Станишев в мълчалив конфликт с издъхналия вчера Михалевски

На „Позитано” още нямат обяснение защо Десислава Терзиева измести Димчо от министерския пост

 След изборите през май 2013 година депутатът Димчо Михалевски, който вчера издъхна след белодробна фиброза, е бил реално изолиран от приятелския кръг около лидера на БСП Сергей Станишев, който държи управлението в страната. Това признаха пред Faktor.bg източници от „Позитано”, пожелали анонимност.

Те нямат представа какъв е поводът за охладняване на отношениета между двамата, след като Михалевски бе изключително близък до Станишев по време на тройната коалиция. Активът в БСП няма обяснение и защо Димчо Михалевски не бе номиниран за министър на строителството и регионалното развитие в правителството на Орешарски. Нагласите в партийната централа са били ориентирани към Михалевски, който беше заместник министър на Асен Гагаузов, завършил е с отличие УАСГ и си е спечелил авторитета като експерт в своята област. Но всички останали изненадани, че Орешарски предлага никому неизвестната Десислава Терзиева, а Станишев застава зад кандидатурата й и отказва да дава обяснения, кой е предложил.

Михалевски се разминава и с оспорвания пост за министър на Инвестиционното проектиране, окупиран от ДПС. Негови съпартийци признават, че депутатът, който започна кариерата си от Кърджали, но в този парламент представляваше избирателите от Бургас, е бил сериозно разочарован от отношението на Станишев и не изключват именно тежките интриги в партията и задкулисията да са провокирали и скоротечното  му заболяване.

Всъщност Румен Петков на няколко пъти на заседания на ръководството на БСП през есента на миналата година е поставял директно въпроса, защо никому неизвестната Терзиева е предпочетена пред подготвения кадър на столетницата. Той  направи това питане и от националните ефири на няколко телевизии, но отговор не последва. През ноември миналата година Михалевски наруши мълчанието и партийната дисциплина и опонира по Нова ТВ на Станишев, че партията се управлява еднолично, не се дават отговори за скандални назначения, няма условия за дебат на политики, а ДПС извива ръцете на БСП. Вероятно болестта, която се е проявила малко след това, е попречила на Михалевски да се ориентира в твърдото крило на опонентите на Станишев.

На „Позитано” приемат като лицемерни словата на лидера на БСП за кончината на Димчо Михалевски и фокусират вниманието върху факта, че Станишев е намерил удобен повод да не се прости в Кърджали с депутата си, а от погребението са отсъствали и верните на лидера.