​Ще изкарат майката на Петко луда, за да няма свидетел на касапницата в Лясковец

Чрез манипулации истината за кървавата драма може да бъде подменена

Единственият печеливш ход за ръководството на МВР, който да ги оневини за провалената акция в Лясковец, е майката на стрелеца Петко Петков – Стефанка, да бъде изкарана луда или невменяема. Това разкриха пред Faktor.bg източници от спец службите, пожелали анонимност.

Възрастната жена реално е единственото гражданско лице, свидетел на кървавия инцидент, при който беше убит спец полицай, а шест други ранени. При евентуален съдебен процес срещу сина й, Стефанка ще бъде единственият възможен свидетел, който е видял какво точно се е случило и как се е развила цялата операция. Делото може да бъде обърнато от думите й в съвсем различна посока от желаната за управляващите.

От малкото си медийни изяви Стефанка е категорична, че баретите са нахлули без никакво предупреждение в дома им. Те са стреляли първи, след като изпочупили стъклата на прозорците им. Синът й е бил в ситуация на неизбежна самоотбрана и не е знаел дали го нападат обикновени бандити или полицаи. Майката е категорична, че синът й е бил прострелян още рано сутринта, но няма обяснение защо четири часа е лежал на земята без да бъде изваден и да му се окаже медицинска помощ, въпреки, че тя на няколко пъти е подала сигнал за ранен, а линейката е чакала отвън. Единственото логично обяснение е, че шефовете на операцията са знаели за прострелването на Петко и са чакали вероятно да издъхне от загуба на кръв. Това е била възможно най-добрата развръзка – една убита барета се превръща в герой, а убиецът е неутрализиран от опитните командоси. Петко, обаче, се оказва по-жилав и остава жив, превръщайки се в голям проблем.

Скалъпяването на версията, че Стефанка е просто луда възрастна жена е в ход от няколко дни и умело се прокарва в медии и предавания контролирани от управляващите. Вчера районният съд в Горна Оряховица постанови на 76-годишната Стефанка Савова да бъде извършена тройна психиатрична експертиза, която ще се прави амбулаторно, а не чрез принудително настаняване в психиатрия. Освидетелстване и принудително лечение на жената бе поискано от окръжната прокуратура в Търново, която вместо да защитава гражданите, се нагажда на властта.

Обвинителите се усъмниха в способността на Савова да дава адекватни обяснения като свидетел по делото срещу сина си.

Експерти от сектор „Сигурност” са категорични, че ако Стефанка бъде отстранена от съдебния процес, могат да бъдат прикрити много важни следи и обстоятелства, а изясняването на обективната истина за кървавата драма - да бъде тотално манипулирана. Ако майката бъде призната за болна, основните свидетели ще останата само участвалите в операцията барети и други служители от МВР Лясковец и Велико Търново, които без съмнение ще защитят версията на ръководството на МВР.

Ген. Атанасов и други експерти вече предупредиха, че в силовото ведомство се подменят документи и се съставят нови, с цел да се прикрие провалът. Днес трябва да стане известен и резултатът от проверката на Инспектората на МВР, но той едва ли ще бъде по-различен от „нареждането”, което министър Йовчев даде преди дни на подчинените си от студиото на „Панорама”. Според него е имало заплаха за децата от съседното училище и това е мотивирало органите на реда да предприемат тази неоснователна намеса на специализираното полицейско звено. Едва ли екипът от Инспектората на МВР ще си позволи да установи нещо по-различно.

В същото време близки и роднини на Стефанка и Петко са дали показания пред съда, че и двамата са напълно нормални, без отклонения и са изненадани защо изобщо се афишира версия за психични отклонения. За нормалността на майката свидетелства и пасторът от Евангелската църква, в чийто приют жената живее след кръвопролитието.

Сдружение на адвокати вчера също надигна глас, че разглеждането на мярката за неотклонение на Петко Петков от Лясковец, който застреля полицай и рани други барети, в условията на болнична реанимация и задържането под стража на лице, което не може да се защити, представлява грубо нарушение на законовите и етични правила от страна на участвалите магистрати.

Управляващите от БСП, ДПС и Атака вчера се противопоставиха и отказаха създаването на специална парламентарна комисия, която да разследва инцидента. За сега мълчат и правозащитниците от Български хелзинкски комитет, а това все повече засилва усещането, че истината за драмата в Лясковец може да бъде тотално подменена.