Политико: Унгария провали дерогация, позволяваща на България да внася руско ядрено гориво

Клауза за заварено положение

Унгария е провалила дерогация, която би позволила на държави като България да продължат да внасят руско ядрено гориво въпреки санкциите, става ясно от публикация на "Политико". Заседанието на постоянните представители на ЕС по 10-ия санкционен пакет срещу Русия продължава и днес, предаде БНР.

Предложението е щяло да включва клауза за заварено положение, според която вносът на руско ядрено гориво е щял да продължи колкото е необходимо. Редица страни от ЕС все още разчитат на руски ядрени горивни пръти, но се готвят да преминат към други доставчици.

Президентът Румен Радев неотдавна предупреди, че ако трябва, България ще наложи вето срещу такава забрана.

Преди седмица пък стана ясно, че България и още редица страни от ЕС може да поискат такава дерогация.

Вчера украинската министърка на икономиката Юлия Свириденко направи опит да убеди посланиците да бъдат наложени санкции срещу "Росатом".

Унгария обаче е категорично против, тъй като строи два реактора в своята атомна централа точно с тази компания и с кредити от Москва.

Според "Политико" обаче страната се е отказала от претенциите си от десетия пакет санкции срещу Русия да бъдат извадени 4 имена. В замяна срокът на подновяване на ограничителните мерки срещу свързани с агресията в Украйна лица е останал 6 месеца, а не е бил увеличен на 12, както е било предложено.

Засега се отхвърля и предложението на Европейската комисия да бъдат налагани глоби на лица и институции, които не докладват за местонахождението на руски активи. На това са се противопоставили почти половината страни членки на ЕС.