Днес е Европейски ден на жертвите на националсоциализма и комунизма

Христо Христов, Държавна сигурност.com Европа днес почита паметта на жертвите на нацисткия и комунистическите тоталитарни режими. За трети пореден път той ще бъде отбелязан и в България.

В 18 ч. Съюзът на репресираните, политици и представители на държавни институции ще поднесат венци и отдадат почит пред Мемориала на жертвите на комунизма пред НДК.Миналата година във възпоменанието участва председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

На този ден преди 73 години Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта Молотов-Рибентроп. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени „сфери на влияние” и окупационни зони.  На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война.

За първи път датата 23 август да се чества като Ден на жертвите на сталинизма и нацизма е предложена през юни 2008 г. на конференцията „Европейската съвест и комунизмът” в Прага. На форума се приема т. нар. Пражка декларация.

В документа, подписан от чешкия президент Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, се призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага 23 август – деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

През септември 2008 г. Европейският парламент прие декларация с предложение за обявяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.

В декларацията се посочва, че Пактът Молотов-Рибентроп, сключен на 23 август 1939 г. между Съветския съюз и Германия, е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи.

Членовете на Европейския парламент подчертават, че в Европа е слабо известно влиянието и значението на съветския режим и окупация върху гражданите на посткомунистическите държави.

На 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание прие решение в подкрепа на Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 3 юни 2008 г. и необходимостта истината за престъпленията на комунистическите режими да стане достояние на обществото. Решението не е подкрепено от народните представители на БСП.

На 27 ноември 2009 г. по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев 41-то Народно събрание прие решение, с което обяви 23 август за Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. На 23 август 2010 г. този ден е честван в България за първи път.

По повод днешния Европейски ден за възпоменание на жертвите на националсоциализма и комунизма българският евродепутат Андрей Ковачев (ГЕРБ) написа в своя сайт:

„Двадесети век бе арена на сблъсъка между националсоциалистическата и комунистическата диктатура, който доведе до милиони човешки жертви, безследно изчезнали, арестувани и тероризирани както по време на войната, така и по време на комунистическия режим.

За съжаление, тази тежка съдба не подмина българския народ, който 45 години бе подложен на тоталния контрол и произвола на Комунистическата партия, точно копираща инструментите на своите съветски господари, концентрационни лагери, затвор за политическите опоненти, унищожаване на духовния и интелектуален елит на нацията и неизброими престъпления срещу човешките и политическите права на българите.

В България все още не сме се обединили около обективната историческа истина, за това основна вина има преименувалата се комунистическа в социалистическа партия и нейния ДС апарат, който трансформира политическата си мощ в икономическа, запазвайки своите тайни и явни лостове на влияние в обществото.”