4-ма в битка за лидер на СДС, Христов се оттегли

Лидерската битка в СДС, която навлиза в последната права утре, неочаквано претърпя обрат. Един от най-сериозните кандидати за поста Румен Христов внезапно се оттегли. Така за шефското място на „Раковски” 134 остават да се борят читирима номинирани от сините - Ваньо Шарков, Иван Сотиров, Емил Кабаиванов и Лъчезар Тошев.

Мотивите си за това решение Христов обясни в обръщение до партията, направено днес. В него той изтъкна, че се отказва от битката за председател на СДС, за да няма вътрешни крамоли, за да не се разпилява енергия и се обединят всички в синята партия.

„Приятели от СДС, днес правя може би един от най – трудните си избори! Най – важното в момента е Съюзът на демократичните сили да излезе обединен и по – силен след изборите за председател“, заявява Христов. Той припомни призива на съпартийците си да се обединят около една кандидатура за председател, за да няма вътрешни крамоли и разпиляване на енергия.

Чух идеи да подкрепим човек, който досега не се е кандидатирал за председател и ще зареди партията с нова енергия, пише зам.-председателят на сините. Той призова поддръжниците си „да подкрепят новото начало – един успешен кмет и истински седесар”, какъвто е карловският кмет Емил Кабаиванов.

Христов още веднъж заяви, че желанието му не е на всяка цена да бъде председател, а да не бъдат допуснати социалистите отново във властта и СДС отново да влезе в управлението. 

Никога не съм поставял личното си его над каузата СДС. Няма да го направя и сега. Затова преосмислих своята кандидатура за председател на СДС, обясни Христов. 

Той обаче е категоричен, че няма да отстъпи от принципите си и ще продължи да работи за СДС, за да бъде единен и силен. 

По предварителна информация с най-големи шансове за лидерския пост в СДС са Воньо Шарков и Иван Сотиров.

{fcomment}