За Русия идеята за война със САЩ е вечна, но вероятно никога няма да има такава

Москва не може да се конкурира финансово в конвенционалната война с НАТО, затова разчита на ядрените си възможности на първа в атаката

Януш Бугайски

Януш Бугайски

Януш Богайски, thehill.com

В случай, че някой е имал някакви съмнения -  водещият военен лидер в Москва е потвърдил, че Русия е в постоянна война със  САЩ.

Неотдавна в своята реч в Академията на военните науки в Москва генерал Валери Герасимов, шеф на руския Генерален щаб, отправи три предупреждения към САЩ. Той разшири дефиницията на Москва за война, заплаши с ядрена атака и изфабрикува тезата за „пета колона“, спонсорирана от САЩ, твърдейки, че тя 

планира да дестабилизира Русия

Герасимов върви по съветските стъпки, описвайки Америка като основен враг на Русия и заяви, че няма съществени различия между откритата война и непрозрачния мир.

През мирно време просто война се води с невоенни средства, чрез тайно влияние и операции по дезинформация - това, което някои  определят като хибридни или асиметрични атаки.

Герасимов заяви също, че Москва е готова да засили невоенното си противопоставяне със САЩ, като същевременно се подготвя за военна конфронтация чрез мащабно натрупване на оръжие. Целта е да се отслаби глобалното превъзходство на Америка, да се рушат американските съюзи и разширява влиянието на Русия.
Сегашният военен потенциал на Москва е подсилен от по-широкото използване на мнимата война, включително кибератаки, икономическо и информационно оръжие. По-специално, в „информационната сфера”, в която липсват ясни национални граници и предоставя възможности за постоянни подмолни атаки срещу САЩ, включително срещу политическата й система и общественото мнение.

В хода на подготовката на президентските избори в САЩ през ноември 2020 г., Москва ще се опита да дискредитира кандидатите, които искат по-строги икономически санкции и други по-енергични реакции срещу агресията на Кремъл. Русия също така ще се опита да задълбочава сектанските разделения, да насърчава расовите и религиозните вражди, както и да дискредитира основните медии, насаждайки дезинформация.

Москва твърди, че нейните операции са в отговор на засилената информационна война от страна на Пентагона и ЦРУ, въпреки факта, че американските агенции не успяха да се включат в нея с офанзивни действия. Руските власти обвиняват Вашингтон за това, че осъждат  „цветните революции” в различни региони, опитващи се да наложат промяна на режимите там и подпомогнат разширяването на НАТО.
В действителност 

Кремъл е разтревожен от анти-авторитарните бунтове 

в съседни държави като Украйна и не е в състояние да оспори привлекателността на НАТО и ЕС сред бившите си сателити.

Според Герасимов реакцията на Москва ще има характера на "превантивна неутрализация" на подобни заплахи за съседите на Русия. За тази цел тя обяви "ограничена стратегия за действие", която обаче включва разширяване на военните операции извън границите на Русия, използвайки високомобилни сили.

По време на изслушването в Сената на 8 март главнокомандващият Обединените въоръжени сили на алианса в Европа американският генерал Къртис Скапароти заяви, че Америка и нейните съюзници трябва да положат по-големи усилия за противодействие на заплахите от Русия. Той подчерта значението на кибервойните при защитата на критични инфраструктури и финансови и транспортни мрежи.

Скапароти също потвърди, че Москва използва ресурса на "цялото общество" във военните действия, което включва използването на политически провокатори, информационни операции, икономическо сплашване, кибер операции, пълномощници, специални операции, конвенционални военни части и ядрени сили.

В своята последна реч Герасимов подчертава колко е важно разширяването на ядрения арсенал на Русия и разработването на нови "супер оръжия", включително:
- многостранната ракета Sarmat с много бойни глави;
- авангардни оръжия за свръхзвуков удар;
- нови въздушни балистични ракети;
- ядрени оръжейни подводни торпеда;
- ядрени крилати ракети, с далечен радиус на действие; 
- свръхзвукови ракети, способни да проникват в противоракетна защита на САЩ.

Провалът на няколко споразумения за ядрени оръжия, включително Договора за междинни ядрени сили (INF), които бяха потъпкани от Русия, дава на Москва зелена светлина за укрепването на нейния ядрен потенциал.

Тъй като не може да се конкурира финансово в конвенционалната война с НАТО, Русия разчита на ядрените си възможности на първа в атаката, особено на ниво бойни полета. И тъй като Москва няма да победи в надпреварата с въоръжените сили с САЩ, тя сигурно ще се съсредоточи върху

ядрения шантаж, 

принуждавайки Западът да се откаже, което ще й позволи да упражнява господството си над територии,  близки до руските граници.

В третата част от предупреждението си Герасимов атакува Вашингтон за наемането на руски опозиционни групи, които да свалят  режима в Москва и сринат страната. Тази теория на конспирацията оправдава използването на руската армия срещу вътрешната опозиция и западния алианс.

Предполагаемата американска офанзива, наречена „Троянски кон“, планира да мобилизира "петата колона" за дестабилизиране на Русия и в подходящо време да бъдат използвани прецизно-управляеми ракети за унищожаване на правителствени цели.

Подобни въображаеми сценарии представляват за Москва удобен претекст за засилване на борбата срещу вътрешната опозиция, представяйки я като спонсорирана от САЩ и свързана с американските тайни операции.

Президентът Владимир Путин става особено опасен, когато неговата вътрешна подкрепа започне да се изчерпва, както показват дори официалните проучвания на общественото мнение, а членовете на руския елит започнат да поставят под въпрос неговото лидерство. В такива моменти той се нуждае от 

победа извън Русия,

за да възстанови доверието и легитимността на своето управление.

Въпреки, че Русия е поставена в ситуация на война в опита й да се конкурира с НАТО, Кремъл рискува да тласне страната към икономическа разруха и разпадане на държавата, което напомня на това, което направиха съветските лидери със СССР в края на 80-те години на миналия век. 

Превод: Faktor.bg