Политолог: Наблюдаваме интересна игра - вината винаги е на министрите, а успехите - на правителството

Писмено споразумение между управляващите ще покаже кои са партиите, които са отговорни за управлението, смята Христо Панчугов

Христо Панчугов

Христо Панчугов

Писмено споразумение между управляващите ще покаже най-вече кои са партиите, които са отговорни за управлението - за успехите и провалите на това, което предстои да се случва оттук нататък. Това каза в ефира на радио "Фокус" политологът Христо Панчугов.

"Към този момент наблюдавахме интересна игра, в която правителството беше отделено от управляващото мнозинство, някак си вината винаги беше на министрите, а успехите винаги са общи - на партиите и на министрите, и съответно на правителството. В следствие на което част от партиите се възползваха от това за политически шантаж, тоест да си припишат дивидентите и да извиват ръцете на останалите си партньори, в една или друга посока. Коалиционното споразумение дефинира много по-точно и много по-ясно рамките, в които се управлява, както и целите, които трябва да се постигат. И в този смисъл ще е много трудно за всички участници да се оправдават за провалите и да се шантажират един-друг. Зависи, разбира се, колко добре е разписано това споразумение и колко отговорни са партиите към него", смята политологът.

Той добави, че направата на споразумението зависи от лидерите на трите формации - ПП-ДБ и ГЕРБ.

"Това изисква първо съгласие по отношение на някакви общи цели, които да са разписани в конкретика, а не да са толкова общи и генерални, колкото бяха досега Шенген, еврозона. Това очевидно са крайни цели, но не ни казва нищо за начина, по който ще бъдат постигнати те. И разбира се, от това колко добри са хората, които участват в преговорите по отношение на писането на такъв вид документ. Както и колко сериозна отговорност трябва да се носи.

Христо Панчугов отбеляза, че има два подхода и световната практика познава два подхода, които той дефинирана така: "Единият е изключително детайлно споразумение, в което е ясно съответно какво се случва при не постигане на целите по една или друга причина, или някакво по-общо споразумение, което да дава само рамките на начина, по който се вземат решенията и се носи отговорността. Кое от двете ще си изберат двете партии, аз не мога да кажа. Но имайки предвид липсата на доверие между партньорите все още, детайлното споразумение ми се струва по-добра идея".