​Станишев прилапва с постове близки до Първанови

Новият шеф на Националния център за обществено здраве и анализи покровителствана от реформатора Трайчо Трайков и Вежди Рашидов

Софийското назначение на д-р Жени Стайкова, която тази седмица пое управлението на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), е част от стратегията на Сергей Станишев за неутрализиране влиянието на бившия президент Георги Първанов в структурите на БСП и купуване чрез постове на социалисти, близки до него. Това разкриха пред Faktor.bg източници от червените среди. 

Години наред д-р Стайкова и съпругът й – бизнесменът Николай Николов Керчев, които са от Кърджали, се славеха като част от най-близкото обкръжение на днешния лидер на АБВ и парадираха с дебелите си връзки. В бастиона на Доган пък смятаха, че червената фамилия ще обърне гръб на БСП и Станишев и ще премине към лявата алтернатива на Първанов.

Неочакваното издигане на д-р Стайкова сега се приема от социалистите в Кърджали и кадровици от „Позитано” като добре претеглена сделка на интереси и запазване на цялостта на столетницата дори и чрез раздаване на постове по високите етажи на властта.

Стайкова пое поста от досегашния директор д-р Християн Грива. През ноември миналата година започна конкурс за избора на наследник, но след първия тур от изпитите министърът на здравеопазването Таня Андреева го прекрати. Тогава Стайкова водеше по резултати пред всички останали кандидати, сред които тогавашният шеф Грива и проф. Петко Салчев, директор на дирекция "Класификационни системи" в структурата.

Социалисти от Кърджали припомнят, че когато Първанови гостували в родопския град Стайкова и съпругът й ги придружавали. Не били изключения и случаите, когато гардове на НСО блокирали района около жилището на д-р Стайкова, защото съпругата на президента Първанов гостувала в дома й. Зорка Първанова пък звъняла на главни редактори на софийски медии, за да ги моли да пишат похвални статии за кърджалйската й приятелка.

Д-р Жени Стайкова е от изявените кърджалийски социалисти. Името и присъства в почти всички депутатски листи на БСП за парламентарни избори. При смяна на правителствата обаче тя винаги е оцелявала на поста шеф на ХЕИ – Кърджали. Позициите й останаха непоклатими дори и по времето на ГЕРБ. Тогава д-р Стайкова се ползваше с протекциите на известния днес като реформатор Трайчо Трайков и културния министър Вежди Рашидов, чиито творби присъстват в семейната колекция на новия шеф на Националния център за обществено здраве и анализи.