Съдът може да препъне Станишев за ПЕС

В ръководството на столетницата се информират от журналистически въпроси за проблеми около легитимността на последния конгрес Има реална опасност Софийски градски съд да обяви до няколко дни последният конгрес на БСП за нелегитимен и това да повлияе негативно  върху избора на Сергей Станишев за лидер на ПЕС през септември, коментират упорито апаратчици на “Позитано”20.

Причината е подадена жалба в Темида в края на май от член на Софийската градска организация на БСП срещу легитимността на форума. Червеният бунтар е Борис Гръчаров, който се е позовал в жалбата си до съда на текст от партийния устав, според който конгресът е с мандат 4 години и само делегатите му с квалифицирано мнозинство могат да го съкратят. Предишният 47-и конгрес беше в края на ноември 2008 г., което означава, че следващият партиен форум би трябвало да се свика най-рано месец преди изтичане на мандата, т.е. през октомври, а не половин година по-рано - през май. 

Очаква се решението на съда да излезе на 28 август, и ако то е негативно няма да има време за свикване на нов конгрес,  Сергей Станишев ще е нелегитимен, а до 14 септември той трябва официално да се кандидатира за лидер на ПЕС. Вътрешно партийният скандал ще се отрази негативно на авторитета му и може да се окаже препъни камък за лидерския пост в ПЕС. Съпартийци на Станишев съзират, че зад тази атака стои дългата ръка на Георги Първанов, който продължава да се опитва да блокира партийната работа на бившия министър-председател.

За тази жалба се говори неофициално от доста време, а моето лично мнение е, че трябваше спешно да се свика Националния партиен съвет и да се разгледа проблемът открито. Да е ясно кой е пуснал жалбата, защо я пуснал, затова трябва да бъде информирана партията. Ние не може да се информираме какво става от журналистически въпроси. И аз не разбирам защо ръководството не събере Националния партиен съвет и да кажат, че има такава жалба, да обяснят мотивите, да се знае кой стои зад нея. Една силна и демократична партия трябва така да действа, коментира проблема пред репортер на Faktor.bg червеният депутат и екс вътрешен министър Румен Петков.  Той категорично отхвърли спекулациите, че хора около Георги Първанов са  инспирирали оспорването на конгреса. 

Свързването на Първанов и негови хора с тази атака са абсурдни, още повече,  ние всички участваме в Националния партиен съвет и ако сме имали такива намерения нямаше да работим, а сме активни. Не е изключено наистина да е провокация, с цел да се злепостави  бившият държавен глава, заяви Румен Петков. Според него това е поредният опит той да бъде оклеветен, но  хората не се хващали на такива игри и знаели какво реално е  направил за партията Първанов.

  Мая Манолова от БСП смята, че жалбата на Грънчаров няма да създаде проблеми за избора на Сергей Станишев за постоянен председател на Партията на европейските социалисти в края на септември тази година. Той вече е регистриран в съда като председател на родните социалисти, поясни Манолова. 

Горещата тема коментира днес и самият Станишев. Според него зад жалбата в съда стоят интереси, които искат БСП да се занимава със свои проблеми, а не с противопоставяне на ГЕРБ и така да се хаби партийна енергия. "Бяха дадени индикации още пред конгреса, че подобни действия не са изключени и те са факт. Смятам, че това са по-скоро вътрешнопартийни събития", каза Станишев. 

Апаратчиците на “Позитано”20 коментират, че пред бившия премиер на Тройната коалиция може да изникнат и сериозни външнополитически пречки към първия европейски пост на социалистите. Притесненията идвали от Франция, имало вероятност авторитетната Сеголен Роял да бъде конкурент на Станишев за ПЕС. Роял е един от най-изявените членове на френската социалистическа партия. През 2006 г. тя бе кандидат на социалистите за президентския пост, но загуби в оспорвана надпревара със Саркози. Роял е майка и на четирите деца на сегашния френски президент  Франсоа Оланд, с когато е живяла на семейни начала.