Орбан и Моравецки превърнаха Гранада в сцена на популистките си акредитиви

Кисели нотки от срещата на върха на ЕС

Виктор Орбан

Виктор Орбан

Яростен спор около планираните промени в правилата за миграцията в Европа засенчи срещата на върха на ЕС в петък, въпреки че поддръжниците на реформата обещаха съпротивата от страна на Полша и Унгария да не я провалят, предаде АФП. Полският и унгарският лидери наистина попречиха на останалите си европейски колеги да включат миграцията в съвместно изявление от срещата на върха, принуждавайки срещата да завърши с кисела нотка на разделение. Но президентът на Европейския съвет Шарл Мишел излезе с отделно изявление относно политиката за търсенето на убежище и защитата на границите от свое име, а френските и германските лидери заявиха, че законодателният процес ще продължи по план.

„Най-важното нещо е това, което нашите вътрешни министри постигнаха преди няколко седмици със споразумението за регулиране на кризата, защото това е наистина уместно от политическа гледна точка“, каза испанският премиер Педро Санчес, който беше домакин на срещата, като отхвърли опасенията относно сблъсъка.

Срещата в южния испански град Гранада предостави на полския премиер Матеуш Моравецки – който е изправен пред общи избори този уикенд – и на унгарския Виктор Орбан сцена, на която да размахат своите популистки акредитиви пред местната публика. „Официално ОТХВЪРЛЯМ целия параграф от заключенията на срещата по отношение на миграцията“, написа Моравецки в социалните медии, когато срещата приключи.

По-рано Орбан предизвика възмущение, като сравни "налагането" на миграционното законодателство от страна на ЕС - което беше одобрено от мнозинството от държавите-членки - с Унгария, която беше "законно изнасилена".

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че въпреки че тяхната опозиция е блокирала всяко споменаване на миграция в окончателната декларация, това няма да има ефект върху предложения законопроект, който беше одобрен в общи линии от страните членки в сряда. „Текстът предизвика разногласия между няколко държави-членки“, каза Макрон, като го отхвърли като „второстепенен въпрос, тъй като въпросът се движи напред, както трябва, след като беше приет с мнозинство“.

Страните членки, добави той, са се съгласили да засилят "съвместните действия по отношение на транзитните страни и страните на произход".

„Текущият подход не работи“

Миграцията стана водеща в дневния ред на Брюксел, след като хиляди търсещи убежище достигнаха италианския остров Лампедуза, подчертавайки спешната необходимост от консолидиране на единен европейски отговор. В четвъртък лидери от целия континент поставиха под егидата на Европейската политическа общност (EPC) форум за разработване на съвместна геополитическа стратегия. Но Испания, която беше домакин и на двете срещи, не успя да постави кризата в дневния ред на тази среща на върха, разочаровайки няколко членове, особено Италия и Великобритания, които се договориха за съпътстваща среща по въпроса.

По време на тези странични разговори италианският премиер Джорджия Мелони и британският Риши Сунак, подкрепени от Франция и Холандия, настояха за повече работа с трети страни, за да се попречи на лодките, превозващи търсещите убежище, дори да потеглят към Европа. В коментар, публикуван в петък в британския вестник Times и италианския Corrierre della Sera, двамата казаха, че европейските нации "признават, че настоящият подход не работи". Настоявайки, че техният агресивен подход „вече дава резултати“, те призоваха други лидери да „действат със същото чувство за неотложност“ срещу бандите за контрабанда на хора, за да "счупят гърба на нелегалната имиграция в цяла Европа".

Гласуването в сряда показа, че държавите-членки одобряват последната част от преразглеждането на правилата за работа с търсещи убежище и нередовни мигранти, създавайки натиск над Европейския парламент да направи законови избори преди следващата година. Новият пакт за миграцията и убежището ще се стреми да облекчи натиска върху така наречените страни на първа линия като Италия и Гърция, като премести някои пристигащи в други държави от ЕС.

Тези, които се противопоставят на приемането на търсещи убежище, ще трябва да плащат на тези, които го правят. Мелони, която беше в конфликт с германския канцлер Олаф Шолц в навечерието на срещата, каза, че сега е „доволна“ от посоката, в която се е запътила Европа, като я вижда като „по-прагматична“ в подхода й към спиране на трафика на хора и нелегалната имиграция. Данните на ЕС, публикувани в петък, показват, че има 29-процентно увеличение на незаконните мигранти, връщащи се през второто тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на предходната година.

Общо 26 600 души бяха изпратени обратно, докато броят на тези, на които бе разпоредено да напуснат се увеличи с 9,0 процента до 105 865. До 31 август страните от ЕС са приели почти 4,2 милиона украински бежанци, половината от които са в Германия и Полша. (БГНЕС)