Политолог: Евроатлантизмът е ценност, но келепирът и по-голяма ценност

Петър Чолаков

Петър Чолаков

Мисля, че управлението си функционира доста прилично. И приказките за скорошен крах не се оправдават. ГЕРБ и ДПС си имат достатъчно власт и в момента. По-голяма власт не е в техен интерес. Тази позиция изрази в ефира на Нова ТВ социалният антрополог Харалан Александров.

По думите му полуШенген не помага на това управление. Но по-важно е, че всички са заели позиция, че не искат България да бъде третирана като втора ръка държава.

Според Александров не може да се говори за Пеевски и Борисов като за фаворити. Въпреки, че те изглеждат силните фигури в държавата, реално фаворитът е Румен Радев, извън въпросът дали това е добре за държавата. 

Политологът Петър Чолаков изрази мнението, че евроатлантизмът е важна ценност, но сякаш келипират се оказа по-важна.

„Според мен тази игра с Делян Пеевски като вицепремиер и Бойко Борисов като премиер може да я говорим и обратно, и в други варианти. Пускането на Пеевски напред цели да унижи „Продължаваме Промяната”. По отношение на Шенген – въздушният Шенген пак е по-добро от нищо. Евроатлантизмът е важна ценност, но келепирът се оказа по-важната ценност“, коментира политологът. 

Що се отнася до темата с Шенген, Чолаков посочи, че България е малка държава. Ние сме покрили изискванията за Шенген. Трябва обаче да се опитваме да бъдем реалисти и да не поставяме условия и да чукаме по масата. Не трябва да правим мили очи на европейците, но е важно да изпълняваме изискванията към нас.