Полша обмисля да вдигне ограда на границата с руския Калининград

Полша обмисля издигането на ограда по границата си с руския Калининград поради опасения, че Москва може да съдейства на мигранти от Африка и азиатските страни да продължат пътуването си към Европа, предава Reuters, като се позовава на високопоставен представител на властите във Варшава, съобщава "Фокус".

Полша обвинява Русия и Беларус в използването на мигранти като част от кампания за "хибридна война" за дестабилизиране на Европа. Тъй като напрежението нараства на фона на войната в Украйна, Полша се страхува от повторение на кризата от 2021 г., когато хиляди африкански и близкоизточни мигранти се опитаха да преминат границата с Беларус.

По това време Минск отрече да е предизвикал умишлено ситуацията, като превозва хора, които искат да влязат в Европейския съюз, и обвини Варшава и Брюксел за хуманитарна криза, довела до смъртта на няколко мигранти в горите по границата.

Кшищоф Соболевски, генерален секретар на управляващата партия "Право и справедливост", каза пред обществената телевизия Polskie Radio 1, че Варшава обмисля изграждането на ограда по границата с руския Калининград, подобна на тази по границата с Беларус.

"Ще трябва да засилим този участък от границата и също така да обмислим... изграждането на подобни гранични укрепления на тези, които сега имаме на полско-беларуския участък“, отбеляза Соболевски.

Полша построи стоманена бариера с височина 5,5 метра, оборудвана със сензори за движение и камери, простираща се на около 187 км на границата с Беларус. Граничната охрана е получила средства за изграждането на "електронна бариера“ от сензори и камери на границата с Калининград.

Във вторник говорител на полската гранична охрана заяви пред държавната информационна агенция PAP, че ще избере фирма за изграждане на електронната бариера до края на ноември и че системата ще бъде изградена през първото  тримесечие на следващата година заедно с около 200-километрова граница.

Соболевски поясни пред Reuters, че повече мигранти от Калининград може да се опитат да преминат в Полша "през следващите седмици".

От 24 февруари насам 7,26 милиона украинци са влезли в Полша, според данните на местните власти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери на брифинг, че Русия няма да се намеси в каквото и да е решение относно бариерите. "Историята доказва глупостта на решенията за изграждане на стени всеки път, защото с годините или десетилетията всички стени падат“, коментира Песков.