Кунева: ГЕРБ счупиха държавата

ЕК ни казва в прав текст, че сме в тежка международна, икономическа и политическа изолация, предупреждава лидерът на “ Движение България на гражданите” 

Правителство на ГЕРБ изгуби тотално огледалата за обратно виждане, тези огледала са  му опозицията, неправителствените организации, професионалните организации, счупиха ги и в резултат на това счупиха държавата. Острото изказване Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите",  направи на брифинг по повод доклада на ЕК за България.

Бившият еврокомисар смята, че докладът на ЕК означава тежка международна, икономическа и политическа изолация на България.

Докладът едва ли изненадва някой с критичния си тон, едно от нещата, които измерваме в доклада е как българските граждани приемат проблемите. 97% от българите настояват, искат и мечтаят в България да има върховенство на закона и 77% от хората искат да бъдем съблюдавани от страна на Европейската комисия. Изводите са, че хората са разделени от страна на политиците. Така започна брифинга за обезпокоителния доклад Кунева.

Тя обясни, че повече вярваме на оценките, които идват отвън и повече вярваме, че чрез натиск нещата в България могат да се променят към по-добро. Важен политически цитат според нея е, че гражданите не намират обща основа за работа с политиците, а политиците пък не могат да работят помежду си. Затова ситуацията в момента се определя като кризисна.

В България е срамота да се спечели обществена поръчка, защото те са така зле отразени в доклада, че честно спечелена поръчка е нещо необичайно. Икономиката разчита на поръчки. Страшен е докладът откъм демографски последици, кой иска да отглежда децата си в страна, в която думата корупция се среща във всяка област, коментира Меглена Кунева и допълни, че не забравя, че докладът отразява две правителства, но и се опасява, че окуражителните моменти в доклада управляващите ще препишат само на себе си.

Законът е врата в поле, само глупавият минава през нея. Пропуските и неизпълнението на законите са основният проблем и това се знае, заяви Йонко Грозев, секретар на партията. Според него не работят административните органи, нито полицията, нито прокуратурата.

България е млада демокрация и не може още да се справи с предизвикателствата като установяване на работещи институции. В този смисъл този доклад е помощ. Вчера се опитаха да ни убедят, че инструкциите са изпълнени на 100%, но в доклада се вижда, че това съвсем не е така, допълни Грозев.

Според него това правителство няма как да започне необходимата цялостна реформа на правосъдието. Основното предложение на партията е създаването на междуведомствена комисия, която да гарантира, че неправителствените организации, професионалните и експертните организации ще имат глас, който ще бъде чут и обществото ще знае както предлагат те.

На въпрос от журналисти кой трябва да понесе политическата отговорност от доклада, Меглена Кунева посочи, че правителството е отказало да понесе отговорността още при предишния доклад. Тя предвижда сриване на икономиката заради този доклад, понеже приличните инвеститори не могат да си позволят да дойдат тук при това състояние на обществените поръчки.

"Поисканата оставка не е като оставка, подадена от чувство за чест", заяви в края на брифинга Кунева и допълни, че ако тя е министър-председател би поискала оставките на министрите на правосъдието и на вътрешните работи и само след секунда се поправи, че по-скоро ако е министър-председател би имала такива министри, които сами да си подадат оставките в такава ситуация.

Меглена Кунева обяви, че член на "Движение България на гражданите" е станал Тодор Коларов, доскорошен председател на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество.

Коларов подаде оставка в края на февруари т.г. с мотива за липсата на политическа подкрепа от страна на управляващите. Подаването на оставката на Коларов фигурира в констатациите на Брюксел.

{fcomment}