Ще се превърне ли Румен Радев в българския вариант на Льо Пен?

Като функция на руската политика президентът е прозрачен, но все по-опасен

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева, политолог

След като го наблюдавахме като участник в евроизборите чрез включване на хора от екипа му в листата на БСП и като основен опонент на правителството, днес Президентът е в нова политическа роля. Радев ще доизгражда културните и икономически мостове с Путин, с единствената цел 

да легитимира режима му на международно ниво

От интервюто му пред ТАСС става ясно, че той няма никакъв проблем с режима на настоящата държава наричаща се Руска федерация. Напротив, той декларира намеренията за икономическо партньорство като неизбежни за случване проекти, а политическата близост като неизменна част от вековни традиции. В българско, вътрешно-политически план е ясно, че Румен Радев не е нищо повече от оръжие на руската хибридна война, целяща да пробие институциите и съюза в Европа.
В европейски и международен план обаче изказването на Радев за сътрудничество, въпреки санкциите, е скандално признаване на инвазията на Путиновата федерация навън и терорът му вътре над руския народ.
За целите на Путиновата Евразия, днес Радев има нова важна роля. На икономически форум в Санкт Петербург, посещението на българския президент ще се тълкува  като присъствие на държавен глава от ЕС. Легитимацията на Кремълската заявка за влияние на международно ниво, услужливо се поема от българския Президент.
Интервюто пред ТАСС и присъствието в Санкт Петербург  не е послание на Радев към Русия. Това са

 послания от Путин към Демократичния свят

 С  придворното присъствие на Радев на руския международен форум Кремъл показва, че продължава да пробива модела на Свободния свят – от САЩ до Източна Европа и Балканите.
Политическият анализ изисква да се отбележи, че очакванията за излизане на Радев на политическата сцена като създател на нов партиен модел избледняват. Явно стратегията за Президента се променя. В настоящото скандално интервю, той не просто говори за икономическо сътрудничество с Руската федерация. Той представя тежкия енергиен монопол смачкващ България, като традиционно добри отношения. Радев внушава успешност на престъпно икономическо поведение на Путин, известно като войната му чрез газови коридори. А безапелационният тон относно строежа на АЕЦ Белене означава единствено, че Радев трябва да гарантира руското енергийно влияние в България и на Балканите.
Другата му задача е  да остави усещането за руско военно присъствие на Балканите и в ЕС и НАТО чрез продължаващото според Радев партньорство с военно-промишления комплекс на Русия.
На пръв поглед от интервюто на Радев пред ТАСС нищо не е ново или изненадващо в пристрастията му към путиновата власт. Новото е, че Радев вече е 

ангажиран от Кремъл да оформя общественото мнение

 по целите на руската пропаганда за пробив и засилващо влияние на Путин в Западния свят. Все по-често от висотата на президентската институция ще слушаме Радев да прокарва тезите на хибридната кремълска пропаганда. След като Марешки, Волен, воеводите и лицата на БСП не се превърнаха в мащабни по влияние руски оръжия, то вероятно българският вариант на  Льо Пен ще е Радев.