Бунтът на „Жълтите жилетки” – нов етап от хибридната война на Путин срещу демокрацията

Лоши месеци очакват Европейският съюз – в държавите му тече тиха гражданска война

Андон Михайлов

Вече няколко века думите „Русия“ и „демокрация“ са несъвместими понятия. Руската държава упорито стои в едноличен режим на управление, независимо от формата ѝ: княжество, царство, мултинационална империя, съюз на „съветски републики“, просто република и ОНД...

Последният засега едноличен управител на Русия започна война за оцеляването си чрез откриването на 

хибридна война срещу демокрацията

 Своята, национална демокрация, доколкото изобщо съществуваше такава след разпада на СССР, Путин обузда за един мандат само. След това държавните органи заработиха за него и обкръжението му от т.н. „питерци“ /тоест приятелите му от Санкт Петербург през 90-те години на миналия век/.

След избухването на „арабската пролет“, падането на част от режимите в Северна Африка и по-специално след „оранжевата революция“ в Украйна диктаторът от Кремъл се реши на операция по обуздаване и на световната демокрация! Това е уникален случай в световната история – един човек се мъчи да промени политическият модел на цялата планета, като въведе изгодният нему едноличен модел на демокрация и в другите страни.

Днес цял свят нарича усилията на Путин в тази посока „хибридна война“. Естествено, тя ще завърши с тотално фиаско за него, рано или не много късно. Не е ясно точно по какъв сценарий: като на Чаушеску, на Кадафи, на Мубарак или като на Николай II. Или той ще се реши на негов собствен мирен сценарий на оттегляне: доживотно дипломатическо отшелничество в подходяща държава. След съгласуване и гаранции от „великите сили“, разбира се.  

През сложната няколкогодишна война срещу световната демокрация стратезите на полковника от Кремъл  приложиха успешно различни тактики:
анексиране на Крим и създаване на „народни“ република в окупираните от „опълченци“ украински територии Донецк и Луганск.
Организиране и насочване /а вероятно и субсидиране/ на милионни потоци бежанци от Африка и Азия към Европа.
Организиране на подобни, засега хилядни потоци от бежанци от Латинска Америка към САЩ! Доскоро това се считаше за басня – отличен за Кремъл.
„Помощ“ на референдума за Брекзит в Англия.
„Помощ“ за подходящия кандидат Тръмп на изборите в САЩ.
„Помощ“ за всички антисистемни, десни, патриотарски и тем подобни партии и политици в ЕС. Основната им „опорна точка“: погрешната имигрантска политика на Брюксел, Меркел, Макрон и пр.
Публични политически убийства на противници на режима на Путин с екзотични отрови. Целта е да се сплашат всички колебаещи се олигарси в самата Русия. Няма да има милост за тях, ако го предадат публично, ще бъдат наказани навсякъде на планетата.

Исторически погледнато, през 20-те години на миналия век такава открита хибридна война срещу световната демокрация водеше и болшевишка Русия. Тогавашните вождове Ленин и Троцки се опитваха с помощта на огромни средства да създават червени партии в Европа и света и чрез тях 

да запалят „световната пролетарска революция“

 Сталин оряза драстично субсидирането ѝ след като успя да установи едноличен модел на управление на партията и страната си. Явно това е било едно от условията, за да субсидира и помогне Запада руската индустриализация. Плюс оттеглянето на Троцки от борбата за мястото на вожд в Русия...

От няколко седмици гражданите на ЕС са свидетели на „свежа“ тактика в продължаващата и по същество усилваща се хибридна война на континента. От Кремъл са решили да продуцират дълготрайни национални протести на бедните и недоволните в страните от ЕС срещу своите правителства. Избухналите във Франция и Белгия /засега!/ бунтове на „жълтите жилетки“ срещу... цените на горивото трябва да се разглеждат имено като продуцирани от щаба на Путин атаки срещу демокрацията!

Появата на „жълтите жилетки“ не може да бъде приемано като случаен, стихиен и без организация „естествен граждански“ протест на недоволни хора. Въпреки, че „жилетките“ са представяни като стихийни формирования на блогъри от социалните мрежи, повече от ясно е, че това не е така. Чрез тези протести  Кремъл ще се опита да потопи континента ни през следващата 2019 година, когато ще се проведат изборите за нов Европейски парламент, в състояние на 

„тиха гражданска война“

 От нея, напълно разбираемо, ще спечелят протежираните от кремълския диктатор „прогресивни“ партии и политици!

Тяхната основна задача ще бъде да се съгласят на нова „Ялтенска среща“ между „великите кормчии“ за официалното приемане на „многополюсната /руска/ демокрация“. Тоест, за легализирането на бруталния грабеж на националните богатства от шепа олигарси и слугите им, под благословията на... вероятно „генералисимус Путин“?

Лоши месеци очакват Европейският съюз! И България също! За да отидат „Сидеров и сие“ в Европейският парламент, нищо чудно да бъдат създадени някакви критични обществено – политически ситуации в началото на 2019г. ГЕРБ и Борисов ще трябва да избират: или разпад на правителството и избори с непредизвестен резултат или...

Сидеров на трибуната в Европейският парламент! Какви ще ги плещи оттам ние знаем.

Останалите европейци обаче не!

Ние, които пишем денонощно из Мрежата, имаме ли вина?!...