Кремъл навлиза брутално в полето на евроизборите у нас

Български политици се нареждат в редицата на изпълнителите на плана "Решетников" за превръщането на България в руски „троянски кон“.

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Николай Ненчев,priorities.bg

Наближават изборите за Европейски парламент. На 26 май ще изберем 17 евродепутати от България, което активизира руската хибридна кампания за намеса в изборите у нас. Днес изхабени политици  призоват за референдум против разполагането на територията на България на ядрени оръжия и военни контингенти, като  настоя „отбранителните ни бази и военни съоръжения“ да не бъдат превърнати в „агресивни“.

Силите, които извадиха Радев от армията за да го радикализират в услуга на Путин и да пленят институцията на Президента, сега атакуват бъдещия европейски парламент. Стратегията на Кремъл е да проникне и разбие отвътре институциите на ЕС

Този призив е нещо много повече от трупане на предизборни дивиденти с манипулативно използване на пацифистките нагласи в обществото. Това е поредната безскрупулна злоупотреба с темата за националната сигурност и отбраната в интерес на Кремъл. Призивът цели да внесе разделение в българското общество по въпроса за спешната необходимост от изграждането на по-силна национална отбрана в рамките на колективната отбрана на НАТО, за да можем

да противодействаме на руската агресивна реваншистка политика и хибридна война

Днес ние трябва да работим не само за по-силна Българска армия, но и за по-голямо присъствие на НАТО в Черно море. Още по-тревожното е, че призивът съдържа сериозен манипулативен елемент. Говори се за разполагане на ядрено оръжие в България, за което обаче въобще не е ставало въпрос в НАТО. „Ядрено оръжие сега” е фалшива, нарочно подхвърлена и старателно подхранвана тема, с която се цели да се манипулира общественото мнение. С този напълно измислен проблем проводниците на чужди влияния се възползва от страховете на хората, за да си разтворят широко вратата към трупане на предизборни дивиденти. Така той прилага отдавна познатата техника за манипулация на общественото съзнание – най-напред се измисля проблем и след това се предлагат решения. Обявява се против нещо, което изобщо не съществува, и започва да се бори против него. Чиста проба активно мероприятие, съчинено по предписанията на учебниците на КГБ.

Нещо повече! Измислената тема с ядрените оръжия не е оставена да съществува сама за себе си. Тази измислица се обвързва, тоест поднася се в пакет, с реални и много важни въпроси от значим за обществото интерес. В случая става дума за превъоръжаването на Българската армия и за необходимостта от засилено присъствие на НАТО в региона. Това няма нищо общо с ядрените оръжия – те въобще няма да са необходими в нашия случай.

България е и ще си остане държава, свободна от ядрено оръжие

Поставянето на темите в такава светлина и поднасянето им на обществото в този изкривен контекст обаче е насочено към това страната ни да няма силна армия и да не е интегрирана с НАТО, а Алиансът да бъде държан далече от Черно море, което Русия милитаризира и постепенно превръща в свое езеро.

По този начин, волно или неволно, български политици се нареждат в редицата на изпълнителите на плана Решетников за превръщането на България в руски „троянски кон“. Планът е ясен, но опитът показва, че има хора, които лесно се поддават на дезинформация, както в случаите с телефонните измами. Сега обаче измамата е много по усъвършенствана, техниката е изпитана отдавна от руските служби и затова обществото трябва да бъде информирано навреме.