Заради лакомата Моника Маритн Шулц отсвири конгреса на БСП

Защо го няма Маритн Шулц? Това е най-депресиращият въпрос, който днес делегатите на конгреса на БСП си задават тихомълком, но никой не смее да каже на глас каква е тежката истина.

Председателят на Европейския парламент бе специално поканен за конгреса на българските социалисти и от месец червените редици в София се строяваха за да го посрещнат. В последният момент обаче социалистът Шулц отказа тихомълком да уважи председателя на ПЕС, както и да върне жеста на българските социалисти, които преди няколко месеца издигнаха кандидатурата му за председател на Европейската комисия.

Именно заради България и протежето си Станишев през последните седмици върху главата на Шулц се струпаха доста яростни атаки от представители на ЕНП. Шефът на Европейския парламент е обект и на медийни критики, след като името му бе забъркано от Моника Станишева в корупционен скандал.

 През 2012 г. съпругата на лидера на ПЕС е спечелила проект на ЕП, с работно заглавие „Как разбираме Европейския парламент” на стойност от 60 хил. евро. Твърди се, че при подписването на договора шефката на „Актив груп” е била в тежък конфликт на интереси, като не се е представител с фамилията Станишева, а с предишната си. Така вероятно е минала между капките и никой не е разбрал, че съпругата на лидера на ПЕС печели поръчка от социалиста Шулц. По това време Моника и Сергей живеят вече заедно и имат обща дъщеря. Преди две седмици г-жа Станишев в изблик на морални пориви обяви, че връща взетите по проекта пари, но въпреки това германският депутат Михаил Галер и  говорителят на ЕНП в бюджетната комисия на европарламента Ингебор Гресле открито поискаха Шулц да обясни дали върнатите пари вече са постъпили в хазната на ЕП и намекнаха, че този случай мирише на корупция и злоупотреба с власт.

Български евродепутати коментират, че Мартин Шулц бил бесен, че по възможно най-глупавият начин името му било забъркано в корупционен скандал. Именно това била и причината да не иска дори и да чуе за конгреса на българските социалисти. 

В средите на столетницата всички разбират, че Моника влияе изключително негативно на имиджа на партията им, но никой не искал да си навлече гнева на Станишев и открито да постави проблема. Червените обвиняват именно половинката на лидера си и, че е подредила половината правителство със свои верни хора, както и че е набутала корпоративни играчи в парламентарната група.

До сега поне Румен Петков задаваше дежурните неудобни въпроси за другарката Моника и ролята и в ръководството на партията, но след като го обстреляха, никой вече не смее да постави проблема, коментира иронично делегат от софийската организация. Според него всички делегати днес демонстрирали добро партийно здраве, въпреки, че душите им били свити, защото осъзнавали, че заради личните амбиции и интереси на лидера им се провалят като партия.