​Моника Станишева реди опорните играчи за победа на столетницата

Раздават постове и избираеми места след задкулисни срещи със знакови фигури

Кадровият пръст на Моника Станишева оставя отпечатъци и върху последното раздаване на политическите карти за предстоящия вот за Европейски парламент.

Обявената за най-влиятелна дама в България, която пише от години опорните точки на БСП, сега реди опорните играчи за европейска победа. Тя е заподозряна в поредица от задкулисни срещи и договорки със знакови фигури –депутата от ДПС Делян Пеевски, олигарха Христо Ковачки, бившия царски политик Борислав Цеков, юпито, което стана руски банкер в България Милен Велчев, Гергана Грънчарова – Паси, Красимир Гергов, Георги Гергов и други, коментират източници от столетницата.

Стратегически Христо Ковачки е оперативно интересен за семейния кръг около Сергей Станишев, защото чрез партията си „Лидер” може да мобилизира около 200 хил. гласа от работещите във фирмите му, които да бъдат прелети към червения поток. В замяна на това управляващите са му обещали да си върне загубените позиции в корупционната схема „Общинска банка”. Изгода вече реализира заместничката на партия „Лидер” доц. Мария Пиргова. Вероятно по някаква „случайност” дъщеря й Достена Лаврен попадна на избираемо място в листата на БСП, докато на „Позитано” се чудят от къде се появи напористата дама.

По схемата „даваш – получаваш” е впрегнат в задкулисния отбор на Станишев и бившият царски депутат Борислав Цеков. През последните месеци неговият Институт за модерна политика, за който се твърди, че е спонсориран от хазартен бос, дава ласкави социологически прогнози за социалистите. Цеков обаче има и реалния шанс да пробута свой човек за председател на ЦИК - Ивилина Вергинова Алексиева. Тя е издигната от читалище "Вселена-2003" - Видин, Асоциацията на рециклиращата индустрия, Сдружение "Младежки инициативи в общността", но истинският мотор е Гражданско непартийно движение "Модерна България", на Борислав Цеков. Едва ли някой от политическите играчи си прави илюзия, че Станишеви ще отстъпят председателското място в ЦИК на лице, което не могат да контролират и няма да играе за интересите им. За тях обаче безспорно е удобна версията, че кандидатурата се промоцира като гражданска.

Специално място в предизборната стратегия на БСП, контролирана от вещата пиарка Моника Станишева, се пада на жълтите отломки от провалилото се НДСВ. Публична тайна е, че Моника, но под фамилията Йосифова, работеше доста здраво с царската партия във времето на властовия й възход. Именно по нейно внушение проф. Огнян Герджиков е привлечен в „Съвета по законодателство” в парламента и като помощник на председателя Миков, а Пламен Моллов получи шефския пост в Агенцията по безопасност на храните.

Следващата царска реанимация се очаква да бъде Гергана Паси. За нея отдавна се носи слуха, че я готвят за нов български еврокомисар, нищо че съпругът й отрича и обяснява, че най-добрият вариант за България е да управляват НДСВ, ДСБ и СДС. Кристиян Вигенин е друга алтернатива за мястото на Кристалина Георгиева. Запознати твърдят, че между семейства Станишеви и Паси отдавна тлеят топли връзки, а през 2012 г. двете фамилии отмарят заедно в Италия.

Кадровото влияние на Моника Станишева в БСП е многократно потвърждавано през последните месеци. Това бе и една от причините, заради която активисти на АБВ и лично бившия президент Георги Първанов критикуваха Сергей Станишев. Заради първата дама на социалистите столетница ще мъкне към евроурните и тежките корупционни скандали с пиарски договор с Европейската комисия, аферата „Хохегер” и още куп злоупотреби с власт и лични печалби. Бойко Борисов непрекъснато иронично напомня, че до сега Станишев не е печелил от него изборна битка. И ако шаманката на последните загубени кампании е другарката Моника, то „Позитано” има основание за поредно безпокойство.