Българин-русофил по НТВ: Русия да освободи България както преди 139 г., но от Европа(видео)

Журналисти и анализатори на Кремъл – БСП е проруска, а Радев е избран за президент с наша помощ

Руската НТВ посвещава специално едно от предаванията си „Място на срещата“ на резултатите от парламентарните избори в България.
 „Главна“ роля в него е отредена на българина Борис Анзов, който в Русия се представя като директор на Московското и Лондонското бюро на Медия мост. Доколко медията е реална и доколко е част от хибридната война на Кремъл срещу България, ще преценят читателите. 
Името на Анзов се появи у нас, след като руски медии съобщиха преди година, че български журналист е ранен в Сирия, а нито една българска медия нямаше свой кореспондент там. 

Анзов е известен русофил, а на пресконференциите на руското МВнР на не особено добър руски не пропуска да направи комплименти на говорителката Мария Захарова, че „изглежда особено ослепителна“ и я пита дали може да тренира заедно с нея във фитнеса и. Анзов подари на Захарова народна носия и я покани, заедно с останалите журналисти на „безплатна почивка в България“.
Той е драматично, но не особено умно прокремълски настроен и често се оплаква пред руски медии, че срещу него са излезли цели 15 статии, в които той е разобличен като пропутински пропагандист.

В конкретното предаване на НТВ на Анзов е отредена ролята на „Иван глупака“ – и водещите, и публиката открито му се подиграват, подвеждат и оставят да мънка неразбираемо на въпросите, които му задават.
И Анзов мънка услужливо, потейки се, докато руските водещи и политолози се гаврят нагло с България и българите и си позволяват да сочат на българите какъв избор е трябвало да направят. Освен това демонстративно твърдят, че БСП е проруска партия, а президентът ни е също техен човек, избран с помощта на Кремъл.

Публикуваме едно към едно стенограмата на предаването, за да получат българите непосредствена представа за какъв тип мръсна пропаганда, и за какъв тип слугинаж от страна на български „медии“ става дума в хибридната война срещу нас, която уви не е измислена.

Водеща: Исторически факт е, че Балканите винаги са били най-горещата точка на Европа, където и Русия и Запада имат своите стратегически интереси. А щом това е факт, то очевидно ние се опитваме да се намесим в изборите, поне така смятат на Запад. Така че нека видим какво се случи на българските избори. На предсрочните парламентарни избори, ако трябва да го обясня простичко, борбата се водеше между проевропейската партия ГЕРБ и условно проруската партия на социалистите, които се обявяват за отмяна на санкциите против Москва. В крайна сметка БСП беше победена от защитниците на по-нататъшното сближаване с Европа. За ГЕРБ гласуваха над една трета от избирателите, а за социалистите малко повече от една четвърт.
А сега – най-интересното: само няколко дни преди изборите срещу проруската партия се появи внушителен компромат: че на президентските избори през миналата година за победата на проруския кандидат Румен Радев е помогнал именно Кремъл (викове на неодобрение в залата). Нека погледнем какви доказателства дава за това американският вестник „Уолстрийт джърнъл“.
„Службите за сигурност на България са прихванали 30 страничен доклад, в който на политиците от БСП се препоръчва да използват недостоверни факти в новините, а също така да разпространяват завишени данни от социологически допитвания. Документът, според източниците на изданието, има отношение към Кремъл и е бил предаден на българските социалисти от бивш руски шпионин“.

Водещ: Защо бивш, щом доставя такъв важен документ, значи той не е бивш, а настоящ…

Водеща: Не задълбавай засега…Да дадем думата на нашия гост от България Борис Анзов. Борис, този компромат повлия ли на мнението на избирателите или и на вас, както на французите, не може да ви се въздейства с такива публикации?

andzov2.jpg

 Русофилът Борис Андзов

Борис Анзов: Първо искам да кажа, че България и Русия са братски, славянски страни и нашата дружба и история продължава дълги години (аплодисменти). Ние винаги сме дружили и ще дружим. Искам да кажа, че трябва да се разделят народът от управляващите политици…

Водеща: Но санкции въведохте…

Борис Анзов: Не, подкрепихме ги, това е такова общоевропейско правило…(викове на несъгласие)

Водеща: И какво от това? Не обръщайте внимание на публиката, отговорете.

Водещ: Напротив, напротив, обръщайте, знаете ли колко са сурови те, после може…

Водеща: Хайде, хайде, да не плашим госта.

Водещ: Добре, дайте да изясним нещо. Вие говорите за това какви забележителни приятели сме ние с вас, братски славянски народи и т.н., никой не спори. Но у нас възниква въпрос-добре, де, защо като сме братски славянски народи вие подкрепяте съвсем откровено кампания насочена срещу нас, руснаците? Обидно е.

Борис Анзов: Знаете ли, някога България е била голяма, огромна страна. Много европейски държави не са имали държавност, когато България е имала държавност. Сега българският народ, в частност , младежите – ние сме принудени да отиваме да работим в Европа, да търсим по-добро бъдеще в същата тази Европа.

Водеща: А как ще обясните тогава,че на парламентарните избори  победи проевропейската партия, а не социалистите, които са по-проруски настроени? 

Борис Анзов: Ами…знаете ли, това е борба…

Водеща: Но това наистина ли отразява настроенията на избирателите, че вие действително сега гледате повече към Европа? 

Борис Анзов: Русия беше обвинявана, че е повлияла за избирането на Тръмп. Аз искам да ви попитам-защо тогава не помогнахте…

Водеща: На кого, на българите?

Борис Анзов: Да, на българите, за да…(мънка)

Водеща: Нас и така ни обвиняват, че сме помогнали да бъде избран вашият президент.

Борис Анзов: Ами…ъ, братската любов…

Водеща: А значи вие искате да бяхме „поработили“ и за парламента? 

Борис Анзов: Именно, да. (публиката се смее) Именно. Даже сега в социалните мрежи върви петиция, обръщение към руския народ да помогнат на…

Водещ: Как да ви помогнем?

Борис Анзов: Както и преди 139 години (реплика от залата-с танковете ли?)

Водещ: Какво точно искат тези хора от нас, как да им помогнем?

Борис Анзов: Както казах, преди 139 години Русия ни освободи от турско робство…

Водеща: А сега какво искате, сега? Каква подкрепа очаквате от Москва? 

Борис Анзов: Ами България като такава…подкрепата винаги е и морална, и духовна…

Водеща: Но най добре да е материална (залата се смее)

Борис Анзов: Ние сме братски народи, винаги трябва да има подкрепа…

Водещ: Златни думи, Борис, но какво направихте с „Южен поток“? 

Борис Анзов: Ами това беше Брюксел, а не България…

Водещ: Добре, разбирам. Това, че ние сме се намесвали и се намесваме в българската политика на Запад, в Европа се смята за доказано. Няма доказателства, но е доказано (публиката се смее). Нека сега да видим как сме се намесвали в българската политика, за да можем да продължим разговора си.

„Путин няма да привързва България към Русия като в предишните години, това би било скъпо. Но той иска да получи достатъчно влияние върху българската политика, за да може да блокира неудобните за него решения и, за да запази доминиращото положение на Москва на енергийния пазар“, Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва.

„На Русия и е изгодно да има „своя“ държава в евроатлантическата система за сигурност, за да може да я разлага и да внася смут отвътре. България най-много подхожда да роботи като Троянски кон в ЕС и НАТО“, Георгий Кухалейшвили, журналист.

Водещ: Руслан, може би действително България е такъв Троянски кон и ние заедно с нея тихичко си седим вътре и чакаме кога ще дойде времето да излезем?

Руслан: Ние не сме против да имаме такъв Троянски кон. Но България иска за това достатъчно много пари. Дайте да наричаме нещата с техните имена. Помогнете ни, помогнете ни, помогнете ни…Да, Брюксел отмени „Южен поток“, но, извинете, кой гласува за това? Кой забрани да се строи атомната електроцентрала, която трябваше да се строи от наша компания? Извинете, ама българите май трябва сами да почнат да правят нещо (ръкопляскане в залата). Ние сме готови да ви подкрепяме, морално, духовно, но може би сами трябва да започнете да действате, а не да чакате Русия да дойде…Ние имаме един такъв братски народ малко по-на юг-и те непрекъснато искат-да им дадем пари, да вкараме войски…

Борис Анзов: Трябва да имате предвид, че има и натиск.

Водеща: От Брюксел ли? 

Борис Анзов: Да, навярно. Ето ви пример. Нашият премиер открито каза: Спряхме руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия, спряхме атомната станция, а вие не ни давате безплатни визи за САЩ. Ето ви пример за натиск.

Водеща: Томаш, а на вас този проевропейски избор на България харесва ли ви?

Томаш Мацейчук, полски журналист: Да, харесва ми. Аз се страхувах, че там може да победят проруските сили. България е важен член на ЕС и НАТО и затова е важно тя…

Водеща: Значи ли това, че западните сили са се намесили в парламентарните избори в България, щом ви е толкова важно?

Томаш Мацейчук: Да, възможно е. Ако трябва да сме честни, с това се занимавате не само вие.

Водещ: Тогава защо се нахвърляте върху нас, защо ни обвинявате?

Томаш Мацейчук: Всички знаем, че и Русия, и Америка защитават своите сфери на влияние. България е в сферата на влияние на Европа и Америка и, госдподине от България, аз се радвам, че българите, българските младежи гласуват за Европа.

Водещ: Ама той не се радва, той е проруски настроен.

Томаш Мацейчук: Аз се радвам, че българите разбират, че Европа е по-добра от Русия и се радвам, че България ще бъде в Европа и в НАТО.
(Анзов се опитва да каже нещо, залата крещи срещу полския журналист)

Водеща: Обаче България изпълнява всички заповеди на Европа, а Европа нещо не бърза с вашата евроинтеграция…

Геворг Мирзаян, политолог: На мен не ми харесва особено, че нашите южни съседи казват, че са ни братя, когато им трябваме. Русия вече им помогна, и аз даже не говоря за освобождението, за което те ни се „отблагодариха“ като воюваха в две световни войни против нас. Ние показахме на всички какво означава суверенна страна. На изборите българите имаха избор – недоволни сте от ЕС, от това, че ЕС убива вашата промишленост и вашето селско стопанство, и енергетиката. Ами тогава гласувайте като молдовците на президентските избори?

Водещ: Те гласуваха, президентът им е проруски.

Геворг Мирзаян: Президентът си е президент, парламентът си е парламент. А те не искат да променят нищо, това е политическа апатия, те се боят да излязат от мейнстрийма, защото ходят да работят в Европа, но никой не им пречи да изберат руския пазар, да излязат от Европа.

Спонсор на предаването: Корона боулинг център, Благоевград и хотел Аквамарин, Обзор

Превод:Faktor.bg