Политолог: Когато някой започне да обвинява в корупция другите, това е сигнал, че иска сериозна власт

Пеевски е решил да свърши работата на изпълнителната власт в конфликта й с Румен Радев, смята още Страхил Делийски

Страхил Делийски

Страхил Делийски

Потвърждава се принципът, че който се е запътил към властта и я иска за себе си, трябва да говори за корупция и да обвинява другите в корупция. Тази констатация направи в ефира на БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски:

"Нямаме случай на поход към властта в най-новата българска история, който да не е бил обвързан със заявка за война с корупцията. Когато някой започне много да говори за корупция и да обвинява другите в корупция, това за мен е индиректен сигнал, че този човек иска сериозна власт".

По думите на Страхил Делийски индикатор за това, че един политик се чувства силен, е несъобразяването му със стилистиката на поведение.

"Делян Пеевски е решил да свърши работата на изпълнителната власт по конфликтуването с президента Румен Радев. Това означава, че той показва допълнително равнище на активност в рамките на парламентарното квалифицирано мнозинство", подчерта още политологът.

Не е ясно какъв тип власт иска да максимизира Пеевски, уточни Делийски и добави:

"Дали власт на ниво ДПС, дали на някакво по-високо равнище, дали на още по-високо - примерно министър-председател. Не можем да знаем, но със сигурност става дума за властови апетити".

Според Делийски президентът не е отхвърлил в изказванията си възможността за политически проект, но уточни, че Румен Радев не може да оглави партия, докато е държавен глава.

"Поредицата от въпроси обаче ще започне след създаването на такъв проект, защото партия се прави от хора. (...) Притеснява ме фактът, че започваме да даваме проценти на такава партия, която очакваме да направи президентът, без да знаем как тя ще бъде структурирана, какви политически цели ще си постави, въз основа на какви ценности ще структурира идеологическия си облик", коментира политологът.