Живкова: При дядо ми България достигна до развития социализъм

По времето на дядо ми Тодор Живков България беше достигнала до развития социализъм, но тя не успя да стигне до комунизма.

Това помпозно признание направи в ефира на bТВ внучката на бившия първи - модната дизайнерка Евгения Живкова. За младото поколение това може да звучи и като достигане до Рая, но в действителност развитият социализъм означаваше – купонна система, тотален дефицит на стоки от първа необходимост, празни рафтове по магазините, опашки за стоки, еднопартийна система, политически затворници, арест за разказване на вицове, забрана да се пътува свободно извън граница, липса на свободни медии, забрана за частна собственост, култ към личността на първия вожд на партията и държавата, в случая Тодор Живков и т.н. Г-жа Живкова, явно страдаща от раздвоение на личността обяви, че след 10-ти ноември 1989 г. към деца на някои номенклатурчици може да е имало протекции, но не и към нейната фамилия.

Към нашето семейство беше упражняван огромен натиск, бяхме разследвани, заведоха ни дела, посочи внучката на Тато.

Въпреки това тя не се счита за репресирана и не се поставя в тази група. Днес не иска да говори за 90-те години, тъй като ги е преживяла доста драматично. Въпреки спекулациите около името Живкови, внучката му декларира, че всичко, което е постигнала, го е направила сама. Жени Живкова обясни, че още преди да падне от власт дядо й била първата, с която той споделил своята идея за промяна на политическата системата и за отделянето на партията от държавата. Но досега никой не е дал оценка за този период и неговото управление. 

Живкова, която беше два мандата и депутат от червената коалиция не пожела да коментира  темата за отговорността на БКП за хилядите убити по време на комунистическия режим, тъй като сигурно ще бъде пристрастна. По думите й досега нищо за тези политически убийства не е доказано, така както никой не е дал оценка на развитото социалистическо общество, въпреки книгите, които вече са публикувани. 

Модистката посочи, че раздорът между Станишев и Първанов не е добър за партията. Тя отказа да коментира темата за зависимостта на БСП от ДПС, обяснявайки, че няма информация.

Държавата през последните 20 години все повече се разграбва и все още има какво да се краде, заяви Живков, намеквайки, че всичко това е създадено от дядо й.