Полк. Диман Георгиев: Президентската институция е най-голямата заплаха за националната ни сигурност

Задачата, поставена на Радев от руските служби е торпилиране на политическия живот в страната, дискредитиране на партиите и копиране на руския модел на държавно управление

Диман Георгиев

Диман Георгиев

Ние сме ненадежден партньор за ЕС и НАТО, а утре няма да сме на масата до победителя Украйна

 За да се прочисти системата за сигурност - проверка за лоялност на всички служители от сектора, лустрация на всички завършили в бившия СССР, казва пред Faktor.bg експертът по международна и национална сигурност, кандидат за народен представител от партия КОД

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Георгиев, вие сте професионален военен, цялата ви трудова кариера е минала в сферата на националната сигурност и отбраната, бил сте и на натовски мисии в чужбина, как оценявате геполитическата ситуация, след мръсната война, която Русия започна срещу свободна Украйна? Как тя се отразява на България?

-  Войната в Украйна и очертаващата се победа на украинския народ и Въоръжените сили на Украйна разместиха политическите пластове в света и в България за десетилетия напред. 
За съжаление, за разлика от Украйна, България загуби хибридната война с Русия. Все пак, в тази критична ситуация, стана ясно кой кой е в българските политика, медии и служби и на кого се отчита.

На възлови места в политиката, службите и медиите са инсталирани креатури на руската държава, които тровят политическия живот, провеждат кремълските политики и се опитват да отклонят държавата ни към един жесток, престъпен и осъден от свободния свят режим. 
Най-добре у нас това се вижда от последните реакции на президента Радев, съветниците му и подкрепящите го политици, анализатори и медии. Същите хора, за които до преди десетина дни войната не съществуваше и не искаха да дадат и “един патрон за Украйна”, днес “осъждат” действията на Русия. Разбира се, те не го правят по вътрешно убеждение. Страхуват се от възмездието на хората, които в един момент ще разберат, че са били предадени и лъгани, както и от съюзниците ни, които разкриха истинската същност на президента и кликата му. 

-  Но сякаш през последните седмици медиите и политиците все по-ясно говорят, кой е истинският виновник за тази война?

-  По медиите най-накрая войната вече се превърна в основна новина. Това обаче няма как да заличи вредите, които бяха нанесени на България заради нашия “неутралитет” и последствията, заради неадекватната политика на нашия президент. Те ще ни тежат за десетилетия напред. Още повече, че проруските тези и внушения продължават да бъдат извеждани напред от подчинените на Румен Радев  дори и днес. 

Изключение от това "обръщане на палачинката" правят БСП и партиите на Янев и Костадин Костадинов, които са продукт на руските служби и тяхната основна задача е високо да провъзгласяват подкрепата си за Русия. Тяхна цел е отровения от руската хибридна война и вътрешната пропаганда електорат, който ще ги следва през поредицата избори, които предстоят.

- Как в тази сложна ситуация нашите съюзници от ЕС и НАТО виждат страната ни?

- За нашите съюзници България е ненадежден партньор. С нас не се разменя разузнавателна информация, наши военни представители не се включват в групи и работни срещи на НАТО, на които се вземат реални решения за подкрепа на Украйна на тактическо, оперативно и стратегическо ниво. България е в изолация. 

- Дайте примери, как да разпознаем тази изолация?

- Тази изолация си личи най-добре по информацията, която службите дават на президента Радев. Анализирайки неговото изявление “Крим е руски, какъв да е”, преминавайки през твърдението му “Войната ще свърши до дни и всичко ще се решава на масата на преговорите” и стигайки до неговата “оценка”, че всяка помощ за Украйна “само удължава конфликта”, можем да изведем следните две възможности:
1. Службите не работят и не предоставят надеждна информация на президента, в следствие на което той говори откровени глупости;
2. Службите предоставят нужната информация, но президента я игнорира или не я ползва, защото получава нареждания какво да прави и говори директно от Кремъл.

Според мен истината е микс от двете възможности. Още с назначаването на първото служебно правителство президентът смени директорите на служби и постави хора, които да му казват това, което иска да чуе. Докладите на службите не отразяват обективно ситуацията в света и особено около конфликта в Украйна. 
Пример за това е последният доклад на Държавна агенция “Разузнаване”. В него Русия като агресор не съществува, Русия като заплаха за националната ни сигурност не съществува. Мъгляви определения и празни думи, от които не става ясно от къде точно идват заплахите за страната и в какво се изразяват те. 

Друг пример за пробив в системата за сигурност е служба “Военно разузнаване”. Въпреки над 140-те тома доказателства и обещание за съд на шпионите, ръководени от бивш шеф на службата, към момента нямаме абсолютно никакви резултати. Тук е мястото да добавя един малко известен на широката общественост факт. От повече от десетилетие тази структура не е обезпечена в контраразузнавателно отношение. Преди тази дейност се извършваше от ДАНС. Въпреки всички пробиви в службата, това обстоятелство е все още налице и мерки не са предприети. Военното разузнаване е място, където свободно си работят руските шпиони и къртици, без никакъв външен контрол и противодействие. 

- Все по-натрапчиво е усещането, че президентът Радев издава противоречиви сигнали за войната срещу Украйна и вината на Русия. Пред НАТО и ЕС говори едно, пред гражданите друго, печелим ли нещо от тази двойна игра?

- Политиките на Радев са тотална щета за държавата, но той е прав за едно нещо. Маса за преговори ще има и на нея ще се обсъжда нечия съдба, но това няма да бъде съдбата на Украйна. Съдбата на Русия ще се решава там и ние няма да сме до победителя Украйна. Ние ще сме ненавиждани от украинския народ и презрени от съюзниците ни. Защото както казва Мартин Лутър Кинг: “Идва време, когато мълчанието е предателство”. А ние продължаваме да мълчим оглушително.

В последните дни стана ясно, че страна от НАТО ще поеме командването на Батальонната бойна група, разположена у нас. Това е още едно доказателство, че съюзниците ни нямат доверие и не биха поверили секретна информация, свързана с управление и комуникации на български военнослужещи.  И това решение е взето въпреки изявленията на Радев, че няма да позволи това да се случи. Явно, развитието на войната в Украйна и отслабването на режима в Кремъл правопропорционално променя мисленето му и поне на думи го връща в евроатлантическата орбита.

Но за мен няма никакво съмнение, че задачата поставена на Радев от руските служби е торпилиране на политическия живот в страната, дискредитиране на партиите и копиране на руския модел на държавно управление у нас. 

- Какво трябва да се направи, за да излезе България от тази позорна ситуация?

- Първо незабавно оказване на всякаква помощ, която ни е поискана от Украйна. Лъжите, че със старото руско оръжие можем да си гарантираме каквото и да е свързано с националната ни сигурност, бяха разпилени по бойните полета на Украйна. То е не само безполезно, но и вредно за националната ни сигурност, защото поддръжката му и удължаването на неговия ресурс поглъща огромни средства и възпрепятства процеса на придобиване на нови, съвместими с нашите съюзници, въоръжение и техника. За Украйна българското оръжие е от значение на живот и смърт.

Подлагане на проверка за лоялност на всички служители от службите за сигурност и МО. Лустрация на всички завършили в бившия СССР, както и на тези, за които има каквото и да е съмнение, че са работили или работят в интерес на Русия. На всеки е ясно, че няма човек, завършил в СССР, който да не е бил обект на вербовка, по един или друг начин. Със сигурност руските служби притежават компромати, с които държат тези хора в подчинение и така чрез тях контролират службите и МО. По този начин ще помогнем и на тези, които се срамуват от това, което вършат във вреда на България, но нямат друг изход, поради гореспоменатите зависимости.

Разследване на всички случаи, в които наши съюзници са се оплакали от опити за шпионаж в полза на Русия и незабавно уволнение на  замесените. 

Оповестяване на най-богатите българи, свързани с бившите наши и настоящите руски служби.
Оповестяване на свързаните с тях медии. 

Ограничаване на възможността президентът да се занимава с несвойствени за институцията и непредвидени от конституцията дейности.

В момента президентската институция е най-голямата заплаха за националната ни сигурност.

20221002_Izbori.jpg