​Алекс Алексиев: Орешарски работи повече за Русия, отколкото за Родината

Обама и Белия дом се провалиха в политиката си към Москва и Путин, казва известният съветолог

Уроците от ставащото в Крим са важни за България и за Европа, защото много хора в САЩ мислеха, че след разпадането на Съветския съюз ще има вечен мир. Оказа се че това е утопична идея, която няма място в реалната политика. Това обяви от САЩ пред Bulgaria ON Air известният анализатор от български произход Алекс Алексиев. 

Вчера той обяви изненадващо, че се кандидатира като мажоритарен евродепутат. Алексиев е категоричен, че през последните няколко години след идването на Обама в Белия дом се е наложило разбирането, че няма нужда САЩ да бъде повече световен полицай.

През последния месец се оказах търсен като съветолог. До вчера се смяташе, че тази професия е изчезнала и е останала в миналото, но реалната политика е друго нещо. Интересно е да се види как ще се промени политиката на САЩ след Крим. Обама направи огромна грешка, като изостави Европа и не направи антибалистична защита на Стария континент. Разчитаха на добри отношения с Русия, но тези идеи се оказаха нереалистични, обясни Алексиев. 

Той разкри и мотивите защо се е кандидатирал без партийна подкрепа за Европейския парламент.

Много съм разтревожен от това, което става в България. Имаме едно правителство, което работи повече за Русия, отколкото за Родината, никой не говори за истинските пролоблеми на страната. В ЕС се твърди, че приемането ни е било грешка, тревожни са и призивите за формиране на отделен парламент само на страните от еврозоната. Ако това стане, значи ЕС се превръща в съюз на две различни класи, а в България по тази тема се мълчи. Това се тревожни тенденции за страната. Управляващите са предатели към националните ни интереси с опити „Южен поток” да не бъде под европейски закон. Това са част от мотивите ми да се кандидатирам. Разчитам на подкрепата на хора с демократични, пазарни и десни виждания, а такива в България има много. Това са малките бизнесмени, които се опитват да пробият през корупцията и руските монополи. Никой не говори за тези теми , а аз искам да се знае за тях в Родината ми, заяви Алексиев.