Издигнете паметник на граф Игнатиев до този на Левски , другари, само филм не е достатъчен

Каква гавра още трябва да си направят с нас, за да се осъзнаем?

Граф Игнатиев

Граф Игнатиев

Светослав Пинтев 

Филмът "Руският граф на българите" - за дипломата на Руската империя граф Николай Игнатиев, ще има премиера в Руския културно-информационен център в София на 26 февруари от 18.30 ч., съобщиха от  центъра. Днес…. 
От Руския център ни информираха любезно, че сред гостите на прожекцията ще са авторката на филма Олга Булле, изпълнителният директор на фонда "История на Отечеството" Константин Могилевски, посланикът на България в Русия (2012 -2018) Бойко Коцев, който между другото е 

носител на Самарски кръст

 - почетен знак на българските русофили. И ние сме очаквали от него да защитава интересите ни в Москва…. Остава и Светлана Шаренкова, която някои медии и до днес наричат, радетелката за българо-съветска дружба №1 у нас, да назначат за посланик в Русия. Като награда за разнообразната и дейност в прокарването на интересите на руското ръководство у нас. Защото те нямат нищо общо дори с руските интереси.

 Припомняме, че Шаренкова е председател на Форум България-Русия (от 2002 г.), заместник-председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, издател на „Русия днес. А преди година предложи в София да се издигне паметник на въпросния граф Игнатиев в градинката на църквата „Св. Седмочисленици”, където е гробът на Петко Каравелов. Представяте ли си? Добре поне, че се намериха граждани, които да протестират срещу това.
Каква гавра още трябва да си направят с нас, за да се осъзнаем? 
Ще припомним, че точно преди една година, на  28 февруари 2018 г., в хотел "Савой" на руската столица посланик Бойко Коцев присъства на конференция, озаглавена "Духовният подвиг на руския народ". Той седеше на една маса с  олигарха Константин Малофеев и генерала от КГБ Леонид Решетников, двамата шефове на общество "Двуглав орел", което беше организатор на конференцията. Те са основните двигатели  на хибридната война срещу България, както е известно. Срещу държавата, чийто представител Бойко Коцев усмихнато си хортуваше с тях.
И този филм за графа, известен и като Лъжко паша очевидно е част от 

подредения  от Малофеев и Решетников пъзел

От руския център ни информираха също така, че името на граф Игнатиев влиза в списъка на 100-те велики дипломати, оставили следа в историята на човечеството. Именно той след края на Руско-турската война от 1877-1878 г. подписва Санстефанския мирен договор, освобождаващ България от петстотингодишно османско владичество, твърдят от Руския център. 
Запознават ни също с факта, че след продължителни преговори с Китай на 14 ноември 1860 г. граф Игнатиев съумява да подпише договор, на базата на който са определени ясни граници в Далечния Изток. Русия получава територия, равна на четири Франции. Към страната са присъединени земите на днешния Приморски и Хабаровски край, където тогава по официални данни живеят 3399 руснаци и 1500 китайци. Очевидно за организаторите е важно да присъединяват към Русия нови Франции, нови Българии, всичко друго е бошлаф,

както е било и за графа

Но каква е ролята му за българите? Ще припомним, че граф Игнатиев в качеството си на консул на Русия в Цариград оказва силен натиск на султана българските владици, борещи се за самостоятелна църква,  да бъдат заточени. Така и става. На 21 януари 1872 г. българските владици са заточени в Измир, ала българите в Цариград реагират с протестно шествие пред Високата порта,  на което отиват хиляди нашенци.  Игнатиев успява да отстрани великия везир Махмуд Недим, защото обещава на българските представители Петко Славейков и Тодор Икономов, че владиците ще бъдат освободени, дори действа в тази посока.  
 Граф Игнатиев, който се е разпореждал както си иска с Високата порта, дори е наричан   „вицеимператора” заради  влиянието си върху падишаха, не прави нищо за спасяването на Васил Левски. Да не говорим, че според редица историци има решаваща задкулисна роля за обесването му. Неговата концепция, че не ни трябва освободител, защото „който ни освободи, той ще ни пороби”, е трън в очите на Русия, както и национално-освободителното движение, изградено от него.  
Султанът се съобразява с препоръките на граф Игнатиев за състава на комисията, която трябва осъди  Левски. Българите в нея са зависими от руския консул, на практика те са негови представители.  
Запазено е и писмото-доклад на френски от 25 януари 1873 г., което граф Игнатиев пише до канцлера княз Горчаков  
„Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал нашите съвети”, пише графът. Софийската афера е делото срещу Левски.  Щастлив изход, нали?…
Издигнете паметник на граф Игнатиев до този на Левски , другари, само филм не е достатъчен!