​„Смени плочата или ще те размажа”, или как Путин вербува западни политици

Събирането на секс-компромати е специалитет на руските служби, които създават лобисти на Кремъл

Анастасия Кириленко, kasparov.ru

Показвайки стари снимки, бившата преводачкаот руски, която освен това е и сътрудник на "Documentation francaise" (полуразузнавателна структура, която има за задача да събира информация за френското правителство), Анита Т., отдели една фотографияна мъж на около 30 години и ми разказа: "Ето този човек ми беше „прикачен” от КГБ. Посрещаше ме на гарата, предлагаше ми всякаква помощ, едва се отървах от него…"

"В Москва членовете на френската делегация се опитаха да ме накарат да им превеждам на срещите им с „девойки с леко поведение”, но аз отказах. Казах им "общувайте си с девойките от КГБ без моя помощ, но след това жените ви ще научат”, разказа Анита.

„Но те се отнесоха с подозрително лекомислие към предупреждението ми. Бяха се настроили предварително”.

Преводачката изброява няколко имена на сравнително известни хора с академична кариера и след това добавя: "И Доминик дьо Вильпен"

Бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен сега е известен като активен „путинферщеен” (иронично нарицателно за политици и журналисти, които

„разбират Путин”

и се опитват да защитават действията им).

През октомври 2014 година, само месеци след незаконната анексия на Крим той заяви на среща на т. нар. „Валдайски клуб”: „Светът се нуждае от Русия” и добави, че Европа и САЩ са длъжни да положат повече усилия, за да се намери изход от спиралата на санкциите.

След бомбардировките, дьо Вилпен публично обяви, че Франция трябва да запази приятелски отношения с Русия независимо от всичко.

Често той повтаря, че „всичко разбира, но няма друг път, освен да се разберем с Русия”.

Анита Т. твърди, че дьо Вилпен е имал срещи в руските „девици” още по време на задължителното за випускниците на Дипломатическата школа(ENA) посещение в края на 70-те години. Може и да не съществува пряка връзка, но събирането на секс-компромати е специализацията на руските служби.

Бившият шеф на разузнаването на Монако Робърт Еринджер разказа в интервю през 2013 година:

"Когато принц Албер планира посещение в Русия, предупредих шефа на кабинета му: Докато сте в Русия ФСБ ще Ви следи, ще Ви подслушва, ще опитат да получат достъп до компютъра Ви и да изстискат всичко възможно.

Като „допълнителен бонус” може да Ви организират срещи с жени или мъже, да Ви заснемат, а след това да използват компромата, за 

да ви шантажират

Много служби се занимават с това, особено руските. Затова моят съвет е да бъдете много внимателни".

Но, явно, принцът не е бил „внимателен” и оттогава насам непрекъснато се обяснява в любов на Владимир Путин и дори го удостои с най-висшата държавна награда на Монако.

Храна за размисъл за методите на вербовка на премиери и висши чиновници от западните страни дава информация за диалога между Владимир Путин и новоизбрания президент Никола Саркози през юни 2007 година.

Тогава Саркози закъсня за пресконференцията си и се извини с думите: „Моля да ме извините за закъснението, но имах продължителен диалог с господин Путин”. При това Саркози изглеждаше толкова странно, че всички решиха, че е пиян.

Какво точно се е случило описва френският журналист Никола Енен в книгата си "Руската Франция: изследване на мрежите на путиновия лобизъм" ("La France russe: enquete sur les reseaux Poutine", издадена тази година.

Ето как той описва срещата на Саркози с Путин, позовавайки се на свидетел на диалога. Саркози е още твърд в позициите си, бидейки уверен, че хора от един ранг могат да говорят откровено.

"Аз не съм Жак Ширак. Аз ще говоря за Анна Политковская, за правата на човека и убийствата в Чечня…"

Монологът на Саркози продължава няколко минути, а през цялото време Путин слуша мълчаливо. Накрая Саркози млъква и настъпва тишина. След известно време Путин пита: "Това ли е всичко, свърши ли?"

Саркози остава като гръмнат.

"Тогава аз ще ти обясня", продължава Путин.

"Твоята страна е ето такава (и прави жест показвайки малък размер), а моята – ето такава (широко разперва ръце). Или ти продължаваш да ми говориш с такъв тон и аз ще те размажа, или ти сменяш плочата и 

аз ще те направя крал на Европа

Путин използва неприлични и ругателни думи в речта си, за да усили ефекта. Саркози е шокиран и си тръгва мъртво блед".

И с това е казано, по същество, всичко.

До тази среща Саркози си позволяваше да прави изказвания, че Украйна и Грузия трябва да се подготвят за членство в НАТО, срещаше се с Буш и дори си заслужи прозвището „проамерикански президент”. Той възстанови членството на Франция във военните структури на НАТО, както обеща и по време на предизборната си кампания, но с това всичко приключи.

И сега само трябва да цитираме едно скорошно изявление на Саркози, направено след тази паметна среща: „Крим вече е руски като резултат от проведения референдум”.

Превод: Faktor.bg