​Бжежински: Путин иска да върне СССР, Украйна е първата му плячка

Ако Западът не реагира остро и категорично, Путин ще продължи да дестабилизира Украйна

Бившия съветник на американския президент по въпросите за националната сигурност Збигнев Бжежински, е уверен, че Владимир Путин планира възстановяването на Съветския съюз (б.ред. СССР), като Украйна се превръща в "основна плячка".

"Путин е решил да действа толкова силово, колкото трябва, за да постигне целта си. А тя е възстановяване на Съветския съюз, възстановяване на царската империя под ново име, а Украйна трябва да бъде основната му плячка. Той мислеше, че всичко му е в ръцете, благодарение на марионетката му Янокович. Но нещата не се случиха точно по плана му. Украинският народ въстана, Янукович беше свален, и сега, въпреки слабостта си, имаме едно ново правителство. На всичко това Путин отговори много инстинктивно, той реши да накаже украинците, заграбвайки Крим", коментира кризата в Украйна Бжежински пред американския телевизионен канал MSNBC.

По неговите думи Путин е решен "парче по парче" да вземе цяла Украйна.

На въпрос дали съществува споразумение между Запада и Русия за съдбата на Украйна, той отговори, че е възможно. За него Запада трябва да реагира ясно и категорично, налагайки строги санкции за действията на Кремъл.

"Ако Запада реагира пасивно, чрез въвеждането на символични санкции, дестабилизирането на Украйна и района от страна на Путин ще продължи."

Бжежински подчерта, че е важна и реакцията на самите украинци, как ще защитят собствената си страна и суверенитет. Ако е необходимо, светът трябва да предостави оръжия на Украйна, заяви бившия съветник на Джими Картър.

Според анализатора освен за Украйна, риск съществува и за страни като Естония, Латвия, Молдова и Грузия.

На 18 март, новопровъзгласилата се власт в Крим и президентът на Руската федерация подписаха документ за присъединяване на автономията към Русия. САЩ и страните от ЕС, както и много азиатски държави осъдиха провелия се референдум в Крим на 16 март и не признават резултатите. Към днешна дата позицията на Русия в Крим е подкрепена от Казахстан, Армения, Абхазия, Северна Корея, Сирия и Венецуела.