Политико: България може да остане без комисар до евроизборите догодина

Продължават слуховете, че Майдел може да наследи Габриел

Възможно е Европейската комисия да остане без български еврокомисар до изборите за Европейски парламент през 2024 г, съобщава БНР с позоваване на „Политико“. Мария Габриел подаде оставка, след като бе номинирана за премиер.

Изданието припомня, че на последните европейски избори през 2019 г. комисарите Андрус Ансип от Естония и Корина Крецу от Румъния бяха избрани за евродепутати. Тогава Комисията предложи постовете им да останат временно вакантни, а страните членки се съгласиха. Тази ситуация обаче продължи само няколко седмици.

Същевременно в Брюксел продължават слуховете, че наследник на Мария Габриел може да бъде Ева Майдел, допълва "Политико". Тя има добра репутация сред европейските кръгове. Освен това е и жена, а Урсула фон дер Лайен превърна равноправието между половете в крайъгълен камък на управлението си.

Самата Майдел посочи във Фейсбук пост, че разговорът по въпроса тя да е следващият български еврокомисар "е ненавременен, в голяма степен неадекватен и не искам да се ангажирам с него".