Половината от сръбската общественост смята Косово за изгубена кауза

Проучване на Института по европейски въпроси и Smart Plus Research

очти половината от обществеността смята, че Косово е загубено за Сърбия, а само една трета смятат, че това не е така, сочи проучване на Института по европейски въпроси.

Проучването на института и Smart Plus Research обхваща 1200 души, които са запитани за отношението им към Косово.

Хората на възраст между 30 и 44 години смятат, че Косово е загубено за Сърбия, докато хората на възраст над 60 години смятат, че все още има надежда за връщането му в страната. Авторите на проучването твърдят, че тенденциите не са се променили през последните 8 години.

Анкетираните са разделени по отношение на евентуалното признаване на Косово от Белград: 32,3% казват, че това е възможно, 39,8% - че не, а 27,9% - че не знаят. Мненията относно признаването са се променили, като все повече хора смятат, че то е възможно.

Почти 70 процента (69,8 %) заявиха, че не подкрепят признаването на Косово като условие за членство в Европейския съюз.

Огромното мнозинство от анкетираните нямат представа какъв е планът на правителството за Косово, а само 19,3% са заявили, че знаят, че президентът Александър Вучич има план.

Около 75 % от анкетираните подкрепят идеята за траен мир с косовските албанци, а само 9,3 % са против.

"По-младите граждани и жителите на Белград са до голяма степен против, за разлика от най-възрастните, които по-често са за установяване на траен мир. Регионите на Източна и Южна Сърбия са най-малко против", уточняват от IEP.

Почти половината нямат ясно мнение за плана на Европейския съюз за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. /БГНЕС