​Георги Марков: С новия шеф на ЦИК БСП и ДПС нарушават конституцията, обиждат народа

Парламентарна демокрация е тотално изчерпана, нова конституция и избори са изход от кризата

БСП и ДПС за пореден път се опитват да подменят вота на българския гласоподавател налагайки своя кандидатура за председател на ЦИК. Това обяви пред Faktor.bg бившият конституционен съдия Георги Марков, след като стана ясно, че близката до БСП, ДПС и Института за модерна политика Ивилина Алексиев поема важния пост.

„Още според член първи на българската Конституция, никоя партия не може да си присвоява народния суверенитет. А според алинея 11, пак от основния закон никоя партия или идеология не може да отъждествява себе си с държавата. От тук автоматично възникват няколко елементарни въпроса: Защо председател на българския парламент не е представител на победилата партия. За първи път такъв парадокс се случва в 25-годишната ни демократична история. Имало е преструктуриране на парламентарните мнозинства още в зората на демокрацията, когато падна правителството на Филип Димитров, и все пак СДС си остана да председателства НС като победила политически сила. На второ място, как така победилата партия остава сега остава без присъствие в ръководството на ЦИК. Няма съмнение, че на ГЕРБ се полагаше председателското място. В случая е нарушен закона, като не са избрани двама зам.-председатели. Освен това нарушено е прякото действие на българската конституция, според която цялата власт произтича от народа. Никой не може да подменя вота на българските избиратели. Това, което правят БСП и ДПС е тежка обида към избирателите, в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Сливен, Шумен, Велико Търново, Пазарджик, Габрово, които за пореден път избраха ГЕРБ в национален мащаб. Избраха ГЕРБ за победила партия. В конкретния случай не става дума за избор на някаква комисия в Момчилградско, или в Люти брод, а за определяне на Национална комисия за провеждане на избори, в чието ръководство отказват да бъде включен представител на победилата на изборите партия. Това означава единствено, че българската парламентарна демокрация е тотално изчерпана”, категоричен е Георги Марков.

Според него новият избирателен кодекс е най-комичното нещо, което се е случвало в новата ни демокрация. Управляващите имаха претенцията да проведат чрез този кодекс изборна реформа, но как изобщо може да се говори за това, след като не е сменена избирателната система, няма нито един избран мажоритарно депутат, а и самият парламент е неспособен, по силата на този закон да формира ЦИК, поставя проблема бившият конституционалист.

Георги Марков призова новия председател на ЦИК, ако смята, че е избрано прозрачно и е професионалист и спазва конституцията, да не свиква заседание докато парламентът не потвърди, както изисква закона, цялата избирателна комисия.

Марков е категоричен, че при тази криза на държавността единственият изход е нова конституция и бързи предсрочни избори.