Как Евгений Михайлов разобличи Петър Стоянов

Костов има много недостатъци, но те нямат нищо общо с лъжите, оплювките и клеветите, които сипят върху него

 

Faktor.bg публикува неизвестна до сега Стенограма от Заседание на КС на СДС, проведено на 14 януари 1997 г. (виж ТУК) От нея става ясно, че зад гърба на протестиращите тогава българи, сините дебатират за вариант за експретно правителство с нов мандат на БСП. Случилото се преди 17 години стана повод за задочен дебат. Вчера публикувахме мнението на бившия шеф на парламента Александър Йорданов, който потвърждава, че документът е автентичен и такъв разговор е воден в СДС (виж ТУК). Днес публикуваме противоположна позиция на журналист, следил процесите през 1997 г.

Иво Беров, www.ivremena.com

Прочутият не с филмите си, а с оплювките си на Костов и с подкрепата си за Бойко кинорежисьор Евгений Михайлов съвсем неочаквано разобличи не друг, а своя сподвижник Петър Стоянов. Разобличи го в съглашателство с бившите комунисти. За доказателство Михайлов надлежно приведе стенограма /запис/ от уж тайно заседание на Националния Изпълнителен Съвет на СДС през 1997-ма година. Тогава, покрай бунта срещу тогавашния парламент, СДС подготвя Декларация за спасение на България. А на едно от заседанията за приемането й членовете на НИС обсъждат какво да бъде отношението към БСП.

С това свое изненадващо разобличение и със стенограмата, обаче, Евгений Михайлов, изненадва преди всичко самият себе си.

Защото той явно не е искал да разобличи Петър Стоянов. Искал е както винаги, по стар навик, а и по други едни причини, да разобличи Костов.

И привежда стенограмата като доказателство за своите„разобличенията” явно в някакви неочаквани пристъпи на неконвенционална инвенция, на посттравматологично въодушевление или пък на неопатологични творчески спазми, каквото и да означава това.

Защото в стенограмата от това уж тайно заседание човек не може да намери и едно дума, произнесена от Костов за сътрудничество с бившите комунисти, или пък за съставяне на общо правителство с тях.

Но затова пък може да намери не една, а много, много думи, произнесени от бившият президент Петър Стоянов тъкмо за съставяне на общо правителство с бившите комунисти. Ето ги. Цитат :

Петър Стоянов :

„ Моят страх също е, че без парламент, без приет бюджет, и без тези закони хиперинфлацията ни стиска така за гушата, че обезсмисля нашето желание да управляваме. Идете и се напънете с долар 2500 лева. Трети вариант – добре, парламентът остава, за известно време, за да приеме примерно тези закони. Това е трета хипотеза. Но този парламент за да стои трябва да крепи някакъв кабинет. Това може да бъде сегашният кабинет в оставка. Може, добре….Друг кабинет, който може да бъде изобщо, примерно с мандата на БСП. Но да се разговаря с министър-председателя и дори за фигурите в кабинет. И дори след встъпването ми да бъда помолен да участвам в този дебат, за да посреднича вътре за основните министри, които ще провеждат политика по борда да ги назначи служебния кабинет. Мисля, че това е разумно. Значи финансовият министър, министърът на индустрията да речем, значи това са две-три министерства, които да бъдат резултат на преговори между СДС и БСП и аз да ги оставя в служебния кабинет да има приемственост. Защото става въпрос за борд.”

Край на цитата.

Ами това е, хора. Петър Стоянов не само разглежда възможността за общо правителство между СДС и БСП, но и предлага да посредничи за съставянето му. Дори казва какви министри трябва да са от СДС – тези на индустрията и финансите. Впрочем не само това предлага Стоянов. Има и още.

Петър Стоянов, цитат :

„Натискът продължава. Той удържа месец още примерно и си отива. Разсъждавам така, съвсем хипотетично. При това положение аз имам само един-единствен страх, едно опасение имам. Свалени по този начин те засилват най-реваншистките настроения, които биха могли да имат. Ние печелим изборите и след два месеца и половина след спечелването на изборите те със страшна сила започват да ни питат защо хлябът не е по-евтин.”

Край на цитата.

Това е, хора. Петър Стоянов намеква, че не е толкова добре бившите комунисти да бъдат свалени с бунтове и протести, защото това ще засили реваншистките им настроения.

И това въобще не е всичко. Има още.

Петър Стоянов, цитат :

Лично аз се страхувам от следното. Това може да е нормално при ситуация, която е по-различна от България. Лично на мен ми се струва, че не е толкова фатално и не е толкова важно, ако приемем, че този парламент трябва да съществува известно време едно правителство редом с парламента, колко време ще е служебния кабинет.По-важното е да се намери разбирателство между БСП и Обединените Демократични сили само по въпросите за Валутния борд и за овладяване на финансовата политика. Звучи еретично, знам. Зная, че това не можете да го кажете на митинг. Но това е единственият според мен разумен, ако не единственият, да не прозвучи тенденциозно, това е възможност на този кабинет, който ще управлява този парламент, примерно два месеца. Пак ще е казвам, дали ще е Добрев, Иванов, Папаризов или независим експерт няма никакво значение. Да прави политика, която ще бъде продължена и от служебниякабинет „.

Край на цитата. Ето ви хора, още веднъж, точните думи на Стоянов – „По-важното е да се намери разбирателство между БСП и Обединените Демократични сили само по въпросите за Валутния борд и за овладяване на финансовата политика. Звучи еретично, знам. Зная, че това не можете да го кажете на митинг „.

И няма никакво значение, според Петър Стоянов кой ще управлява до служебното правителство – Добрев, Иванов, Папаризов, бивш комунист, или експерт.

Петър Стоянов ги дума тия неща, не Костов.

Не че тия думи са нещо предателски или стряскащи. Нищо подобно. Не са, особено като се имат предвид ония напрегнати и объркани дни на 1997 година, донякъде сходни на сегашните.

Защо обаче, известният не с филмите си, а с подкрепата си за Мутрата режисьор Евгений Михайлов ги приписва на Костов ? И защо ги обявява за предателски и стряскащи ?

Дали лъже съзнателно ? Едва ли. Той има толкова честни сини очи…

Дали лъже несъзнателно ? Едва ли. Той има толкова будно гражданско съзнание…

Дали лъже от глупост ? Едва ли. Михайлов непрекъснато снове по разни медии за да споделя дълбокомудрите си размисли за това колко е лош Костов и колко готин е Борисов, а нашите медии не дават думата на глупаци, нали…?

Любопитно е все пак защо с лъжите си Михайлов се връща към събития от 1997 година. Защо му е да плюе по Костов, след като Костов вече не участва в политическия живот ? Дали пък не е разчитал на това, че никой няма прочете стенограма от онова заседание и никой няма да прозре лъжите му?

Това е само част от обяснението. Наистина – доста хора започват да вярват, или се правят, че вярват на Михайлов, без въобще да прочетат стенограмата и без да са разбрали, че всъщност не друг, а бившият президент Стоянов е предлагал общо правителство с бившите комунисти. И по някаква наглед странен, а всъщност съвсем лесно обясним с гузната съвест и нечистите помисли на различни клеветници присмех на съдбата, тъкмо Петър Стоянов – човекът предложил общо правителство между СДС и БСП през 1997 година сега подозира и намеква, чеРеформаторският уж щял да се съюзява с Борисов.

И тук вече е скътан отговорът на всички въпроси, загадки, посттравматични режисьорски пориви, неопатологични творчески спазми, трансцедентално параполитическо въодушевление, социопатически медийни изблици или казано не дотам политкоректно - клевети, пинизи, иширети и оплювки.

Това което безпокои всичките тези хора, това, което ръчка тревожното им въображение е , че истинската десница – Реформаторският блок започна да се утвърждава. И вероятността тази истинска десница да започне да набира сили се увеличава заедно с вероятността пренадутият медийно-политически балон на Мутрата хептен да спихне.

Похватът или по-скоро пинизът на тарикатите с неопаталогичните творчески спазми е прост като Мутрата, която обслужват. Нарича се „кучето на Павлов”, като в случая за куче се използват широките простонародни маси – показваш им Реформаторския блок, викаш „Костов” и те почват да мразят и лаят.

Тоя пиниз може и да действа. Не и при случая с Михайлов, обаче. Защото се оказва, че в унеса на плюваческото си рвение Михайлов оплюва не Костов, а своя близък сподвижник - Петър Стоянов. Така вместо да помогне да Мутрата си, Михайлов започва да й вреди. Което може да го постави в положението на натирената ИФ.

По повода на натирената ИФ, някакви майтапчии от Мрежата предположиха, че ИФ, не е Искра Фидосова, а Иван Фкостов, който с присъщото си коварство е поставил едно „ ф” пред името си, за да не бъде разпознат.

А какво все пак е било поведението не Костов в ония времена. Какво показва стенограмата от 1977 година? Ами ето един цитат, който показва всичко:

„ Лучников : Позволявам си въпреки всичко да предложа да се напише още един абзац в това решение / декларацията/ А именно – към разговори с БСП да се пристъпи само ако нейният висш колективен орган приеме предварителните парламентарни избори да се проведат до края на месец май 1997 година.

Предс. Иван Костов :

По-слабо като позиция. Веднага започва пазарлък. До тук силното е, че не искаме нещо друго. Ние не ескалираме исканията си. Ние си искаме декларацията. Това искаме. Оставаме си верни на принципа, но не започваме пазарлък с тях” Край на цитата. / 95-та страница/

Заседания на Националния Изпълнителен Съвет – София, Вторник, 14 януари 1997 година.

Това е истината за Костов и изказванията от онова заседание. Ето още веднъж думите му :

Костов : Оставаме си верни на принципа, но не започваме пазарлък с тях. / с БСП/

Тези негови думи би трябвало да накарат всички оплювачи да млъкнат поне малко. Не и да се извинят, или да признаят, че са сгрешили, те на това са неспособни. И ако трябва да бъдем все пак добронамерени към плювачите, бихме могли, в пристъп на обществено лековерие /наивност/ или пък на милостиво снизхождение да предположим, че лъжат и се подмазват на Мутрата не за пари, не за депутатски места, или за бъдещи назначения, а просто защото са си гадняри.

Още веднъж за Костов. И като човек и като политик той си има много недостатъци. Тези недостатъци обаче нямат нищо общо с лъжите, оплювките и клеветите, които сипят върху него разни неща като Е.М.

И ето, например какво е казал Костов на онова заседание на НИС на СДС през 1997 година по повод бунтовете. Цитат :

„Иван Костов : Ние ще бъдем много успешни, ако успеем този натиск да го превърнем в политически ефект, в резултат. Не в разрушение, не в метеж, не в насочване на агресията срещу хора, не в насилие. Това е много трудна задача. „

Стенограма от Заседание на Националния Изпълнителен Съвет – София, Вторник, 14 януари 1997 година.

...

Това е. Какъвто и да е Костов, неговото равнище на държавник и политик няма да бъде достигнато още много десетилетия. А плювачите ще си останат плювачи.

Отправка към стенограмата от заседанието :

http://www.faktor.bg/obshtestvo/petak-13/11271-taina-stenograma-razkriva-nerodeno-pravitelstvo-na-bsp-i-sds.html