Първанов: Сблъсъците в Пловдив отвлякоха вниманието на същинските проблеми в страната

"Изострянето на етническото напрежение през последните дни и сблъсъците в Пловдив са опит за отвличане на вниманието от същинските проблеми на страната". Това заяви снощи на среща с граждани в Монтана лидерът на АБВ Георги Първанов.

Той коментира, че случаят в Пловдив не е опит да се свали правителството, а заиграване с етническата карта.

"Създаваме АБВ, за да сложим край на задкулисните игри в политиката. Не сме съгласни в една или две политически централи да се решава кой да стане министър, кой шеф на ВиК, кой - на горското стопанство в даден град, и всичко да се спуска отгоре, без да има обсъждане. Ако искаме да реабилитираме политиката като средство за решаване на проблемите, трябва да тръгнем отдолу нагоре", заяви Първанов.

Той се обяви за национално помирение по историята и за сваляне на градуса на политическото напрежение и агресия между партиите и лидерите им. Първанов се срещна и с жители на най-голямото село в община Монтана - Габровница, в което преобладаващата част от жителите са роми. Той заяви, че хората там искат работа, достъпна медицинска помощ и образование за всеки, както и спиране на кражбите.

"В много случаи хората крадат, защото няма какво да ядат", каза той.