Елцин поискал Клинтън да "даде" Европа на Москва и заем, за да спечели изборите

Руският президент към американския: Не вкарвай Русия в тази война в Югославия

Елцин и Клинтън

Елцин и Клинтън

Библиотеката "Бил Клинтън" публикува нови стенограми от разговори между бившите президенти на САЩ и Русия Бил Клинтън и Борис Елцин от периода 1993-1999 година. 

Двамата многократно са обсъждали разширяването на НАТО, присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядреното оръжие и кой "ще се грижи" за Европа. От стенограмите става ясно, че руският президент е помолил Клинтън да сключат "секретно джентълменско споразумение", че страните от бившия Съветски съюз няма да бъдат допуснати в НАТО, но американският президент 

отказал

 През 1999-та, годината, в която Елцин се оттегли от властта, той няколко пъти обсъжда с Клинтън личността на Владимир Путин като свой наследник, описва го като "демократ, който познава Запада".

От 1993 до 1999 година тогавашните президенти на САЩ и Русия Бил Клинтън и Борис Елцин са се срещали общо 18 пъти. Освен това двамата редовно си говорели по телефона, понякога всеки ден, разменяли си и писма.

Стенограмите  на срещите и телефонните разговори свидетелстват, че двамата са имали доста приятелски отношения. На 30 октомври 1997 година Елцин казва на Клинтън по телефона: "Знаеш ли, започна да ми домъчнява за гласа ти". "Ти също ми липсваш", отговаря му Клинтън. 

А през май 1998 година Елцин казва: "Това е повече от приятелство. Бих го нарекъл съвместно управление". Често той завършва разговора по телефона с Клинтън с думите: "Прегръщам те от цялото си сърце".

Двамата често се шегуват един с друг. На 18 юни 1996 година Клинтън коментира танца на Елцин по време на предизборната кампания. Елцин му се оплаква, че е уморен: "Видях как танцуваш с момичетата от някаква група и ти изглеждаше отлично. Аз съм разочарован, че никой не организира подобни събития за моята кампания", казал Клинтън.

В отношенията им се появяват и конфликтни моменти. Най-сериозният е на 24 март 1999 година, когато Клинтън съобщава на Елцин, че НАТО ще започне военна операция против Сърбия заради етническото прочистване на Косово. Клинтън казал, че Милошевич няма да спре и НАТО няма друг избор освен да се намеси.  

Елцин бил категорично против бомбардировките: "Заради нашето бъдеще, заради теб и мен, заради бъдещето на нашите страни, заради безопасността на Европа, те моля да се откажеш от този удар. Предлагам ти да се срещнем и да изработим тактика за борба с Милошевич, против него лично. Ние сме по-умни, имаме повече опит, можем да намерим решение. Трябва да направим това заради нашите отношения, заради мира в Европа", настоявал Елцин.

Той дори предложил на Клинтън да се срещнат на някое тайно място, например на кораб, подводница или остров, където никой няма да им попречи.

На 25 април 1999 година Елцин се обадил възмутен на Клинтън - заради натовските бомбардировки в съюзника на Москва Югославия. Малко преди Елцин да посегне към телефонната слушалка, в Белград била разрушена сградата на сръбското държавно радио. Елцин настоял за незабавно прекратяване на нападенията, а след като Клинтън не се съгласил, руският му колега го заплашил с думите: "Не вкарвай Русия в тази война. Знаеш какво е Русия, как е въоръжена. Затова не ни въвличай"

"Оттук нататък моят народ ще бъде против Америка и НАТО. Знаеш много добре колко трудно ми беше да убедя хората и политиците в моята страна да гледат на Запад, към Съединените щати. Успях, но сега излиза, че всичко е било напразно", казва той след като Клинтън категорично отказва да спре бомбардировките срещу режима на Милошевич.

Клинтън и Елцин много пъти обсъждат разширяването на НАТО на Изток. Руският президент по всякакъв начин се опитва да убеди Клинтън в това, че НАТО трябва да се откаже от разширяването или поне да го отложи. През май 1995 година на среща в Кремъл Елцин дори предлага Русия да дава на всяка страна, която иска да влезе в НАТО гаранции, че няма да застрашава нейната сигурност.

По време на двустранната сруща в Хелзинки на 21 март 1997 година, Елцин казва на Клинтън, че Русия смята политиката на разширяване на Изток за "погрешна" и настоява Алиансът да не приема страни от бившия Съветски съюз.

Елцин заявил, че източното разширяване на НАТО би било "унижение" за страната му и ако той се съгласял, това щяло да бъде 

"предателство спрямо руския народ"

След като Клинтън останал твърд, Елцин му предложил "устно джентълменско споразумение", според което най-малкото бившите съветски републики не бивало да бъдат канени в НАТО. Това важело най-вече за Украйна.

"Що се отнася до страните от бившия Съветски съюз, дайте да сключим устно джентълменско споразумение, което няма да включваме в официалната декларация, че нито една бивша съветска република няма да влезе в НАТО. Това "джентълменско" споразумение няма да бъде публично", предложил Елцин. 

Клинтън обаче отказал: "Помисли си колко ужасен сигнал ще дадем, ако сключим тайна сделка, както предлагаш ти. Първо, в този свят няма нищо тайно. Второ: посланието ще бъде такова: "ние продължаваме да сме настроени против Русия, но сега вече ще има линия, която няма да преминаваме". 

Тогава Елцин настоял Клинтън да му обещае, че приемането в НАТО на бившите съветски републики ще бъде забавено, но американският президент отново отказал 

През ноември 1999 година, само месец преди да напусне завинаги Кремъл, Елцин посикал Клинтън 

да "даде Европа на Русия"

Ето буквален запис на разговора им:

Елцин: Имам една молба. Защо просто не дадеш Европа на Русия? САЩ не са в Европа. За Европа трябва да се грижат европейци. А Русия е наполовина европейска, наполовина азиатска.

Клинтън: Значи искаш и Азия, така ли?

Елцин: Разбира се, разбира се, Бил. Все някога трябва да се разберем за всичко това.

Клинтън: Не вярвам това да се хареса на европейците.

Елцин: Е, няма да се хареса на всички. Но аз съм европеец, живея в Москва, а Москва е в Европа. Ти можеш да вземеш всички останали държави и да се грижиш за сигурността им. А аз ще взема Европа и ще се грижа за нейната сигурност. Тоест, не аз лично, а Русия. Бил, съвсем сериозно говоря. Дай Европа на европейците. Ние в Русия имаме достатъчно сила да защитаваме всички европейци, също и онези, които имат ракети.

На 21 април 1996 година, два месеца преди първия тур на президентските избори в Русия, Клинтън пристига в Москва. В хода на преговорите в Кремъл Елцин се оплаква, че американските медии представят руските комунисти като "добри хора, от които не трябва да се страхуват другите".

"Те ще заличат границите между републиките от бившия СССР, те искат да върнат Крим в Русия и дори предявяват претенции за Аляска", казал Елцин.

А през март 1997 година на срещата в Хелзинки Елцин казва на Клинтън, че маневрите на американските военно-морски сили в близост до Крим са "абсолютно неприемливи". 

"Ние не се готвим да превземем Севастопол. Нашият единствен интерес е да поддържаме някаква инфраструктура. Ние уважаваме Грузия, Молдова и другите страни нямаме претенции ъм техните територии. Ние просто искаме да наемем няколко обекта за нашия Черноморски флот", уверявал той Клинтън.

През февруари 1996 година в телефонен разговор Елцин моли Клинтън да използва влиянието си, така че МВФ да увеличи финансирането за Русия от 9 на 13 млрд. долара, а на 7 май 1996 година, пак в телефонен разговор Елцин иска кредит от 2,5 млрд. долара.

"Бил, моляте те, разбери ме правилно, но за предизборната кампания спешно се нуждая от кредит в размер на 2,5 милиарда долара. Парите ми трябват за пенсии и заплати. Ако не решим проблема с пенсиите и заплатите, ще ни бъде много трудно на изборите", признава той.

Клинтън обещал да помогне, още повече, че основният противник на Елцин на тези избори е кандидатът на комунистите Генадий Зюганов, а до втория тур прогнозите определят победа за комунистите. САЩ не дава кредит на Русия, но МВФ отпуска на страната транш от 336 милиона долара преди провеждането на изборите.

На 8 септември 1999 година, три месеца преди оставката си, Елцин съобщава на Клинтън, че е решил следващият президент на Русия да бъде Владимир Путин.

"Сигурен съм, че той ще спечели изборите през 2000 година, вече работим за това", казва Елцин, който е 

убеден, че "Путин е демократ,

 който познава добре Запада".

Последната от разскеретените стенограми е от 31 декември 1999 година - денят, в който Елцин обявява оставката си, назовава своя приемник Владимир Путин и пред телевизионните камери напуска Кремъл. 

В разговора си с Клинтън той казва, че 100% подкрепя Путин и го нарича "човек с голяма душа". 

Превод: Faktor.bg