви по план, но западните експерти смятат, че кампанията на Кремъл в Украйна може да завърши с поражение.
Директорът на полският аналитичен център Rochan Конрад Музика коментира, че руската армия губи в Донбас твърде много военнослужещи и техника, които и е все по-трудно да замества.
„При сегашната ситуация Русия я чака или поражение или всеобща мобилизация. Не мисля, че има междинен вариант“, смята Музика.
Преди 9 май някои експерти предполагаха, че Путин може да се възползва от Деня на победата, за да обяви война на Украйна и (или) да проведе всеобща мобилизация, която би позволила да привлече в армията значителни попълнения.
Но това така и не се случи, а руските власти, по данни на ВВС, са започнали да провеждат частична „скрита мобилизация“, опитвайки се да призоват в армията резервисти.

В интервю за Ройтерс директорът на руските изследвания в института CNA в Арлингтън Майкъл Кофман оценява шансовете на Русия за превземе цялата територия на Донбас така:

"Аз имам много големи съмнения относно тази перспектива. Руските сили са отслабени, а техният морален дух в значителна степен е подкопан. Офицерите не горят от желание да продължават опитите за настъпление, а руското политическо ръководство като цяло, съдейки по всичко, не бърза, дори когато перспективата е тяхното стратегическо поражение“, смята той.

Какво се случва на фронта

В  последния отчет на авторитетния американски Институт за изучаване на войната (ISW) се казва, че Русия се опитва да създаде видимост на военен успех за сметка на твърденията за пълното превземане на Мариупол (на фона на предаването в плен на последните защитници на  "Азовстал"), а също така да подготви настъпление срещу Северодонецк.
Оценявайки руското настъпление в Луганска област американски експерти пишат, че армията на Русия има намерение да вземе под контрол пътищата, водещи към Лисичанск и Бахмут, и постига само незначителни успехи.
Като се позовава на данни на украинския Генерален щаб, ISW пише, че руската армия се опитва да попълни подразделенията си и да натрупва резерви за по нататъшно настъпления срещу Славянск в Донецка област. По оценка на експертите от Института, на 17 май руските войски са направили няколко неуспешни опита да се придвижат към този град. При това са успели да постигнат само ограничен успех в района на Лиман.
Всичко това се случва на фона на контранастъплението на украинските въоръжени сили в Харковска област, където армията на Русия продължава да отстъпва към границата. По данни на ръководителя на харковската областна администрация Олег Синегубов, руснаците се опитват да се противопоставят на украинското контранастъпление по направлението на град Волчанск - важен транспортен възел, който се намира на около 90 километра от Харков.
При това, по данни на ISW, украинската армия продължава да държи под контрол възможните пътища за снабдяване на руската армия от Изюм към Волчанск. Според сведения на Пентагона, Русия, вероятно, продължава да удържа позиции в близост до Харков, в частност, някои населени пунктове по протежение на пътя към Белгород.
Експертите на ISW  прогнозират, че руските войски ще завършат отстъплението от Харков, но ще се опитат да удържат Волчанск, за да защитят линиите за снабдяване на своята военна групировка, действаща в Донбас. 
„Не е ясно дали ще успеят“, пишат от ISW .
„Руснаците продължават опитите да обкръжат Северодонецк и Лисичанск поне от юг, в опит да прекъснат последното шосе, съединяващо  Северодонецк-Лисичанск с останалата територия на Украйна, смятат в ISW.

Сражението ще бъде дълго и тежко

Според Музика, Русия е била принудена да пренасочи усилията си на изток, след като не е успяла да постигне успехи в първоначалното направление. 
"Те не успяха да напреднат от Изюм, затова се насочиха към Северодонецк и Лиман, може би с цел да опитат да обкръжат украинските войски около тези градове. Дали ще се случи в действителност, това е съвършено друг въпрос“, казва експертът.
Специалистите не смятат, че Украйна ще успее да повтори в Донбас своето относително бързо настъпление в Харковска област: край Луганск и Донецк руските войски са значително повече. 
„Сражението ще бъде тежко. И то ще бъде не само тежко, но и дълго. Руските войски не успяха да постигнат успех в настъпление, но в същото време те не бягат и не се предават веднага“, прогнозира  Кофман.

Важна роля за възможните успехи на украинската армия може да изиграе тежкото въоръжение, което Украйна получава от западните си съюзници. В частност, в Киев с голямо нетърпение очакват далекобойната и високоточна артилерия, като американските гаубици M777.
"Украинците започват да надделяват над руснаците в далекобойната стрелба“, смята Музика.
Според него, това означава, че те ще могат да действат без заплаха от контрабатарейния огън от руска страна.
"Руснаците все още имат общо артилерийско превъзходство от гледна точка на количеството, но не съм сигурен, че същото може да се каже за качеството. Това е артилерийска война“, добавя експертът.

Стратегията на "корозията"

Авторитетният военен експерт, австралийският генерал в оставка Мик Райън в своя "Туитър" оценява принципите, по които действа украинската армия и, които, според него, позволяват успешно да отрази натиска на превъзхождащия я по численост противник.
Райън описва стратегията на Украйна като принципът на "корозията", или "разяждането", съгласно който Киев постоянно бие по най-слабото място на Москва и ефективно използва собствените си сили, за да забави врага.
По думите му, украинските войски са съсредоточили своите атаки върху най-слабите страни на всяка армия: комуникациите, логистиката, тила, пътищата за снабдяване, артилерията и командните пунктове.
„По време на битката за Киев Украйна успя да спре Русия, доколкото проникна в тила и частично унищожи логистичната и подкрепа. Те съумяха да унищожат северния поход на Русия отвътре и я принудиха да напусне страната“, смята Райън.
Подобна стратегия Киев приложи и по време на кампанията на изток, подлагайки на постоянни атаки руската логистика, макар че този път Москва действаше много по-предпазливо.
При това моралът на руските войски е разяден заради пораженията на бойното поле, проблемите със снабдяването и отстъпленията под натиска на Киев и Харков. За моралното настъпление на украинците помага и успешната украинска кампания в социалните мрежи, която демонстрира поражението на Русия“, коментира военният експерт.
Неотдавнашното преминаване през река Северский Донец, което се превърна в кошмар за руските войски, показа, че командването на Путин се справя зле с оценката на рисковете на военната операция.
"Така изглежда войната на XXI век. Украинците показаха, че са майстори. Всяка страна със среден размер и ограничени ресурси има какво да научи от тях", пише Мик Райън.

"Всичко върви по план"

Независимо от отсъствието на военни успехи, представителите на руското ръководство настояват, че армията на Русия изпълнява поставените пред нея задачи, а министерството на отбраната ежедневно съобщава за унищожаването на многобройни украински военни цели.
"Съвсем неотдавна президентът обяви, че всичко върви по план“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 
„Всичко е по план, всичко е достатъчно ефективно. Вие  виждате успехите на нашите военни, вие виждате героизма, който проявяват нашите войни, затова няма никакво съмнение в това, че всички поставени цели ще бъдат постигнати. Няма", повтори той.
Що се отнася до перспективата на цялата военна кампания на Русия в Украйна, то Кофман предполага, че Кремъл готви изпращането на попълнения, но организирането им никак няма да е просто.
"Съвършено очевидно е, че те ще се опитат по някакъв начин да призоват в армията хора с предишен опит във военната служба. Но засега, по това, което виждам, Путин просто отлага, докато ситуацията в руската армия става все по-лоша. Засега всичко изглежда като последното настъпление на руската армия", прави заключение експертът.
"Времето със сигурност работи против руснаците. Свършва им техниката, особено съвременните ракети. А украинците стават все по-силни с всеки изминал ден", прогнозира и директорът на британския изследователски център Royal United Services Institute (RUSI) Нил Мелвин. 

Превод: Faktor.bg