Под носа на БКП и ДС в София създават първата дисидентска организация

Преди четвърт век на днешния ден е учредена първата дисидентска организация в България – Общественият комитет за екологична защита на Русе.

 

Идеята се ражда след спонтанния протест на шест майки на 28 септември 1987 г. Цонка Букурова, Вяра Георгиева, Дора Бобева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова, излизат от домовете си с детските колички и оглавяват първата екологична демонстрация в България. Тя е срещу почти десетилетното обгазяване на крайдунавската столица от химическия комбинат за хлор в Гюргево и срещу грандоманските проекти на фамилията Чаушеско.

На 8 март 1988 г. в миришещия на прах и паркетин салон в Дома на киното в София се събрат около 200 души за премиерата на документалния филм "Дишай" на покойния режисьор Юри Жиров. Той разказва за обгазяванията в Русе от румънски завод. Филмът е по-особен от другите, най-малкото защото е много по-смел, отколкото предполага лепкавата мрежа на комунистическия конформизъм. В него се показват протести на майки с детски колички пред окръжния комитет на партията. 

След прожекцията пред смаяния поглед на присъстващите вътре кадрови служители и немалко доносници на Държавна сигурност се създава Комитетът за защита на Русе, първата централна дисидентска организация в България. Избрано е ръководство, в което влизат популярни личности - писателят Георги Мишев, актьорът Андрей Слабаков, художникът Светлин Русев, журналистката Соня Бакиш. Заради дейността на съпругата си Соня, секретарят на ЦК на БКП Станко Тодоров доброволно напуска поста си.

В киносалона са и шестте майки от Русе, които участват в основаването на Обществения комитет, но съвременните зелени не знаят нищо за безкористния подвиг на тези жени и истината за миналото. 

Днес нито една от тези майки не е продължила в голямата политика и не е изкушена от голямата власт. С позицията си обаче те превърнаха въздуха на Русе в първото гражданско оръжие срещу тоталитарната власт на комунистите.