Ню Йорк Таймс: Медиите в България - продажни и зависими

Европейската комисия обяви, че внимателно ще следи медийните свободи в България, където съперничещи си политически и бизнес групи са установили контрол над водещите информационни организации и ги използват за своите интереси, пише „Ню Йорк таймс".

Нели Крус, еврокомисар за телекомуникациите, която отговаря за медийната политика и медийната регулация в Комисията, заяви, че ще поиска срещи с основните играчи по време на посещението си в София. Тя ще пристигне у нас през септември за участие в конференция за широколентовия интернет.

В свой имейл Крус посочва, че има все повече сигнали за намаляване на свободата на новинарските медии в България. „Прочетох и за насилие и заплахи за живота на журналисти. Това е тревожно", отбелязва еврокомисарят.

Като пример тя посочва българската журналистка Лидия Павлова, която пише за организираната престъпност в ежедневника „Струма". Павлова е получила редица заплахи за своя живот. През май автомобилът на нейния син е бил запален в Дупница.

Европейската асоциация на издателите на вестници също обяви, че планира да провери твърденията за ограничаване на медийната свобода в България.

Повече от две десетилетия след падането на комунизма България, която се присъедини към ЕС през 2007 година, все още не успява да изгради силни и независими медии. „Репортери без граници" нареди България на 80-о място, според своя индекс за свободата на пресата по света. Страната се оказа на последно място в ЕС, като само 6 години по-рано, през 2006  България е била на 35-а позиция.