Политолог: Асимилацията на Беларус е напълно в духа на неоевразийската доктрина на Русия

Този ред, който познаваме след края на Студената война, вече приключи, смята Искрен Иванов

Искрен Иванов, снимка: БНР

Искрен Иванов, снимка: БНР

Най-важното в речта на Путин беше изтеглянето на Русия от нов договор СТАРТ. На езика на международната сигурност това би трябвало да означава нова надпревара във въоръжаването. Това каза пред БНР доц. Искрен Иванов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", доктор по политология с научни интереси в американската политика, международната сигурност и управлението на конфликти.

По думите му изтеглянето на Русия от новия договор СТАРТ е най-ключовият момент в речта на руския президент от вчера, а останалото е "политически пълнеж".

Русия обаче няма технологиите, средствата и ресурсите да започне нова надпревара във въоръжаването, което означава, че Путин си оставя вратичка за нови ядрени опити, поясни Иванов.

Според него живеем в свят, познат ни от 60-те години на 20-и век, когато човечеството беше на прага на ядрена война с кубинската ракетна криза. С прекратяването на нов СТАРТ започват центробежни процеси, които изцяло ще променят системата на международните отношения.

Посещението на Байдън в украинската столица отправи ясно послание – че Америка твърда застава зад Украйна, но и че Байдън оставя отворени каналите за комуникация с Русия, а не ги затръшва, така че да не се стигне до нещо по-лошо, допълни преподавателят.

"Този ред, който познаваме след края на Студената война, вече приключи."

Зад думите на американския президент можем да разчетем подготовка на света за навлизане в един съвсем различен модел, смята Искрен Иванов.

Ако до 5 години този конфликт не свърши, това означава, че той ще се замрази, отбеляза още той.

"Това означава в перспектива или да преминем в един свят, в който отново ще станем свидетели на Студена война между САЩ и вероятно Китай, който е най-категоричният заявител за това на този етап да бъде другият полюс в международната система. Един такъв свят би бил съпроводен с технологична надпревара. Другият вариант е светът да бъде многополюсен, ако се появят актьори, които да имат възможността и капацитета да достигнат паритет със САЩ, а такива на този етап няма."

"Ако този конфликт се проточи, не само Русия, но и НАТО ще изчерпи стратегическите си ресурси. Това ще наложи не просто промяна на цялостните стратегии на НАТО. То ще наложи необходимостта от глобално превъоръжаване, в това число и в Европа. Това означава да отделяме много повече пари за оръжия, за сигурност, за военна промишленост", коментира доц. Иванов в предаването "Преди всички".

Асимилацията на Беларус е напълно в духа на неоевразийската доктрина на Русия. Ако Русия асимирила Беларус, тогава тя ще опре в границите на НАТО изцяло. Сега има линия с Прибалтика, но фронтът се разширява в посока Полша, посочи преподавателят.

Китайската гледна точка ще е решаваща, защото този конфликт не може да бъде разрешен без позицията на Пекин, подчерта Искрен Иванов.

"Технологично Китай вече е изпреварил САЩ, което означава, че лека-полека започва да достига паритет с Вашингтон. На този етап Китай е напълно неутрален в този конфликт. Едно посредничество, една намеса на Китай в този конфликт сериозно ще наклони везната в полза на едната или другата страна. За мен Китай ще избере неутралната позиция."

"Никоя държава не е самодостатъчна. Няма как една държава да претендира за самодостатъчност само на базата на това, че разполага с толкова много ресурси. Русия не може да се затвори в себе си и да функционира сама в системата на международните отношения. Никоя сила не е самодостатъчна. Русия не прави изключение от това правило", изтъкна доц. Искрен Иванов.