Кабинетът "Борисов" си писа 5 за трите години управление

На третата година от мандата ГЕРБ си писа много добър 5. Шефът на депутатите на властта Красимир Велчев обяви, че направеното от тях не е достатъчно, но не е и малко. Вицепремиерът Симеон Дянков писа на кабинета 5 заради неприключилите реформи в здравеопазването и енергетиката, пише "Стандарт".

Красимир Велчев предложи закон за корупцията и лобизма. Според него такъв закон би намалил чувствително нивото на корупция. Той изрично уточни, че в този кабинет няма корупция, а тя е на по-ниските нива. По думите му явно действащите разпоредби в различни закони срещу подкупите не са достатъчно конкретни, след като негативната практика продължава. Намерението за подобен закон е в отговор на критиките на опозицията, че ГЕРБ не изпълнява предизборните си обещания. С уточнението, че България е "малка държава и е зависима от икономическото състояние на останалите страни" Велчев каза: "Успяхме да запазим да не се увеличават данъците, да не се намаляват пенсии, съкращенията да не бъдат толкова големи."

"Каквото може, се прави. Няма управляващ, който да не иска хората да получават високи заплати и пенсии. Въпросът е докъде може една държава да си го позволи", каза Велчев. По повод критиките на опозицията той обяви, че не и очаквал добра оценка от нея.

"Не съм съгласен, че са ни давали много конструктивни съвети и ние не сме се съобразили с тях. Ако ние бяхме ги послушали преди една година, когато спряхме донякъде и съжалявам, че изцяло не спряхме инвазията във фотоволтаичните системи. Заварихме договор, който беше направен точно от тях на цена 780 лв. и не можехме да променяме цената с повече от 5%. Променихме закона", каза Велчев.

Червените критикуваха властта, че е допуснала катастрофален срив в заетостта - "най-ниската през последните 8 години". Вместо европейско качество на живот ГЕРБ сложили котва на социалното развитие на България.

{fcomment}