Взаимно преглъщане на егото и старт на чисто!

Преговорите между ПП и ДБ би трябвало вече да са започнали

Христо Иванов и Кирил Петков

Христо Иванов и Кирил Петков

Калин Манолов

Колкото по-ясно става, че ще има избори напролет, толкова по-очевидна е нуждата от общо явяване на ПП и ДБ на тях. И това не е вариант, който само трябва да бъде обсъждан. Трябва максимално бързо да бъде приет и да бъде потърсена подкрепата за него на гласувалите и за двете партии. 

Преговорите би трябвало вече да са започнали с 

взаимно преглъщане на егото

 Ако щете - със смирение. И от двете страни. Смирението е добродетел, не подчинение. Победа, не поражение. Това, че сте смирени, не означава че сте унижени. Означава, че не сте горделиви. Горделивостта е един от седемте смъртни гряха. 

Двете партии не наричат евентуалното сътрудничество помежду си коалиция. Това не е проблем. Проблемът е, 
че сътрудничеството САМО между тях няма да е достатъчно за спечелване на изборите. Задължително е да се огледат и около себе си и 

да се "отворят"

 и към организации и личности, които не са техни формални членове. Има сигнали от последните дни, че се мисли в тази посока. Но и това мислене трябва да е бързо. Още повече, че освен световни, има и родни добри практики.
Добър начин да се случи такова отваряне е чрез някакъв вид дългосрочно споразумение, което гарантира непрекъснато взаимодействие между политическите субекти и гражданските структури, за което ПП и ДБ (засега само на думи) декларират интерес . Ако се стигне до дела, всеки трябва да играе естествената си роля. Гражданските структури трябва да са активен участник във формирането на политики, определянето на конкретните проблеми, генерирането на идеи и експертната работа за създаване на ефективни решения. Партиите като политически субекти трябва да поемат ангажимента да изразяват интересите на гражданите и гражданските сдружения, а те от своя страна да се включат със своя експертен потенциал във формирането на политики. 
Този формат - нека най-необвързващо го наречем така - може да бъде скрепен чрез 

вътрешнокоалиционни националнопредставителни избори на лидер, ръководство и програма, 

ПРЕДИ да се яви на избори. Дори те да са през април, дотогава има три месеца. ДБ има изпробвана в практиката електронна платформа за подобни "праймъриз", която може да се използва. Гласуването обаче трябва да бъде отворено за ВСИЧКИ граждани, а не само за партийните членове. За да няма съмнения в надеждността и обвинения в манипулирането на вота, може да се публикува сорса на целия процес на принципа open sourse. Така всеки заинтересован ще може да се увери в коректността на платформата за гласуване.
Прозрачността на гласуването също трябва да бъде гарантирана чрез възможност за постоянен публично достъпен мониторинг. 
Така би била решена дилемата на дясното от разпада на СДС насам: 

„реорганизиране на наличните политически субекти или старт на чисто”

 Преди 5 години „Демократична България“ избра първия път, но това не тушира вътрешните напрежения между отделните съставни части на коалицията и не притъпи лидерските амбиции. Стартът на чисто може и да успее.
След изборите по естествен път форматът може да прерасне в коалиция, способна да се противопостави на ГЕРБ-ДПС-БСП и да управлява България. 

Не съм особен оптимист, че идеята ми ще бъде чута, одобрена и особено - приложена. Но мога поне да я дам.