Днес честваме 70 години от спасението на българските евреи

10 март е знаменателна дата в българската история. На този ден преди 70 години църквата, неколцина депутати и цар Борис спряха влаковете за концлагерите на хитлеристка Германия, с които трябваше да бъдат експортирани 50 хиляди български евреи.

 

Историята разказва, че в полунощ на 9 март стигат тревожни слухове за готвеното депортиране на български евреи до софийския митрополит Стефан, подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, полковник Аврам Таджер - най-старшият офицер от еврейски произход, както и до много влиятелни политици от мнозинството.

Пешев и съмишлениците му предупреждават на 9 март през деня министъра на вътрешните работи Габровски, че ако не бъде прекратено депортирането, ще предизвикат парламентарна интерпелация и кабинетна криза.

Първоначално министърът отрича съществуването на подобен план, но казва, че ще говори с министър-председателя Богдан Филов. Към 19 часа се обажда на парламентаристите и им съобщава, че ще стори необходимото за отмяна на депортирането и че евреите от старите земи могат да бъдат спокойни /

над 11 хил. от новоприсъединените земи в Македония и Беломорска Тракия не са спасени, а изпратени в трудови лагери, защото не се водят български граждани/

На 10 март 1943 г. полицейската акция е отменена. Нареждането за отмяна на акцията идва от най-високо място. За това свидетелства, както дневникът на Бекерле, така и думите на премиера Филов.

„Повече от сигурно е, че на вътрешния министър бяха дадени наставления от най-високо място – Двореца, да преустанови изпълнението на планираното депортиране на евреи от Стара България.

Във всеки случай на 9 март вътрешният министър – без каквото и да било участие на комисаря по еврейските въпроси – заповяда освобождаването на евреите.”

По повод голямата дата най-голямата награда на еврейския народ - „Шофар", ще бъде връчена днес на град Бургас.

Ще я получи кметът Димитър Николов. Признанието е за това, че през Втората световна война бургазлии не са позволили нито един евреин от града да бъде подложен на репресии, мъчения, унижения и смърт.Церемонията ще се състои в зала "България" от 19.00.

70-тата  годишнина от спасяването на българските евреи ще бъде отбелязана на тържествена церемония в Централната софийска синагога. Светлия ден ще бъде честван с различни инициативи и в други големи градове в страната, където и днес живеят потомци еврейската общност. 

По-рано през деня столичният кмет Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на мемориален знак на благодарността в памет на жертвите на Холокоста до сградата на Народното събрание.