Експерти: Ескалиращият конфликт между Сърбия и Косово е пресилена позиция на Белград

Политици призовават Запада да бъде по-критичен към Сърбия

Водещи експерти в областта на външната политика от различни западни държави призоваха ЕС, САЩ и Великобритания да бъдат по-критични към сръбския президент Александър Вучич. Те смятат, че ескалиращият конфликт между Сърбия и Косово е пресилена позиция на Белград.

"Опитите на Сърбия да провали демократичните избори в Косово трябва да бъдат публично критикувани като външна намеса и да бъдат предприети конкретни действия за търсене на отговорност от Сърбия, ако тя продължава да подкопава свободните и честни избори", се казва в писмо на външнополитическите експерти до върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел и до външните министри на САЩ Антъни Блинкен и на Великобритания Джеймс Клевърли.

Михаел Рот (SPD) е един от инициаторите

Писмото е подписано и от председателите на комисиите по външни работи на Бундестага Михаел Рот (SPD) и на Сената на САЩ Боб Менендес. Сред авторите са и председателите на комисиите по външни работи на британската Камара на общините и парламентите на Чехия, Украйна, Ирландия, Естония, Латвия и Литва.

"Без политика, ориентирана към Белград"

"Сегашният подход не работи", пишат Рот, Менендес и техните колеги: "Молим международната общност да се поучи от нашето минало и да гарантира, че на Балканите няма да провеждаме политика, ориентирана към Белград“, се казва в писмото. Подписалите го призовават "да се обмисли политика на възпираща дипломация, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на ситуацията със сигурността в Северно Косово". Онези, които отстояват върховенството на закона и демокрацията, не бива да бъдат порицавани.

"Косово е суверенно"

Откритите неотдавна скривалища за оръжие в Северно Косово и съобщенията за продължаваща контрабанда на оръжие през границата между Сърбия и Косово подчертават "рисковете от по-нататъшна ескалация", се казва в писмото, получено от „Тагесшпигел“. "Косово е суверенна държава и работеща демокрация. Този факт трябва да бъде в основата на общата ни политика по отношение на настоящата криза."

Критика върху "слабите места“

Настоящата политика на ЕС, САЩ и Великобритания по отношение на Сърбия и Косово разкрива "слаби места в нашия общ подход". Този подход трябва да бъде "преосмислен". Инициаторите на писмото призовават за "връщане към баланса и пропорционалността в отношенията с Косово и Сърбия".

Липсата на натиск върху Сърбия след произволния арест на трима косовски полицаи и неподвеждането под отговорност на виновните за нападенията срещу силите за защита на НАТО КФОР илюстрират "настоящата липса на безпристрастност при справянето с подобни кризисни ситуации".

Загриженост относно евентуално сближаване на Белград с Москва

ЕС и САЩ провеждат снизходителна политика по отношение на Сърбия - кандидат за членство в ЕС, на фона на опасенията, че Белград може да премине в лагера на Русия. Правителството на Вучич не участва в санкциите срещу Москва. Руският президент Владимир Путин се радва на симпатии сред сръбското население, докато много сърби отхвърлят едно - все още непредвидимо - пълноправно членство на страната им в ЕС. /БГНЕС